Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Глинени гювечи - гледжосване и други
Свий
X
-
От: Глинени гювечи - гледжосване и други
Търсите дума дето е изчезната преди да има вики.
Глазура е термина . https://arista-bg.com/keramika-portc...p-1000310.html
Коментар
-
От страх да не се натровите-ще получите рак...
Живейте си живота, носете си новите дрехи, пък умирането ще се състои, колкото и да се грижите за векуването си.
Колкото по-свободно живеете, колкото повече го давате "хепи"-толкова повече увеличавате шанса си за по-дълъг живот. Като в същото време сте повишили и радостта от живота.
Ма както си знаете де.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Аз си се тровя съзнателно с редица други субстанциЙ - цигари, алкохол и т.н. Но не искам някой друг, особено тЕрикат - грънчар или вносител на китайска "троянска керамика" да го прави, пък аз и да му плащам на всичкото отгоре. Има някаква разлика, нали?
Все едно да ти сипят цар-кировско менте вместо поръчаното питие или да купиш бутилка с такова, етикетирана като друго и... да си траеш, че и да го изпиеш кротко-кротко, а?
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Оловна глеч не се използва някъде от 50-те години. Ако имате по-стари съдове, най-вероятно са "оловни". На селото на баба ми имаше един съсед-потомствен грънчар. Технологията на обработка на глината за съдове е подобна на тази на варта. Смила се, насипва се в едни ями, там се кисне с вода, после се бърка. Бил съм дете тогава и не знам нищо за самата технология-кое какво е, защо се прави, колко време продължава и т.н.. Помня самата грънчарница и доста смътно-майстора.
Емайлирани чугунени съдове ползваме вкъщи от много години. Имам доста съмнения дали е възможо керамиката по някой показател да е по-добра....Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
А дано, ама надали:Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнениеОловна глеч не се използва някъде от 50-те години.
"Правилник по безопасността на труда при производството на оловна глеч и минимум."
Правилникът е посочен като действащ през 2013 г. в Профил по безопасност и здраве при работа в Икономическа дейност „Производство на химични продукти” (код 20 по КИД-2008, разработен по ПРОЕКТ BG 051PO001-2.3.01 ПРЕВЕНЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА" .
От 2013 г. до момента не е обнародван нормативен акт, с който този правилник да се отменя.
Издаден от Министерство на химията и металургията, 1971
Неповторимото очарование на берковската керамика, 28 Февруари 2016
Отравяния с тежки металиГлазурата (глечта) се образува от оловен окис. Майсторите я приготвяли на открито и на течение, защото отделящите се от нея пари са силно отровни.
У нас се добива олово от рудата „галенит”(оловен сулфид)
Приложение-в над 300 производства-акумулатори,за облицовка на тръби,съдове,камери,апаратура,за получаване на бои,производства на глазури и емайли в грънчарската и фаянсовата промишленост,в полиграфията,производството на оловно стъкло,инсектициди и т.н.
Коментар
-
Айде още малко чивиЙ
Пази се от отравяне с олово!
Оловото може също да замърси храната и напитките, приготвени в глинени съдове, покрити с оловна глеч, които се използват обикновено в някои части на Азия и Латинска Америка (б.м., А гаранция, че в Клета майка не се използва?
. Просто никой не е правил проучване). Понякога питейната вода се съхранява в глинени делви, за да се запази студена, а някои горещи напитки се сервират в глечосани чаши. Едно изследване на децата под петгодишна възраст в град Мексико показа, че почти половината от децата на възраст над 18 месеца имат високо съдържание на олово в кръвта си. Една от споменатите причини за това е храната, приготвена в глечосани глинени съдове. Оловото придава гладък стъкловиден завършек на глинените изделия, но може да се разтвори особено в съдове, които са затоплени или в които се държат някои видове плодове и зеленчуци.
Коментар
-
Това е за производството. За съдовете, в които се държат храни, има други наредби. Сега не ми се рови какво беше точно-нещо за допустими нива на преминаване на вещества в храните или подобно. Има методика за изпитване и още сто неща. Ако е позволено вече, явно химиците са намерили начин да стабилиират оловото така, че да не преминава в храната. Което няма да е някаква изненада, всъщност-тя науката си върви.Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
При мен в Победа има един грънчар който прави каквото ти душа сака .Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
Някой знае ли как се прави "гледжосването" - гланцът на въпросните съдове? От няколко души съм чул, че се правел с олово, като съдовете, заради които загинала Римската империя
Е, те и ядяли с оловни лъжици, пиели от оловни чаши вино, съхранявано в оловни дамаджани и сервирано с оловни кани...
