Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна погачка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Домашна погачка

    Днес си нямах друга работа и спретнах една погачка с мед. Ето рецептата:
    500гр брашно.
    40гр + 20 гр масло(за мазане). и 20мл олио.
    Едно голямо яйце + един жълтък за мазане
    20гр. пресна мая
    150мл прясно мляко + 100мл кисело (Верея по БДС)
    3ч.л. захар + 2 ч.л. пчелен мед
    2ч.л. сол
    2ч.л. чесново брашно и 1 1/2 с.л. белен сусам
    Съкръщенията са съответно : с.л.- супена лъжица , Ч.Л.- чаена лъжичка.
    Разбиваме яйцето с захарта ,стопяваме маслото и притопляме млякото , слагаме пчелният мед и ги смесваме в купа заедно с киселото мляко. Разтваряме маята с малко брашанце и щипка захар в чаена чаша с част от топлото мляко и изчакваме да шупне до средата на чашата. Прибавяме към сместта.Добавяме и олиото .Аз понеже не меся на ръка тази смес я сипвам в хлебопекарната на програма месене.Пресявам два пъти брашното и го сипвам отгоре заедно с солта , чесновото брашно и сусама. Пускам месене и след 30 мин е омесено тестото. Изчаквам още 20 мен да се надигне малко и го вадя. Разстилам тестото на дебело с точилката .Намазвам с останалите 20гр стопено масло и навивам на руло. Режа го на пънчета и ги поставям в намазнена с масло тавичка със среза нагоре.После във фурната на 40 гр го оставям да втаса -около час и когато напълни тавата с връх намазвам погачката с разбития жълтък .Усилвам фурната на 190градуса и мятам тавичката за 30 мин. После вадя изпечената погача от тавата и я завивам с кърпа . След 15 мин махам кърпата и оставям да изпръхне. Едвам дочаквам да поизстине и се нахвърляме цялото семейство върху топлата питка... . Ииии утре пак трябва да меся , щото тя свърши . По желание можете да добавите чубричка в сместта и сирене слез разточването с точилката , става уникално! Да ви е сладко!!!!
    Прикачени файлове
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

  • #2
    От: Домашна погачка

    Ти сега що си каниш гости?!? И категорично заявявам, че оттук нататък ще чета само мненията ти, свързани с металообработка!
    В миналото ще остане, каквито сме били...

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X