снимката не е резултат oт рецептата, намеренa е случайно от интернет пространствотo.
по рецептата която ще ви напиша по надолу, през лятото се приготвя сладолед, а през зимата се консумира като топла Salep напитка. опитайте, ще останете предоволни, само не забравяйте и “брадвата”, че иначе няма как да го надробите на парчета. когато сложих сместа в машината за 40мин, на 39:50h машината се блокира и спря да меси, и аз се принудих да я изключа . преместих сместа във кутийка и я сложих във фризера, и постоя там до другия ден.
ето я рецептата:
КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД / MaDo
Това всъщност е един прочут Лечебен Турски Сладолед
Прясно пълномаслено мляко .........................500г (истинският Мараш Сладолед се приготвя от Козе мляко)
Захар .........................................................150г
Салеп(*).....................................................5г
Нишесте......................................................2г (царевично)
Дамла сакъз(**)..........................................1-бр. малко парченце(колкото нокътa на малкия пръст)
1. 1/3’а от захарта я смесваме със салеп и нишестето, разбъркваме докато се получи еднородна/хомогенна суха смес.
2. затопляме пряснотo мляко до телесна температура и добавяме захарта, разбъркваме/разтваряме мн добре и след това затопляме до 50C, през цялото време бъркаме само със дървена лъжица
3. към затоплената 50C смес добавяме дамла сакъз и сместа от Салеп/захар/нишесте,
4. след разтварянето на сухите продукти в млякото(ако се преобразуват бучки, голям проблем. веднага взимаме пасатора и ... 4-5мин) , подсилваме огъня на котлона(на най висока температура) и бъркаме, бъркаме , бъркаме до тогава до като се получи гъста смес(близо 25-35мин), когато я повдигнем с лъжица, сместа да тече на гъста струйка.
5. веднага преместваме съда със сместа във друга тенджера напълнена със студена вода и почваме да бъркаме и охлаждаме на водна баня(много важна стъпка, непременно се прави )
6. след охлаждането слагаме в хладилника да доузрее на 4С (от 6 до 12часа)
7. напълваме %50-60 казанчето на машината със приготвената смес и пускаме за около 40-50 мин(моята на 35мин. почна да се тормози и на 39:50 се блокира, внимавайте да не изгорите електромотора на машината).
8. сладоледа го местим в подходящ съд, и го слагаме във фризера за да се стегне още малко(аз го правя вечер, и го слагам до сутринта в фризера)
9. в истинската рецепта е без Дамла Сакıз(но аз ви я препоръчвам с нея) и нишесте
##рецептата е за машина, но ако искате можете да си я приготвите и без машина, след като сместа се приготви, слагате в фризера и я месите яко през час 5-6-7-... пъти докато се получи смес подобна на дъвка (бърка се отстрани към средата)
да ви е сладко
снимката е резултат oт рецептатa.
------------------
(*)Салеп Orchis Maculata L.
Салеп'a се използва при: кашлица, бронхит, възпаление на дихателните пътища, пневмония, язва, стомашно - чревни възпаления.
(**)Дамла сакъз мисля че в България се намира в аптеките под името медицинска дъвка
Восък и дъвка срещу гастрит и язва
Коментар