Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Козунак - как го правите ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Козунак - как го правите ?

    Ще трябва мая 1 кубче, захар чаша и половина, масло1/2 пакетче, олио половин чаша, брашно 1,5кг, яйца 6, тава, месене, втасане, фурна, печене, мазане с жълтък и загар, търпение да изстине и приятен апетит.
    Прикачени файлове
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

  • #2
    До: Козунак - как го правите ?

    Рецептата, която използвам е подобна, да не кажа същата.

    1,5 кг брашно
    1 кубче 2см х 2см х 2см мая
    1/2 литър мляко
    200 гр. масло
    1 чаена чаша олио, разтопен маргарин или мас
    6 яйца
    1 чаена чаша захар
    1/2 чаена лъжичка сол

    За аромат и разкрасяване по желание:
    корите от един лимон
    3 ванилии
    1/2 чаена чаша стафиди
    1 супена лъжица ром или коняк
    бадеми

    За плънка (също по желание):
    орехи
    мармалад
    течен шоколад

    Маята се размива на рядка каша с 1/2 чаена чаша затоплено мляко и брашно. Оставя се да втасва на топло.
    Захарта и яйцата се разбиват на пяна.
    Замесва се тесто с брашното, разтопената мая, разбитите яйца, оставащото мляко, солта и лимонетата кора, ром/коняк, ванилия. Размесва се хубаво, като постепенно с ръце се добавя мазнината.
    Полученото гладко тесто се поръсва с брашно и се оставя да втасва на топло, докато увеличи два пъти обема си.
    Оформят се рула или плитки. За руло се разточва на кори, като всяка кора се маже с тънък слой от плънката. Поставят се в намазани с мазнина тави или форми. Поръсват се със стафидите оваляни в брашно. Оставят се да втасват на топло, докато увеличат два пъти обема си.
    Намазват се с разбито яйце, поръсват се със захар и се слагат бадемите.
    Пекат се на умерен огън. Изваждат се от формите топли.
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

    Коментар


    • #3
      До: Козунак - как го правите ?

      И после без хлеб ли се яде?Нали знаете приказката"Ти му думаш а он маа ли маа козунак без леб"
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

      Коментар


      • #4
        До: Козунак - как го правите ?

        Аз имам друга технология - качвам се в колата, отивам в магазина, влитам вътре, вадя пари на око и взимам готовия козунак
        Кръвна група 0+

        Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

        Коментар


        • #5
          До: Козунак - как го правите ?

          6 яйца
          250 гр захар
          250 мл. пр. мляко
          1.2 кг брашно/над килограм почва да става за месене, но трябва поне още 200 гр за да стегне достатачно и да спре да цапа /
          250 гр. масло /от мляко или растително, не смесвам видовете мазнини, стават по-трудно усвоими/
          2-3 ванилийки
          мая колкото кибритена кутийка
          стафиди и орехи за плънка

          Маята с малко топло мляко, лъжица захар, лъжица брашно и щипка сол се оставя да шупне в неголяма купа.
          Яйцато и захарта се разбиват, добавят се останалите продукти и се меси и се слага на топло. Важното за цялата процедура е топлото. Помещението е добре да е доста затоплено и да ви е горещо и по къс ръкав. Втасването го правя във фурната, която подрявам перидично. Тестото се поставя в голям, да Голям съд! Втасва 3-4 часа. Месисе повторно, разделя се на парчета, които се разделят пак на парчета, които се разтилат с длани да се удължат, леко се сплескват и се слага плънката/стафиди, орехи и малко брашно/ във всяка част. Плетът се по 3. Поставят се в съдове за печене, като тестото трябва да е максимум 1/3 от обема на съда. Оставя се пак да втаса /по-кратко, наблюдавате да се надуе поне до 2/3/, намазвате с жълтък размесен с малко прясно мляко, захар и бадеми. Пече се на 150-170 градуса по Целзий, първо отдолу, после отгоре.
          Нямам търпение да го слагам да се пече вече. Дозата е огромна и нямам съд, който да го побере за едно печене, ще трябва на две /поне/.

