Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Глинтвайн

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Глинтвайн

    Бърз въпрос,колеги.Що е това Глинтвайн и има ли почва у нас ?Пиша си си с едни руснаци и много го хвалят.Обаче при тях го продават в някакви пликчета да си го разтварят.Това ме навежда на мисълта,че им пробутват някакво менте.Та каква е рецептата да си го сготвя в къщи?Интересува ме и рецепта за т.н. "Грог"(покрай добрия войник Швейк).
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

  • #2
    До: Глинтвайн

    http://www.gotovim.ru/recepts/alco/glintwein/

    http://www.gol27.com/RecipesDrinksGlintwein.html
    Ако за тва става въпрос, де...
    =========================

    NAVY GROG recipe
    или Йо хо хо, и бутилка... с нещо ))

    Scale ingredients to 1 serving:
    1/2 oz Bacardi® light rum
    1/2 oz Bacardi® gold rum
    1/2 oz Bacardi® dark rum
    1/2 oz Grand Marnier® orange liqueur
    1 oz grapefruit juice
    1 oz orange juice
    1 oz pineapple juice
    ======================
    http://www.cdkitchen.com/recipes/rec...Grog7135.shtml

    Опростена - http://www.drinksmixer.com/drink3446.html
    Не помня дали в Швейк се описваше как точно си го прави той, но май да. Вероятно ще е трудно да се намери в книгата, но ако я изровиш отнякъде като файл, ще можеш да търсиш в него по ключовата дума
    =================
    П.С.: Малко встрани от темата: Преди време с един приятел си самозабъркахме най-готиния коктейл на планетата, включващ почти от всичко познато на хората за пиене )) Но оттогава срещаме изключителни трудности при опитите си да го възпроизведем, защото:
    а) оттогава не съм виждал (ама и не съм търсил) по магазините "Карлсбад", чешка бехеровка.
    б) никой не помни какво точно сме сложили, нито по колко Аз тогава още не бях младши псевдонаучен работник и не знаех, че за всяко нещо трябва да се води протокол. А тенджерата беше голяма. Помним само, че цветът му беше черен като най-тъмната нощ от сенчестата страна на Нептун, а вискозитетът му беше като на рядка киша в непочистена софийска зимна утрин, поради което и го кръстихме "Кална вода". Та така...
    Последно редактирано от Yordan; 21-01-08, 17:25.
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

    Коментар


    • #3
      До: Глинтвайн

      Вероятно говориш за напитка от рода на глювайна(Австрия) и глока(Дания).В пликовете е есенцията,която придава вкус на питието.При датския вариант например се продават разтворени есенции в малки шишета като от мин.вода,а после се добавя алкохол(обикновено се използва вино).В основата си тези питиета представляват греяни вина с подправки,като е застъпена канелата,бадемите и стафидите.
      В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

      Коментар


      • #4
        До: Глинтвайн

        Първоначално публикуван от братчеда Преглед на мнение
        Вероятно говориш за напитка от рода на глювайна(Австрия) и глока(Дания).В пликовете е есенцията,която придава вкус на питието.При датския вариант например се продават разтворени есенции в малки шишета като от мин.вода,а после се добавя алкохол(обикновено се използва вино).В основата си тези питиета представляват греяни вина с подправки,като е застъпена канелата,бадемите и стафидите.
        Братчеда е прав,това е греяно вино,обикновенно повечето европейски народи си имат собствен начин за приготвянето му,то и ние си имаме.Целта е обаче на виното да се придаде различен вкус с ползването на най-различни екзотични и не толкова подправки,както и същото трябва да е сладко.Абе в общи линии сладко,топло и ароматно вино,дето си го пият до камините.
        Не става за мъже край заклано прасе.
        Мисля,си че при възможностите на средностатистическия българин/българка/ просто на другия ден ще те цепи много глава.
        Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
        "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
        "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

        Коментар


        • #5
          До: Глинтвайн

          @rova
          приеми,че не зная и нашата рецепта и я дай,да я пробвам.Аз съм стигнал само до греяно вино с черен пипер.
          @Yordan
          да,но в книгата Швейк вари грога.А това от твоята рецепта,как ще го свариш.
          Цитирам :"Швейк свари знаменит грог".
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

          Коментар


          • #6
            До: Глинтвайн

            Всички тези напитки се варят на бавен огън за да могат подправките да пуснат аромат.Както и се пият горещи.В датския вариант например се слагат натрошени сурови бадеми и стафиди,които от варенето пускат страхотен ухание.
            В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

