Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спешно:как се консервират печени чушки?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спешно:как се консервират печени чушки?

Първо да уточня, че НЕ става дума за люти чушки, че по северняшко има отделни понятия пипер и чушки, да не стане объркване!
    Червени чушки, обикновени, за ядене. Сладък пипер.

Ситуацията: имам около 15 кила изпечени и обелени, налага се много бързо да ги напъхам в буркани, но никога не съм правил такова нещо.
    Слага ли им се нещо допълнително?

До тук питах съседите и оставам с впечатлението, че и те не са много наясно. Във фризера не искам да ги слагам, по мои си причини.
    Златната ми баба предложи по телефона да им сложа само по малко сол и да ги заваря за вакумиране, но си призна, че белени не е правила, та не знам.
    А е спешно, защото не ги ли направя близките час-два, после няма да има кога и трябва да ги изхвърля, а много ги обичам пущините
    Освен това са със сигурен произход, което никак не е за пренебрегване.
    Съвети?
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

До: Спешно:как се консервират печени чушки?

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    Първо да уточня, че НЕ става дума за люти чушки, че по северняшко има отделни понятия пипер и чушки, да не стане объркване!
    Червени чушки, обикновени, за ядене. Сладък пипер.

Ситуацията: имам около 15 кила изпечени и обелени, налага се много бързо да ги напъхам в буркани, но никога не съм правил такова нещо.
    Слага ли им се нещо допълнително?

До тук питах съседите и оставам с впечатлението, че и те не са много наясно. Във фризера не искам да ги слагам, по мои си причини.
    Златната ми баба предложи по телефона да им сложа само по малко сол и да ги заваря за вакумиране, но си призна, че белени не е правила, та не знам.
    А е спешно, защото не ги ли направя близките час-два, после няма да има кога и трябва да ги изхвърля, а много ги обичам пущините
    Освен това са със сигурен произход, което никак не е за пренебрегване.
    Съвети?
    Какво не ти харесва на фризера? Правиш ги на малки пакети и няма проблеми. От като имам фризер (над 20г.) все така правя. Наскоро му заредих още 30кг(преди печене).

Коментар

Слагай по два аспирина на буркан и ... ги мятай в казана за заврят.

Ааа .... може и нещо чесънче, черен пипер ... или каквото ти е по вкуса.
      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Според жена ми (тя се занимава) Слагат се в буркани плътно наредени (притискайки ги силно те си отделят сок), слага се една чаена лъжичка сол на буркан затваря се и се варят (стерилизират) 1/2 час.
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Правиш дозички от по два Ацетизала /аспирин/ - стриваш ги на прах.
          Слагаш две-три чушки в буркана, поръсваш с малко аспирин, после пак чушки, пак аспирин.
          И после ги заварваш.
          След заваряването ги остави да престоят една нощ с капачките надолу, загънати в кърпа.

В общи линии мисля, че е това.

Успех

П.С. С Румен сме писали едновременно
          Daddy's girl! Always & Forever!
          Сбогом, Макс, страшно ще ни липсваш, приятелче..!

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
            Според жена ми (тя се занимава) Слагат се в буркани и се варят (стерилизират) 1/2 час. Или в найлонови пликчета и във фризера
            Тези варените придобиват съвсем друг вкус.
            Разликата е като при стерилизирани и кисели краставички.
            На мен варените печени чушки не ми допадат на вкус, ама всеки си знае.

Коментар

Според жена ми (тя се занимава) Слагат се в буркани плътно наредени (притискайки ги силно те си отделят сок), слага се една чаена лъжичка сол на буркан затваря се и се варят (стерилизират) 1/2 час.
              След бързо заседание на семейния съвет се спряхме на тази рецепта - доколкото мога да си представя крайния резултат, най-много ми напомня на това, което съм ял като хлапе

Ще пробвам и два буркана по рецептата на Зорка.

@Пенчо: първо, при мен тока не е постоянна величина. Като следствие фризера отпада, вече съм си патил яко. Второ, при киселите краставички е друго, тях най-много ги обичам на истинска трушия (в каче). Абсолютно съм съгласен, че варенето им разказва играта. Но за чушките, при условие, че така или иначе са печени и белени - не знам. Може би ако има аспирин ще станат странни, затова и не посмях да заложа повечко на тази рецепта. Но в чист вид със сигурност не се променят.

Чушките са в бурканите, отивам да търся казан да ги варя. Благодаря на всички за бързата реакция, после ще кажа какво е станало

Коментар

С годините ,единствения верен вариянт са - с люспите и във фризера...
                PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                0899187766

Коментар

Тъй като вече немам нерви да ги чакам да се пекат на тенекия или в чушкопек от няколко години практикуваме следното: Нареждат се жертвите върху тенекия, след което с пърлячката за прасета ги опърлям едно хубаво от всички страни. После се оставят в някакъв съд за да си пуснат сока и както са с люспите се редят в торбички- и хайде във фризера. Вярно, че вкуса на печените на огън е несравним с "пърлените", но и времето за приготвяне в двата варианта също.
                  ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                  LZ1YBB

Коментар

Първоначално публикуван от Pretor Преглед на мнение
                    Тъй като вече немам нерви да ги чакам да се пекат на тенекия или в чушкопек от няколко години практикуваме следното: Нареждат се жертвите върху тенекия, след което с пърлячката за прасета ги опърлям едно хубаво от всички страни. После се оставят в някакъв съд за да си пуснат сока и както са с люспите се редят в торбички- и хайде във фризера. Вярно, че вкуса на печените на огън е несравним с "пърлените", но и времето за приготвяне в двата варианта също.
                    Да досъкратиш процеса/така ги правя,че по 50-70 килограма на чушкопек.../-като ги опърлиш отвсякъде с пърлачката,докато са врели ги редиш в буркан+2 аспирина и лъжичка сол/дъното,средата и най-отгоре равномерно/.Запечатваш и от жегата капачката си хлътва.Стоят една нощ с главата надолу,ако има неуспешен го презатваряш и вариш 15-на минути/в завряла вода/.Държат и три години без проблем/бяхме забравили едни,та статистиката оттам/.

Коментар

Ако имате наблизо тунелна пещ за печене на тухли, отивате с чувалите чушки (пиперки),една-две големи тенджери, 5-6 поцинковани тела 1,5 - 2 метра, с примка в долния край. На фуурнаджията давате кило ракия да ви пусне на "тавана". Там има отвори по 20-30 сантиметра, притворени с парче ламарина. Жените нижат на теловете по20-30 чушки, вие ги спускате в жегавото, и тръгвате да вадите първия шиш и т.н.

Няма никакво пригаряне. Кафявата ципа леко се е подкожушила и след половинчасов престой в тенджерите сама си пада.

От опит: набързо обелените чушки още горещи, набутвате плътно в бурканите.Завинтвате капачката, аспиринче Байер, и не трябва главоболното "варене".Какво варите, като няма течност?

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                        Ако имате наблизо тунелна пещ за печене на тухли, отивате с чувалите...
                        Направо си го представих!
                        За съжаление няма подобни екстри, операцията беше извършена на тенекия върху огнището на ранчото при баща ми. Всъщност, избягвам да се занимавам с такива неща (въпреки, че много обичам резултата ), но ми тръснаха чушките и трябваще да ги направя нещо. По-горе споменах защо не използувам фризера - твърде топло е все още, а въпреки солената цена на тока и интересната графа "пренос", на ел. уреди не може да се разчита.
                        Преди малко отворх единия буркан, ей така, за проба - ммммм, разкош! Благодаря още веднъж на всички за съветите и специално на Дедо Владо!

Коментар

Първоначално публикуван от Pretor Преглед на мнение
                          Аз така ги правя от двайсетина години и според жената така ставали най добре защото горелката изгаря само люспата а "месото" на чушката си остава и не изгаря и част от него както при чушкопека . А чушкопека го батисах одавна направих го на малка пещ за алуминий
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Може би ако има аспирин ще станат странни, затова и не посмях да заложа повечко на тази рецепта. Но в чист вид със сигурност не се променят.

Чушките са в бурканите, отивам да търся казан да ги варя. Благодаря на всички за бързата реакция, после ще кажа какво е станало
                            Аспирина ги задържа хрупкави,не се разкашкват а вкуса им не се променя,ако не се прекали с аспирина.
                            Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от churov Преглед на мнение
                              С годините ,единствения верен вариянт са - с люспите и във фризера...
                              Кратко, точно и ясно. По-добър метод засега няма.
                              Вече не помня колко години го практикуваме.
                              Сутрин вадиш пакетчето или кутията от фризера и вечерта
                              като се върнеш от работа, белиш и ядеш току що изпечена пресна чушка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X