Вчера забравих да си претакам киселото зеле. Правя го редовно от две седмици, от когато съм го сложил. Днес, когато го отворих, за неприятна изненада отгоре се образувала една бяла ципа. И чинията, с която го захлупвах, е потънала (лично мен ме съмнява жената, но тя отрича до последно, като комунист на разпит). Спазвал съм стриктно изискването за 40гр. сол на 1 л. вода. Какво да правя сега и как да махна тази бяла гадост без си разваля зелето отдолу? Четох и за някакви химии за пресичане, но лично на мен не ми се нравят...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с киселото зеле !?!
Свий
X
-
Първоначално публикуван от caribi Преглед на мнениеПретаквай
Коментар
-
Баба ми от години(откакто почина Дядо) прави зелето по мързеливият метод - само натиска зелките да са покрити и толкова. Както се прави трушията един вид. И зелевата чорба си е ок и зелето става вкусно всяка година. Правим предварително разтвора с топла вода и редим зелките с обикновенна сол в чукана а не с морска. Иначе самата саламура я правим с морска сол.Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Коментар
-
На мен миналата зима ми се образува бяла ципа за първи път, от както слагам зеле (6-7 години). Миналата есен беше по-топла и за мен това е причината. Претаквах всеки ден.
Опитвах да я отстранявам, но пак оставаше малко. Все пак не допуснах да стане дебела де. Обирах я внимателно с нова, неупотребявана гъба за миене на чинии.
В крайна сметка, зелето си беше перфектно. Като вадих зелките имаше малки остатъци от ципата. Но измивах зелките на чешмата и падаше лесно.
Ципата няма да развали зелето. По-опасно е, когато чорбата започне да се лигави като крадена лятна нафта на студено.
Аз слагам винаги по 33 гр сол на литър и ми е добре. Даже тук някой спомена че и с 25 гр. сол му се получавало, така че солта не ти е малко.
Пресичане се прави, когато искаш да спреш ферментацията. Т.е. когато е готово. Ако го направиш сега, ще остане твърдо и няма да втаса.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
-
Аз си мислех, че трябва да остане твърдо. Иначе и на мен ми идва соленичко на 40 гр. Това с гъбата е много добра идея - вероятно ще пробвам.
-
От твърдо до твърдо има разлика. Знаеш какво е зелето като го слагаш, знаеш и какво е като вадиш вече втасала зелка.
Лошо е, ако зелката е разплута.
На млечно-киселата бактерия и трябват около 40 дни работа, за да втаса зелето. Не трябва да я убиваш по-рано.
-
-
Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнениеВибратор. Вибраторът за рибки позволява претакане без да се разбутва ципата.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнение
Това е хитра идея, но изисква инвестиция...Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.
- 1 like
Коментар
-
Претакай. Ако искаш, ципата можеш да я обереш. Рано е за пресичане. аз го пресичам почти готово, за да не вкисва повече, отколкото ми харесва. Не съм фен на яко киселите манЖи по принцип. Стомахът ми и той.
ПП: И далеч не претакам всеки ден. През ден-два.Your conscience is all you can take to your grave.
- 1 like
Коментар
-
Съга ли, сага ли, му се викаше на това. Неприятно изглежда, но няма да ти развали зелето. Обирай я и претакай, не се притеснявай, че ще падне от нея надолу, на следващия ден е изплувала отгоре. И аз съм й се чудил, ма зелето си ставаше и като извадиш зелката го измиваш това и толкова.
Всеки трети е шести
Коментар
-
Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнениеСъга ли, сага ли, му се викаше на това. Неприятно изглежда, но няма да ти развали зелето. Обирай я и претакай, не се притеснявай, че ще падне от нея надолу, на следващия ден е изплувала отгоре. И аз съм й се чудил, ма зелето си ставаше и като извадиш зелката го измиваш това и толкова.
Коментар
-
Ферментацията е анаеробна, т.е. духането пречи и е вредно. Саламурата се пълни до преливане (мин празен обем), но солта се утаява и простото е потопена помпичка (тип аквариум), циркулационна, но не да вкарва въздух. Сернистата киселина е безвредна, не се усеща, може едновременно със слагането (за предотвратяване проблема на темата) и след окончателната ферментация, за пресичане. С помпа съм не помня от кога, необходимостта от ,,пресичане" зависи от количество, климат и мн др.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар