Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Я да споделим за картофите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Я да споделим за картофите

    Здравейте!

    Седя в този късен час и пред наближаващите празници гледам да купя някоя идея. И внезапно виждам представете си, че тук няма тема за картофа. Това положение е погрешно (освен ако нещо не съм объркал).

    ***

    Нека ви кажа какво първо ми идва наум като чуя едновременно "рецепта" и "картоф". Един блестящ номер.

    Блестящ е заради фолиото.

    А номерът (извинете, рецептата) се развива така.

    1. Вземате 5-6-7-10-12 (според количеството гладни дами и господа) средноедри картофа.

    2. Измивате ги добре (без да ги белите или измъчвате по друг начин).

    3. Вече сте включили фурната да се загрява, нали?

    4. Опаковате мокрите (измити, но небърсани и небелени!!!) картофи във фолио (по-рано му викаха станиол и докато не се продаваше като фолио го колекционираха на основата на изядени шоколади). Трябва да са така увити, че да не могат да дишат отникъде.

    5. Търкулвате ги в тава и ги мушвате във вече понагрятата фурна.

    6. Кога са готови? Общо взето след половин час. Но вилицата ще покаже. Ако ги пробождате леко (не жалете станиола) - време е да шашнете гостите.

    7. Гостите неизбежно са шашнати, защото им търкулвате ястието, както е във фолио - лъскаво и бляскаво. И парещо. Разбира се, те вече имат под ръка масло, сол и чинийка за обелки. Разбира се, ще са доволни - вкусът на картофите е близък до вкуса на онези, които заравяме в жарта, след като вече няма какво по-сериозно да печем НАД нея.

    8. Добре е да има гарнитура към бляскавите картофи. Не нещо кой знае какво. Каквото Бог дал - печено агнешко бутче, пържолки, кюфтенца, каренца, такива работи...

    Пробвайте, доволни ще останете.

    Но и кажете нещо за вашия подход към компирите.

    Поздрави!
    Искам България чиста!

  • #2
    До: Я да споделим за картофите

    Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
    Към картофите ще отива една пълнена пуйка с луканка. А ако сме повечко, може и един вол пълнен с пилета.
    Хахаха. Абе Ники, голя си лакомник.

    А дали около картофа, преди да се постави във фолиото, да не се "увият" няколко резенчета домат? Така няма да изгори (то за половин час и иначе няма), но ще стане по-сочен. Определено ще пробвам и двата варианта, със и без домат.

    Коментар


    • #3
      До: Я да споделим за картофите

      Темата за видовете салати с участие на цели прасенца, агнета и т.н. са преместени тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=31608
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

      Коментар


      • #4
        До: Я да споделим за картофите

        Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
        ........
        8. Добре е да има гарнитура към бляскавите картофи. Не нещо кой знае какво. Каквото Бог дал - печено агнешко бутче, пържолки, кюфтенца, каренца, такива работи...

        Пробвайте, доволни ще останете.

        Но и кажете нещо за вашия подход към компирите.

        Поздрави!
        Много са ми вкусни картофите , когато белени и нарязани на шайби или едри резени обграждат плувайки в полуизпарената вода за сосче - златисто печено пиленце въртяно 3 пъти за да се изпече отгоре, отдолу и отново отгоре да му стане хрупкава коричката - поемат от вкуса и аромата , а червеният и черният пипер ги овкусяват допълнително заедно с масълцето , с което е било намазано ПИУЕТО.

        Другият ми вариант за подход близък до бляскавият, е рокерският...
        Белени картофи се обличат в кожени дрехи - от пилешка кожа - забождат се с клечки за зъби за да не се разсъблекат, поръсват се със сол + червен и черен , слага се водица до 2/3, въртят се за да станат хрупкави кожите равномерно ... ммммм

        Има и по-изчистен вариант - нарязани на едро - белени големи картофи ( с малки не се захващам никога - не са ми вкусни след толкова борба) сол , олио, вода да ги покрие и запечени във фурната.
        Ако детето иска и пюре става от тях - (без да се белят горещи варени картофи) , и като гарнитура е добре, а ако са добри картофите и сами по себе си са вкусни.
        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

        Коментар


        • #5
          До: Я да споделим за картофите

          Ники,
          Блягодаря за реСцептата. Аз мисля да опитаме картофи на жар(в станиол) този уикенд?
          Георги Гатев

          Коментар


          • #6
            До: Я да споделим за картофите

            Взимате една голяма тава,достатъчно средно големи картофи,най-добре,като са пресни.Почиствате ги и с върха на ножа ги порязвате от различни страни,но не много дълбоко.Намазвате ги със сол,черен пипер,може и бял,зелен/скоро си взех едно шишенце -вътре смлян черн пипер и лимон-готино и вкусно/.Нареждате ги един до друг и обилно зехтин плюс масло.Не много вода.Покривате тавата с фолио.На загрята фурна 180 градуса ,около 30-40 минути.Махате фолиото и още 10-15 минути само горно за цвят.Преди да ги извадите ситно нарязан копър върху картофите ,но не ги допичайте с него.Може във водата преди да сложите да ги печете и няколко стръкчета розмарин.

            Същата тава,големи картофи обелени нарязани на дебели около 2 см. филии.Ситно нарязани две не-големи глави лук/може и големи/,като за опрашаване.Една глава чесън,почистените скилидки е добре да се смачкат с ноже и накълцат ,а не да се счукват или смилат.Сол,черен пипер,картофите се слагат в тавата и се поръсват с лука и чесъна.Обърква се добре и се слага мазнина ,по вкус и предпочитание.Малко вода и отново вездесъщото фолио.Пече се на 200 градуса около 30-40 минути.Махаш фолиото и ги разбъркваш леко да не се разпаднат.Може накрая запичане,ако ли не преди разбъркването може да се сложат различни подправки за допълнително овкусяване.Добра роля играят за това гранулираните подправки растителни разтворени с вода и изсипани върху картофите.Трябва тогава да се внимава за солта,т.к. обикновенно имат доста сол в тях.
            Прилежащите гарнитури-за последно,първия вариант с агнешко печено.Втория с печени каренца и чернокоп на скара.
            Да ви е сладко.
            Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
            "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
            "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

            Коментар


            • #7
              До: Я да споделим за картофите

              Айде и от мен-белите няколко картофа, режете ги като за "соте" и ги варите.
              Отцеждате от водата и ги слагате в иенска тенджерка.
              Изсипвате от малките купи заквасена сметана отгоре+вегета или каквато подправка обичате, разбърквате.
              Отгоре редите пушен бекон или филе или квото искате, ама тънко нарязано. изцяло да покрие сместа
              Рендосвате плътно кашкавал и захлупвате с капака
              НЕ СЕ СЛАГА НИКАКВА МАЗНИНА
              От време навреме слагам от замразените бейби моркови/ако се сетя/м/у картофите
              Печете, докато започнат да се запържват-вижда се през стъклото
              Приятно хапване-наистина е страхотно

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X