Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Октомврийска бира

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Октомврийска бира

    Чета тук, из форума, как се прави вино, как се прави ракия, даже и уиски как се прави има указания. А бира как се прави никъде не пише. Аз по принцип не съм бираджия на количество, по-скоро на качество, но въпреки това нищо не отбирам от производството и. Ето днес например пих една прекрасна бяла бира - лека, ароматна, слабо газирана - сууупер! Обичам и червена, тъмна - също. Та ако някой има познания, нека сподели, ей така от обща култура не е зле да се знае. Докато се появи някой спец по бирите, ще ви пусна една рецепта за гоблинска бира от далечната Саймъкова земя. Може пък и да ви хареса, на мен - определено да:

    ОКТОМВРИЙСКА БИРА

    Някъде накрай земята се намира резервата,
    таласъми там сервират октомврийска бира.
    Трупат на купчини хмела, с остри камъни го мелят,
    и във бъчвите завира октомврийска бира.

    А бирата е гъста, не мож си пъхна пръста,
    там плуват хлебарки като манатарки!

    Таласъм един особен слязъл да се поразходи,
    взел от склада под баира октомврийска бира.
    Трол от храста дебне зорко таласъмът как си порка
    и дъхът му чак се спира - октомврийска бира!

    А тролът гаден, безкрайно жаден,
    магия измисли, бирата чак се вкисна!

    Таласъмът се ядоса - на обида той не носи,
    и кръвта му чак завира в октомврийска бира!
    "Ах ти, троле неграмотен, на мезе ще те приготвя
    с каменната си секира, и пак ще пия бира!"

    А бирата не втасва, не става и за вакса,
    хлебарките даже си вдигнаха багажа!

    Някъде накрай земята сълзи рони резервата -
    никой вече не сервира октомврийска бира!
    Но довтаса зайче днеска и забърка гадни смески,
    и в казана пак завира октомврийска бира!

    А зайчето добричко помръдна със ушички,
    наздраве им каза и здравата се наряза!


    из "Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък
    [B][SIZE=2]
    [/SIZE][/B]

  • #2
    До: Октомврийска бира

    И аз не разбирам от пивоварство, но се чуствам длъжен да добавя нещо за Октомврийската бира: Мушиците трябва да си падат сами в нея, не става същата, ако ги наловиш и ги пуснеш вътре...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #3
      До: Октомврийска бира

      понеже се мъча да правя бира мога да ви кажа как се прави. Още нямам успешен опит,но живот и здраве на пролет пак вадя казаните и термометрите

      Значи съставки:
      малц,вода,хмел,дрожди(мая)

      Пояснение:
      малц- покълнил ечемик
      дрожди-микроорганизми преработващи захарта във спирт.

      Как се прави малц:
      Накисва се ечемикът във вода. Предварително се измива хубаво докато спре да пуска жълта вода. Накисва се за 24 часа като се сменя водата 5-6 пъти. После се разтила на хладно място 14-17 градуса ги дават оптимални на дебелина 3-4 см. Пръска се с шишенце тип фаскало и се обръща периодично. Целта е ечемикът да е влажен,а не мокър. Как да разберем че малцът ние готов. Ами взема се едно зрънце и се разцепва рез средата и се следи големината на кълма да не надмине 75 % max голимната на зърното. Това кълмче е вътре в самото зърно.
      Ето и нагледно http://img211.imagevenue.com/img.php..._122_412lo.JPG
      След това малцът се суши. Може на слънце,може и във сушилня(фурна) но температурата не трябва да превишава 55-60 градуса.

      Защо кълним тоа ечемик
      При покълването в самото зърно се образува главно тези три неща нишасте,алфа и бета амилаза.

      Баш процесът.
      Млацът се смила,но не на прах (може и на прах де ама е по кишаво всичко), залива се с топла вода и се загрява до 60 градуса. Така тази температура трябва да се задържи един час. След това се прецежда. После течността се слага пак да заври, слага се хмелът и след като се охлади течността на около 30 градуса се слагат дрождите. Бутилира се след приключване на бурната ферментация,. Целта е бирата да се бутилира със лека захар, понеже дрождите,когато преработват захарта отделят CO2 и така се получава естествена газировка.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X