          Коментар


          • #6
            До: Козунак - как го правите ?

            Ето и резултатите:

            - само тесто без плънка;
            - един брой сплетен с плънка от течен шоколад;

            В разрез и на вкус - утре

            НАЗДРАВЕ на всички! Весел празник!
            Прикачени файлове
            Аз не вярвам в чудеса!
            Разчитам на тях!

            Коментар


            • #7
              До: Козунак - как го правите ?

              Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
              И после без хлеб ли се яде?Нали знаете приказката"Ти му думаш а он маа ли маа козунак без леб"
              Не, тия се ядат с хлеб! Само баницата и кебапчета с фафлье може да се ядат без леб
              Последно редактирано от Иван Горчев; 18-04-09, 19:47.
              Аз не вярвам в чудеса!
              Разчитам на тях!

              Коментар


              • #8
                До: Козунак - как го правите ?

                Вълшебници сте вие с табиетите !
                Ммм - това с бадемчетата как гъделичка ....
                Останал ли е някой разрез за снимане , че при нас не останаха вече ...

                Аз във моя козунак сложих експериментално - сладко от портокали - което всъщност е от портокалови кори и съм го правила преди един месец, и смея да твърдя , че добре се получи добре.

                А Сладкото се прави така :
                Нарязват се на кубченца портокаловите кори, може и от мандаринки.
                Сушат се малко ... докато се нарежат достатъчно кори - но пръснати на тънък слой за да не мухлясват - мандариновите не се сушат. Варят се и се излива горчивата вода - 3-4 пъти и след това се нареждат както са горещи и изцедени в бурканче - 2 лъжици захар - 2 лъжици портокалови кори, пак 2 лъжици захар ... и така докато се напълни догоре, поръсва се плътно със захар - един пръст...
                По време на нареждането се натиска постоянно за да излезе въздуха и се забравя за един месец в хладилника ...
                Последно редактирано от iai-bg; 19-04-09, 20:30.
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

                Коментар


                • #9
                  До: Козунак - как го правите ?

                  От шоколадовият остана малко, но от сърце!
                  Този без шоколад още не е започнат, утре ще го снимам в разрез

                  Не бива да се прекалява с количестовто плънка, иначе след като истине спада.
                  Прикачени файлове
                  Аз не вярвам в чудеса!
                  Разчитам на тях!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Козунак - как го правите ?

                    При мен нещата се оплетоха поради липса на подходящи съдове и станаха малко странни. След което в леко сънено състояние обърках и заливката и ги спаднах. Поне са вкусни, но бих казал, че рецептата ми би следвало да се коригира и брашното наистина бие към кило и 1/2...

                    Коментар


                    • #11
                      До: Козунак - как го правите ?

                      Това кулинарен форум ли е или офф-роуд?
                      Ferrum dum ignis candet cudendum est.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Козунак - как го правите ?

                        Кулинарен офроуд форум с различни други странични забежки

                        Коментар


                        • #13
                          До: Козунак - как го правите ?

                          Това не е ли тема за един друг форум?????????
                          В съзнателния си живот не са чувал за OFFROAD козунак.
                          Нещо изчезнаха темите за OFFROAD защо ли
                          Само бълване на теми който не са за този форум

                          Коментар


                          • #14
                            До: Козунак - как го правите ?

                            Уважаеми колеги, вие в под форума:
                            Гозби, рецепти и ястия

                            рецепти за гуми и вулканизиране ли желаете да видите.

                            Има достатъчно форуми за офроуд, просто четете само тези които ви харесват...
                            VPetrov.photography

                            Коментар


                            • #15
                              До: Козунак - как го правите ?

                              Всеки гледа нещо да оплюе Венци, пък дали с право или не, кой ти гледа

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X