Здравейте!
Седя в този късен час и пред наближаващите празници гледам да купя някоя идея. И внезапно виждам представете си, че тук няма тема за картофа. Това положение е погрешно (освен ако нещо не съм объркал).
***
Нека ви кажа какво първо ми идва наум като чуя едновременно "рецепта" и "картоф". Един блестящ номер.
Блестящ е заради фолиото.
А номерът (извинете, рецептата) се развива така.
1. Вземате 5-6-7-10-12 (според количеството гладни дами и господа) средноедри картофа.
2. Измивате ги добре (без да ги белите или измъчвате по друг начин).
3. Вече сте включили фурната да се загрява, нали?
4. Опаковате мокрите (измити, но небърсани и небелени!!!) картофи във фолио (по-рано му викаха станиол и докато не се продаваше като фолио го колекционираха на основата на изядени шоколади). Трябва да са така увити, че да не могат да дишат отникъде.
5. Търкулвате ги в тава и ги мушвате във вече понагрятата фурна.
6. Кога са готови? Общо взето след половин час. Но вилицата ще покаже. Ако ги пробождате леко (не жалете станиола) - време е да шашнете гостите.
7. Гостите неизбежно са шашнати, защото им търкулвате ястието, както е във фолио - лъскаво и бляскаво. И парещо. Разбира се, те вече имат под ръка масло, сол и чинийка за обелки. Разбира се, ще са доволни - вкусът на картофите е близък до вкуса на онези, които заравяме в жарта, след като вече няма какво по-сериозно да печем НАД нея.
8. Добре е да има гарнитура към бляскавите картофи. Не нещо кой знае какво. Каквото Бог дал - печено агнешко бутче, пържолки, кюфтенца, каренца, такива работи...
Пробвайте, доволни ще останете.
Но и кажете нещо за вашия подход към компирите.
Поздрави!
Седя в този късен час и пред наближаващите празници гледам да купя някоя идея. И внезапно виждам представете си, че тук няма тема за картофа. Това положение е погрешно (освен ако нещо не съм объркал).
***
Нека ви кажа какво първо ми идва наум като чуя едновременно "рецепта" и "картоф". Един блестящ номер.
Блестящ е заради фолиото.
А номерът (извинете, рецептата) се развива така.
1. Вземате 5-6-7-10-12 (според количеството гладни дами и господа) средноедри картофа.
2. Измивате ги добре (без да ги белите или измъчвате по друг начин).
3. Вече сте включили фурната да се загрява, нали?
4. Опаковате мокрите (измити, но небърсани и небелени!!!) картофи във фолио (по-рано му викаха станиол и докато не се продаваше като фолио го колекционираха на основата на изядени шоколади). Трябва да са така увити, че да не могат да дишат отникъде.
5. Търкулвате ги в тава и ги мушвате във вече понагрятата фурна.
6. Кога са готови? Общо взето след половин час. Но вилицата ще покаже. Ако ги пробождате леко (не жалете станиола) - време е да шашнете гостите.
7. Гостите неизбежно са шашнати, защото им търкулвате ястието, както е във фолио - лъскаво и бляскаво. И парещо. Разбира се, те вече имат под ръка масло, сол и чинийка за обелки. Разбира се, ще са доволни - вкусът на картофите е близък до вкуса на онези, които заравяме в жарта, след като вече няма какво по-сериозно да печем НАД нея.
8. Добре е да има гарнитура към бляскавите картофи. Не нещо кой знае какво. Каквото Бог дал - печено агнешко бутче, пържолки, кюфтенца, каренца, такива работи...
Пробвайте, доволни ще останете.
Но и кажете нещо за вашия подход към компирите.
Поздрави!
Коментар