Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хлебна пшеница

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Хлебна пшеница

    Търся стотина килограма хлебна пшеница за домашната хлебопекарна, не безплатна разбира се. Но не друга! Не знам дали това е правилното место, но ако има по-правилно моля модераторите да я преместят, че не съм много наясно дали е за тук или е за графата с купуването и продаването във форума
    Предпочитателно да е някъде около Пловдив, но и по-далече да е ще ида на место да я взема. Добруджа обаче ми е далечко . Просто нямам толкова време за пътуване до там и обратно.
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

  • #2
    мелница

    Как се съхранява? Да речем, сто дни!
    ...кога я мелиш?

    Коментар


    • #3
      От: Хлебна пшеница

      От къде си и за кога ти трябва?
      За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
      0878 79 20 61 Борис

      Коментар


      • #4
        От: мелница

        Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
        Как се съхранява? Да речем, сто дни!
        ...кога я мелиш?
        Имам домашна мелница фурна, а зърното съхранявам в метален контейнер за хранителни цели. Меля точно преди правенето на хляб - няма такъв вкус, особено с квас...

        Изпратено от моят HTC One с помощта на Tapatalk
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

        Коментар


        • #5
          От: Хлебна пшеница

          Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
          От къде си и за кога ти трябва?
          От Пловдив съм, не бързам, става въпрос да осигуря тази зима с зърно за хляб

          Изпратено от моят HTC One с помощта на Tapatalk
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

          Коментар


          • #6
            От: Хлебна пшеница

            Имам два тона от миналата събота жито,обаче пшеница какво е,ичемик не взех умишлено,но има.И да,от Пловдив съм.
            Във Крумово има още повече,ще ти обясня направо от къде да си купиш там.
            В момента пребираме рентата та така.
            Аз моля за разяснение какво е хлебна пшеница.Какво представлява мелницата за брашно.

            Имам и мелница и жито и хлебопекарна с която правя хляба в къщи,но брашното го купувам,та затова питам.Мелницата аз съм я сглобявал но се ползва за ярма,не че няма да сложа по ситна мрежа,но ми стана интересно от житото до хляба? Там глутен ,кое,как,колко?
            Последно редактирано от Roninn; 10-08-17, 06:38.
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

            Коментар


            • #7
              От: Хлебна пшеница

              Ако е превеяна това е решението!
              За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
              0878 79 20 61 Борис

              Коментар


              • #8
                От: мелница

                Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                Имам домашна мелница фурна, а зърното съхранявам в метален контейнер за хранителни цели. Меля точно преди правенето на хляб - няма такъв вкус, особено с квас...

                Изпратено от моят HTC One с помощта на Tapatalk

                Ако не си пробвал лимец, мога да ти предложа истински екологичен лимец . Имам си мелница , фурна , сам го произвеждам и вече втора година само от него консумирам. Хем е вкусно , хем има аромат , пък е и диетично.

                Коментар


                • #9
                  От: мелница

                  Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                  Имам домашна мелница фурна...
                  Ще покажеш ли машинката, стана ми интересно, моля?
                  За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                  0878 79 20 61 Борис

                  Коментар


                  • #10
                    От: мелница

                    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                    Ще покажеш ли машинката, стана ми интересно, моля?
                    ....и на мен! Вчера купувах килограм 100% пшенично, еко, меко намси за 2 и нещо в красив пакет, а знаеш ли?
                    Писна ми през вечер, купи ми 1кг. пшенично, 1кг. ръж, лимец... Бих взел, да рече 20кг пшенично, 10кг. ръж, 5кг. лимец и още нещо, но как се съхранява?
                    Нужно ли е да го пакетирам, при какви температури и т.н.?
                    Иначе, децата свикнаха да консумират такъв хляб. Като тръгнем на излет, вземаме набързо от "нарязяния" бял, че е удобен(Голям боклук).

                    Коментар


                    • #11
                      От: Хлебна пшеница

                      Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                      Ще покажеш ли машинката, стана ми интересно, моля?
                      Заради пропуска ми на запетая, вероятно си останал с впечатлението че машинката е мелница с фурна , не е. Всъщност мелницата си е отделна и е ето такава

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:maxresdefault.jpg
Прегледи:1
Размер:73.5 КБ
ID:5763283

                      а фурната е една стара Мулимекс - китайче като всички останали. За съжаление фурната ми не може да се препрограмира, тъй като искам да си правим хляб с квас където времето за втасване варира от околните температури най-вече и е доста по-продължително. Ще се взима нова, че старата вече се ползва към 12г. и е доста амортизирана. За сега печем с малко повече обръщане на внимание и малко повече ръчна работа.

