Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кисело зеле

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кисело зеле

Моля, майсторите на киселото зеле да споделят рецепта за осоляване на цели зелки. Май таман им е времето.
    Аз слагам 4 кг. сол на 100 литра вода. Не винаги се получава.

До: Кисело зеле

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
    Моля, майсторите на киселото зеле да споделят рецепта за осоляване на цели зелки. Май таман им е времето.
    Аз слагам 4 кг. сол на 100 литра вода. Не винаги се получава.
    Вкъщи аз съм майстора...воленс-ноленс, ме набедиха гат станах наврян зет или заврян беше Хубаво е зелето да е собствено производство, но става и от магазина. Обикновено го залагаме в началото на ноември. Хубаво е зелките да са горе долу с един размер.И да има пет шест по големичкиза сърми. Първо им изрязваме кочаните конусообразно, после пълним получилите се дупки с морска сол и ги залагаме в бидона възможна най-плътно. Да има и по една червена зелка за цвят. Между така наредените зелки нареждам няколко корена от хрян и слагам и стрък целина и по една фуражна царевица. После ги заливам с вода, в съотношението което си посочил морска сол. Добре е солта да е вече разтворена във водата. После ги затискам отгоре с кръстачка да не изплуват. затварям бидона и преточвам, преточвам, преточвам....ама здраво преточвам. След две седмици при умерено за сезона време, почвам лека-полека да го опитвам и за Коледа таман е станало. До рождения ми ден 7 февруари от съдаржанието на три големи бидона зеле са останали само кръстачките Ако нещо артиса, по добре да се премести в буркани накълцано и да се сложи в хладилника, а не да се цапа с натриев бензоат. Ама това е лично мнение.
    Много зеле се яде в къщи, ама много

Коментар

Аз слагам и по една разрязана на 4 парчета дюла и 1-2 кисели ябълки за аромат. А за цвят слагам нарязано на кубчета (1-2 см) 1 глава червено цвекло (малка колкото юмрук, че иначе много червено става).

Успех на всички.
      Днес тамън купих 40 кг. зеле и тази вечер (нощ) ще го слагам.
      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Аз слагам по 300гр. морска сол на 10л. вода,като преди да се сипе в зелето хубаво се разбива,няколко глави червено цвекло за цвят и около 1кг.стар чесън /в никакъв случай китайски/-първите 10 дни го претакам всяка вечер и става екстра.

Коментар

Днес купих два чувала средно големи зелки. Бях си прежалил следобеда (изяждам на място изрязаните конусчета от кочана), но продавачът каза, че прясно срязаното от полето зеле трябва да отлежи ден-два. Значи - като стане ясно кой ще е президент на САЩ.

Зеле не се слага в неясна световна обстановка.

п.П. Камъкът, с който затискате кръстачката не бива да е варовик, или пясъчник. Киселата среда го стопява! Парче вулканична (основна) скала от "Морените", Витоша.

Коментар

Аз дозирам морската сол 3% на количеството налята вода в зелето.За подобряване на трайността добавям хрян и 1-2 кочана царевица.Като омекне зелето добавям по 1 грам натриев бензоат на литър вода да се стабилизира и да се съхрани по-дълго време.

Коментар

Малко закъснял съвет, ама пак може да свърши работа за небързащите.

Dr.Oetker e пуснал на пазара сладко-кисела подправка Pikant fix. Една опаковка 0,66 лв. е за 2,5 литра марината. Които са пробвали я хвалят. Защото добра царската туршия правят малко домакини и то не всеки път.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                Малко закъснял съвет, ама пак може да свърши работа за небързащите.

Dr.Oetker e пуснал на пазара сладко-кисела подправка Pikant fix. Една опаковка 0,66 лв. е за 2,5 литра марината. Които са пробвали я хвалят. Защото добра царската туршия правят малко домакини и то не всеки път.
                идеална е от две години затваряме трушийка а за зелето притакането му е майката ако сериозно се отнасяш към него става перфектно
                Оправданието е като гъз-всеки го носи със себеси !

Коментар

Колеги,
                  извинявам се че късно виждам темата,но нека да добавя и аз нещо макар и за догодина:
                  -към всички гореописани "малимати" се слага една начупена връзка сух копър завит в марля,за да не се разпръскава в бидона и дава много фин,приятен аромат.
                  - и не по-вече от 30 г. морска сол на литър вода
                  -другото е описано по-горе
                  ДА ВИ Е СЛАДКО
                  Камен Механджиев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X