            Коментар


            • #7
              До: Глинтвайн

              Май в книгата не се описва как точно го прави Швейк. Заблудил съм се, щото думата "грог" се споменава сигурно на 258 места в текста, плюс-минус 500 ))
              В рецептите, които аз намирам, всички съставки (независимо от вариациите, така или иначе - ром-базирани + ядки и/или плодове) се смесват и се слага захарта, бърка се докато тя се разтвори и после се залива с гореща (завряла/извряла) вода. Не намирам да пише да се вари цялото, макар че разликата не е чак толкова голяма и вероятно човек може да си го модифицира по вкуса.
              Аз, обаче, ти се чудя на акъла. Искаш БАШ рецептата, или какво ? Аз ако имах такъв мерак, щях да се снабдя със съставките и да почна да експериментирам, докато стане както ми харесва. Не в един ден това, разбира се

              =============================
              Айде, от мен да мине. Звънни им и ги питай

              FARTHER AFIELD: U Českй koruny
              Photo: archiv
              Looking for original dishes? You'll find them at the U Českй koruny restaurant in Lipnice nad Sбzavou. The building where Jaroslav Hašek wrote his world-famous Švejk is now under the management of his great grandson, Martin Hašek. He and his father, Richard, refurbished the entire building and established a little pub on the ground floor, of which their famous ancestor would certainly have approved. You can sample the original Hašek's goulash and Kočičн tanec (Kitty Dance), the master's favorite dishes, prepared according to preserved recipes of Rйzinka Špinarovб, who cooked them for Jaroslav. The menu includes many Švejk variations, such as Captain Sбgner's ribs, Baloun's pork medallions with baked Roquefort, and Palivec's chicken steak. Hašek and Švejk lovers will enjoy the many original documents on the walls. If the weather's cold, you can order Hašek's favorite grog, about which he wrote in Švejk: swimming the English Channel is a piece of cake after you drink it.
              U Českй koruny
              Lipnice nad Sбzavou č. 55, tel.: 569 486 126
              No cards
              How to get there: From highway D1, exit to Humpolec and follow the signs to Světlб nad Sбzavou. Beyond Kejžlice, turn right to Lipnice.

              ======================================
              Тук има още доста рецепти за НАЙ-РАЗЛИЧНИ видове грог, някои от които включващи бруталните съставки мляко и яйца ))
              http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,grog,FF.html
              http://www.chow.com/recipes/10197
              Последно редактирано от Yordan; 21-01-08, 23:51.
              Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

              Коментар


              • #8
                До: Глинтвайн

                Хала, виж това по-долу. Не го вдявам на чешки, но мяза на някаква рецепта... идваща откъм Хашек

                http://64.233.183.104/search?q=cache...ient=firefox-a

                ½ litra wody zagotować z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego, 6–8 ziarnami pieprzu, 10 goździkami, dodać kawałek cynamonu, trochę skórki z cytryny, sok z całej cytryny i ½ kg cukru. Po zagotowaniu wlać 3 l białego wina, 1 l koniaku, zaraz zagotować, ale uwaga, żeby nie wykipiało! Ustawić na stole (pod ręką) zdjąć przykrywkę, unoszącą się parę zapalić i natychmiast przykryć. Na tym uroczysty obrzęd gotowania grogu się kończy. A jeśli ci ktoś powie, że masz dodać wanilii, to mu daj w pysk.
                • Opis: przepis na grog znaleziony w materiałach Jaroslava Haška, najpewniej według tego przepisu Szwejk gotował grog feldkuratowi Katzowi
                • Źródło: Leszek Mazan, Wy mnie jeszcze nie znacie!
                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

                Коментар


                • #9
                  До: Глинтвайн

                  Данчо,благодаря много за издирването.Това последното май е истината,остава само да намерим някой да го преведе.Но и с моите слаби познания ме хвана страх-това 3 кила бяло вино да ги смесиш с едно кило коняк и половинка захар !!!Почвам да разбирам защо в книгата пише,че след пиенето на правилен грог преплуването на Ламанша било майтап.
                  А с виното пробвах-греяно с нарязани ябълки и малко захар.Не е лошо да ви кажа.Ще продължа с опитите-със стафиди и бадеми.Чух и слух за портокалова кора.Определено действа отлично на много премръзнал човек.
                  Ще мисля и как да стане преносимо в планина.
                  Братчед,със стафидите ще стане,обаче със суровите бадеми е рисковано.В смисъл ако ги сложиш в повече се изпортва всичко.Трябва да се види пропорцията.
                  Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                  имат право да гласуват на избори.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Глинтвайн

                    Хора вие с тези рецепти направо ме объркахте!
                    Грог в България ако си поръчате в някое заведение, на 80% ви гарантирам, че ще ви го направят така:
                    -- 50гр. ром ( бял или тъмен - какъвто реши бармана)
                    -- пакетче чай ( пак каквото реши бармана)
                    -- Всичко останало като например - кафява захар, черен пипер, лимон, канела , тинтири минтири... - зависи от настроението на БАРМАНА. е и от разкладката.

