Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Два начина да сте щастливи през зимата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Два начина да сте щастливи през зимата

Първи начин: разхождате се до Сандански, или Созопол и си купувате от пазара десет бурканчета сладко от смокини.

Втори начин: понеже диворастящите смокини по южното крайбрежие са опоскани, купувате си от пазара екзотичния плод. Все още могат да се намерят дребни зелени смокини и разкошни, големи колкото круши, добре узрели.

Изкисването във вода с киреч, за запазване на фигурата, приготвянето на сиропа, поставянето на ядка белен орех и непременното индрише - това всяка домакиня го знае. Никакво стерилизиране. Едно парче тензух, стегнато с медицински (банков) ластик му стига.

Как се консумира сладкото от смокини?

-За гости сервирате в много малко чинийче, че да изглеждат много, три броя смокини без сироп, че ще ви изцапат покривката. Голяма чаша вода завършва щедростта на вашето гостоприемство.

-За себе си. Мъжете е добре да знаят къде жената е скрила бурканите, защото те често се сещат нощем за сладкото и стават да погълнат една контролна доза. Настоявайте поне в хубава неделна сутрин и на мъжа да сервира няколко с чая. Предпочитам сладкото от узрели едри плодове. Дълго гониш да сдъвчеш семенце, после отпиваш студена вода - това позволява да усетиш аромата...

Не разчитайте на сладко от супермаркетите. Пише сладко, а е по-рехаво от конфитюр "с парченца плод"...

Побързайте!

До: Два начина да сте щастливи през зимата

Е, затова харесвам южняците - слагат по три смокини в чинийка (макар и малка, за да изглеждат много), а майка ми, бог да я прости беше приела северняшките нрави и ми сипваше по една и понякога си изпросвах по още една.
    Това е единственото сладко, което обичам!
    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Това е най-доброто сладко, което поне аз зная! Най-ме кефи индришето вътре, придава невероятен аромат - дъвча си го с кеф, не го изхвърлям!
      [B][SIZE=2]
      [/SIZE][/B]

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
        -За гости сервирате в много малко чинийче, че да изглеждат много, три броя смокини без сироп, че ще ви изцапат покривката. Голяма чаша вода завършва щедростта на вашето гостоприемство.

....!
        Това на фона на стари градски песни

Ааа не. За гостите рязана луканка и вино.
        Сладкото от смокини не си го даваме. Мятаме го в палачинки и сме щастливи в къщи.
        Много го обичам и аз.
        О899 2б2 1З2

Коментар

а с овче кисело мляко как е

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
            Това на фона на стари градски песни

Ааа не. За гостите рязана луканка и вино.
            Сладкото от смокини не си го даваме. Мятаме го в палачинки и сме щастливи в къщи.
            Много го обичам и аз.
            Млада градска булка, която често била черпена със сладко все чувала думите "Да ви е сладко!".
            Веднъж се реванширала с кафе и, го поднасяла любезно с думите:"Да ви е кафе..."

Коментар

И аз обожавам сладко от смокини. На връщане от събора успяхме да си наберем малко от диворазтящите!

Коментар

Смокиновото е много добро,баба правеше такова. Правеше и друго-от сушени сини сливи,тиква и орехи. Аз обичам повече второто.
                Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от slavis15 Преглед на мнение
                  Улучи шестицата!
                  Това е един от най-добрите десерти, изобщо всяко добро сладко с добро кисело мляко.

Коментар

Някога баба ми в Асеновград имаше две огромни дървета смокини. Е-ех, какво сладко ставаше. Симеоне, престани да ми предизвикваш носталгията.
                    Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                    -----------------------------------------------
                    Питието определя съзнанието....
                    -----------------------------------------------
                    0887770735

Коментар

добър вечер колеги ,
                      много вкусна тема сте отворили ....
                      навремето(91-92г) ходих на юг по-южното черноморие(синеморец , резово) иии там в резово ни пуснаха с 300 зора понеже било гранична зона , ноооо такива смокини като круши видях за първи път в живота си и бях адски изненадан ... "бря к'во е това животно" .... откъснах си 2-3 , ноо според мен дребните са по - вкусни ииии по със зор се берат
                      този сърбеж от млякото , което капе като ги откъснеш ще помня цял живот
                      ха да ви е сладко !

Коментар

Първоначално публикуван от slavis15 Преглед на мнение
                        Като ме подсети (снощи го прочетох) за смокини с кисело мляко, го сънувах цяла нощ! И ето ме в 6.00 пред хладилника. Нямаше овче, но "На баба" 4,5% ще свърши работа...

Вие си спете.

Коментар

Леле ... как не съм погледнал по-рано тази тема! Смокините така си окапаха у дома, а имаше много - 4-5 дървета отрупани. Но когато трябва да се берат почти никога няма човек из къщи, а и сладкото така ми е писнало, че почти съм го намразил. На ракия не успявам да ги направя пак по същата причина - иска си постоянно наглеждане (при нас си е топло и ферментацията става за норматив), а няма кой
                          Нищо, за догодина да знаете (ако не ги изрежа дотогава, че ми пречат), който има зор за смокини, да се обажда.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                            Като ме подсети (снощи го прочетох) за смокини с кисело мляко, го сънувах цяла нощ! И ето ме в 6.00 пред хладилника. Нямаше овче, но "На баба" 4,5% ще свърши работа...

Вие си спете.
                            Разбира се знаете, че "На баба" е търговска марка на Danone, в отговор на реакцията срещу обичайните им продукти.

Извинявам се за off-topic-a, но има реклами които не мога да подмина

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X