Та манията ми дълги години беше да си намеря "негледжосан" гювеч, като тия, в които правят капамите по Банско, Добринище и т.н. - тъпчат многослойна "сърма" с 5-6 вида месо, тип "лазаня със зелеви листа вместо кори", бухат съда някъде в кьошето на пещта, докато в нея се пекат други неща и чак на следващата вечер е готово... Намерих си преди 20-на години негледжосан гювеч в Чепеларе. Едвам се събира в стандартна домашна фурна и въпреки, че подозирам, че негледжосаните просто са по-евтини, се гордея с "професионалния" си съд.
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
От: Глинен гювеч - рецепти
В България има два центъра на керамиката ,не е само ТроянПървоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеЕ, то и в самото троянско има няколко "бутикови" цехчета -
едно Трънско село от 300 къщи е имало 300 грънчарници.Сега има само музей щото последната от тия истинските се срина преди 20г А за това колко са отровни гледжосаните,еми баба ми бог да я прости почина на 97, от седем чичовци и лели само баща ми е жив ама и той е на 86 и все в такива съдове са се хранили щото дедо си ги е произвеждал.Та не се коси толкова.Оловна глазура сега не се ползува щото е скъпа а фритата евтина
Пазарната логика дири евтинкото ,нема кой да се набута със скъпото .
Коментар
-
Ма пише, че до наследствени малфоррмациЙ водело, бре, Бочо? Не баба ти, ами ти или децата ти? Иначе никой ме се е гътнал от 1,2 10-100-1000 яденета от такива съдове. Ама риляните се изродилЕ, полуделЕ лека-полека и империята им се разпаднала.
И аз 5-6 пъти попитах някой знае ли с какво се гледжосва сега. Всички, освен тебе, евалла, само ръсят мъдрости в стил "От Чернобил на момите станаха по-дълги краката, а вода с уран си е 'ного полезна".
Би ли обяснил по-подробно за тази "фрита", дето била по-евтина от оловния окис?В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Говорих с нашия грънчар днес и човека каза да си ядеш спокойно от глинени съдове . Оловосъдържащи гланцове няма от поне 20 години . Има подозрението че в Троян някои негови колеги които сами си правят някои цветове още използват оловни окиси ама пак не е опасно за здравето защото е отвън на съда . Та няма от това да се затриеш като римската империяПървоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеМа пише, че до наследствени малфоррмациЙ водело, бре, Бочо? Не баба ти, ами ти или децата ти? Иначе никой ме се е гътнал от 1,2 10-100-1000 яденета от такива съдове. Ама риляните се изродилЕ, полуделЕ лека-полека и империята им се разпаднала.
И аз 5-6 пъти попитах някой знае ли с какво се гледжосва сега. Всички, освен тебе, евалла, само ръсят мъдрости в стил "От Чернобил на момите станаха по-дълги краката, а вода с уран си е 'ного полезна".
Би ли обяснил по-подробно за тази "фрита", дето била по-евтина от оловния окис?
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
От: Глинен гювеч - рецепти
Деееба тая световна конспирация,земала та наприла на БогоВикич кристалнио сервиз от олово.И стъклата у офисо тоже,да не земе да го емне некоя радиЯция
ПП.Са ми светна
сигурно си прекалил с олово до невменяемост

ПП2 - За римската индустрия не знам,но днешната арчи около 200 000 тона олово,не знам как се пише на римски
Коментар
-
И от Чернобил на момите краката им порасна'а...Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнениеДеееба тая световна конспирация,земала та наприла на БогоВикич кристалнио сервиз от олово.И стъклата у офисо тоже,да не земе да го емне некоя радиЯция
ПП.Са ми светна
сигурно си прекалил с олово до невменяемост

ПП2 - За римската индустрия не знам,но днешната арчи около 200 000 тона олово,не знам как се пише на римски
Като очевидно не знаеш, няма смисъл да пишеш глупостиЙ. Па и без да четеш написаното по-горе. Ибо казано е - никой не е умрял от ядене-пиене от такива, че и от чисто оловни съдове. Проблемите се проявяват при следващите поколения.
На тебе може да не ти пука, че децата / внуците ти ще бъдат олигофренчета, то може и да има много други причини да бъдат такива, но при мен причината би била това.
Е, то на грънчар за грънци трудно може да му се верва. Нали с продажбата на такива се изхранва. Няма да каже, че са отровни, я?Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеГоворих с нашия грънчар днес и човека каза да си ядеш спокойно от глинени съдове . Оловосъдържащи гланцове няма от поне 20 години . Има подозрението че в Троян някои негови колеги които сами си правят някои цветове още използват оловни окиси ама пак не е опасно за здравето защото е отвън на съда . Та няма от това да се затриеш като римската империя
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар