Първи начин: разхождате се до Сандански, или Созопол и си купувате от пазара десет бурканчета сладко от смокини.
Втори начин: понеже диворастящите смокини по южното крайбрежие са опоскани, купувате си от пазара екзотичния плод. Все още могат да се намерят дребни зелени смокини и разкошни, големи колкото круши, добре узрели.
Изкисването във вода с киреч, за запазване на фигурата, приготвянето на сиропа, поставянето на ядка белен орех и непременното индрише - това всяка домакиня го знае. Никакво стерилизиране. Едно парче тензух, стегнато с медицински (банков) ластик му стига.
Как се консумира сладкото от смокини?
-За гости сервирате в много малко чинийче, че да изглеждат много, три броя смокини без сироп, че ще ви изцапат покривката. Голяма чаша вода завършва щедростта на вашето гостоприемство.
-За себе си. Мъжете е добре да знаят къде жената е скрила бурканите, защото те често се сещат нощем за сладкото и стават да погълнат една контролна доза. Настоявайте поне в хубава неделна сутрин и на мъжа да сервира няколко с чая. Предпочитам сладкото от узрели едри плодове. Дълго гониш да сдъвчеш семенце, после отпиваш студена вода - това позволява да усетиш аромата...
Не разчитайте на сладко от супермаркетите. Пише сладко, а е по-рехаво от конфитюр "с парченца плод"...
Побързайте!
Втори начин: понеже диворастящите смокини по южното крайбрежие са опоскани, купувате си от пазара екзотичния плод. Все още могат да се намерят дребни зелени смокини и разкошни, големи колкото круши, добре узрели.
Изкисването във вода с киреч, за запазване на фигурата, приготвянето на сиропа, поставянето на ядка белен орех и непременното индрише - това всяка домакиня го знае. Никакво стерилизиране. Едно парче тензух, стегнато с медицински (банков) ластик му стига.
Как се консумира сладкото от смокини?
-За гости сервирате в много малко чинийче, че да изглеждат много, три броя смокини без сироп, че ще ви изцапат покривката. Голяма чаша вода завършва щедростта на вашето гостоприемство.
-За себе си. Мъжете е добре да знаят къде жената е скрила бурканите, защото те често се сещат нощем за сладкото и стават да погълнат една контролна доза. Настоявайте поне в хубава неделна сутрин и на мъжа да сервира няколко с чая. Предпочитам сладкото от узрели едри плодове. Дълго гониш да сдъвчеш семенце, после отпиваш студена вода - това позволява да усетиш аромата...
Не разчитайте на сладко от супермаркетите. Пише сладко, а е по-рехаво от конфитюр "с парченца плод"...
Побързайте!
Коментар