                    п.п. Това нещо спасява понякога
                    [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

                    Коментар


                    • #11
                      До: Глинтвайн

                      ГРЕЯНО ВИНО
                      _____________________________________________________________________________



                      Подхожда за дългите зимни вечери. Наричат го още глинтвайн (от нем. gluhende Wein — горещо, пламтящо вино). Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на захар и подправки,канела, и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.
                      Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекционни заболявания, при физическо и психическо изтощение.
                      Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.


                      Класическа рецепта

                      1 бутилка трапезно червено вино,
                      5-6 карамфилчета,
                      мускатно орехче — количеството му е според вкуса,
                      60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.
                      Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.
                      ____________________________________________


                      Ябълково греяно вино

                      1 л червено вино,
                      чаша и половина захар, 2 ябълки,
                      15-20 зърна черен пипер,
                      канела на пръчки,
                      4-5 зърна карамфил, лимон.


                      Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.
                      ______________________________________________________


                      Ароматно вино

                      1 бутилка червено вино,
                      1 чаша вода,
                      1 чаша мед,
                      1 чаша ром,
                      1 чаша захар,
                      карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус.

                      В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено се разлива горещо по чашите.
                      ________________________________________________


                      Зимна рецепта

                      1 бутилка червено вино,
                      1 л силен черен чай,
                      канела и карамфил по вкус.

                      В емайлиран съд се излива виното, а после и чая и се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.
                      _______________________________________________________



                      Глинтвайн по немски

                      1 бутилка червено вино,
                      100 г захар,
                      5 г канела,
                      10 г карамфил,
                      100 г коняк,
                      лимон по вкус.



                      Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване. Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).
                      ________________________________________________


                      Добрата стара рецепта

                      1 бутилка червено вино,
                      1, 5 чаши вода,
                      1,5 чаши ром,
                      0,5 чаша мед,
                      0,5 чаша захар,
                      8 карамфилчета,
                      по вкус - кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия.

                      В емайлирана тенджерка се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по полоин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка.
                      ___________________________________________________


                      Каролина (оригинална естонска рецепта)

                      400 мл червено сухо вино,
                      75 мл коняк,
                      50 мл водка,
                      50 г захар,
                      настъргано мускатно орехче,
                      карамфил,
                      3 щипки канела,
                      2 зърна бахар.

                      Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат спиртните инградиенти (коняка и родката), отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час.

                      Информацията е от списание Маргарита
                      Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
                      Discovery 2.5 TD5 2000 EX
                      Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

                      Коментар


                      • #12
                        До: Глинтвайн

                        Барбароне,браво !Давай и рецепта за грог.Пак така подробно,като за телета.
                        @ priap
                        Приятелю,мани го бармана.Ако шефът му е стиснат,ще ти продаде топъл ром за грог.Дай нещо изпитано лично или от книга с рецепти.
                        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                        имат право да гласуват на избори.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Глинтвайн

                          Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                          Това последното май е истината,остава само да намерим някой да го преведе.Но и с моите слаби познания ме хвана страх-това 3 кила бяло вино да ги смесиш с едно кило коняк и половинка захар !!!Почвам да разбирам защо в книгата пише,че след пиенето на правилен грог преплуването на Ламанша било майтап.
                          Изглежда е за много порции, пардон, алуминиеви канчета )) Въпросът е водата колко е, тоест - разреждането. Абе, май си требе човек с чешки...
                          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

                          Коментар


                          • #14
                            До: Глинтвайн

                            Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                            Хала, виж това по-долу. Не го вдявам на чешки, но мяза на някаква рецепта... идваща откъм Хашек

                            http://64.233.183.104/search?q=cache...ient=firefox-a

                            ½ litra wody zagotować z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego, 6–8 ziarnami pieprzu, 10 goździkami, dodać kawałek cynamonu, trochę skórki z cytryny, sok z całej cytryny i ½ kg cukru. Po zagotowaniu wlać 3 l białego wina, 1 l koniaku, zaraz zagotować, ale uwaga, żeby nie wykipiało! Ustawić na stole (pod ręką) zdjąć przykrywkę, unoszącą się parę zapalić i natychmiast przykryć. Na tym uroczysty obrzęd gotowania grogu się kończy. A jeśli ci ktoś powie, że masz dodać wanilii, to mu daj w pysk.
                            • Opis: przepis na grog znaleziony w materiałach Jaroslava Haška, najpewniej według tego przepisu Szwejk gotował grog feldkuratowi Katzowi
                            • Źródło: Leszek Mazan, Wy mnie jeszcze nie znacie!
                            Защото е на полски

                            Коментар


                            • #15
                              До: Глинтвайн

                              Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                              Братчед,със стафидите ще стане,обаче със суровите бадеми е рисковано.В смисъл ако ги сложиш в повече се изпортва всичко.Трябва да се види пропорцията.
                              Пил съм го с датчани и стафидите и бадемите ги слагаха на око без много да се занимават с прпорции.Ти сигурно се притесняваш от евентуален горчив вкус.
                              В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X