                      Може би има нужда от малко предистория.
                      При нас(имам предвид в семейството) тече един процес на връщане в миналото. За почти 50г ми живот съвременната цивилизация ме отврати достатъчно, най-вече от между личностните отношения между хората, надлъгването, непрекъснатото влошаване на качествата на стоките, но относно храната, ако до преди 15-20г. нещата бяха комични, в момента са трагични. Технологичноста в хранителната индустрия докара до там нещата, че вече почти нищо не ми харесва, всяка партида е с различен вкус и вид, нищо не е истинско, нищо не е ценно като съдържание, освен ако не си го направиш сам, да проследиш всичко от А до Я. Е има там една група "БИО", обаче и там нещата са много съмнителни. Завърших машинно инженерство, но все повече се убеждавам че е било по-добре да се науча да си отглеждам жито, да садя картофи, да присаждам дръвчета и храсти - изобщо простички, но много важни неща за живота на човек. Тая година за пръв път след 6г строителство имах повече време да отделя на градината и резултатите ми бяха впечатляващи дори и за хора комшии занимаващи се с градинарство дълги години. Между другото, ако някой ви каже че доматите в пловдивско стават по-хубави под сянката мрежа - повярвайте му! Както и да е, отплеснах се.
                      Та в тоя контекст на мисли хляба като основна храна изисква достатъчно внимание. Изчетох доста статии за вредите от маята, за ползите от кваса, и как да се прави това-онова. Факт е че индустрията търси да произвежда за печалба най-вече, без съществено да обръща внимание на това дали продукта е добър за клиентите, като, ако продукта не е вреден се счита за достатъчно. Еми не, не е достатъчно. Вземам нарязан хляб Добруджа в къщи само за кучето(най-купувания според надписа на опаковката!!!!). Хляба от година на година става все по дунапренен, и все по-безвкусен и без мирис(от дъжд на вятър ползваме по една -две филийки като закъсаме с производството в къщи ). Нещото което забелязвам последните години е, че дори и с купешко брашно вече хляба от домашната фурна не става така както ставаше преди 10г. Защо - не знам. Няколко пъти вземаме от Голям магазин пълнозърнесто, което освен пълнотата си с гъгрици, пеперуди и червеи друго не намирам. Връхта на всичко беше преди около 2-3м на един абитуриентски бал на мой приятел, негов познат на масата работи към най-голямата мелница в България, та тоя човек ми разказа много "интересни" неща от кухнята на зърнопроизводството и мелничарството. Най-обидно на мен като българин ми стана, като разбрах, че заради нашенските мушенгии, каквото и зърно да се изнася от България, вече го купуват само и единствено на цената на фуражната пшеница - просто никой ни нямал доверие по света по този въпрос(то май за много неща е така ).
                      Та след всичко чуто реших да позатворя цикъла и да елиминирам индустрията максимално и от там да намаля лъженето поне спрямо мен и семейството. Така стигнах до осигуряването на жито. Тая есен ще опитам да сея и Лимец. Миналата година закъснях и не успях да си купя. Надявам се тази да успея да си осигуря нужното количество. Имам земи тук там, но като попитах вместо пари от арендата да ми дадат жито всички бяха единодушни, че тяхната пшеница не става за хлебопекарни, вероятно е фуражна.
                      Не претендирам за големи познания в областта, но доколкото ми е известно зърното с хлебопакарни качества е доста малко като количество отглеждано в България и почти всичкото се изнася, а зърнения баланс го покриват с внос на евтина от Украйна, естествено не с такива качества. Нека някой ме поправи ако не е вярно. После в мелниците правят каквото правят и от това евтино жито без хлебопекарни качества се получава това брашно, което се продава по магазините. Какво има в него знае само главния химик на мелницата . Затова и търся такава пшеница, която е с хлебопекарни свойства.
                      Баси, стана сложно, ама то и живота от ден на ден става все по-сложен, а дали е по-щастлив е друг въпрос...

                      Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
                      ....и на мен! Вчера купувах килограм 100% пшенично, еко, меко намси за 2 и нещо в красив пакет, а знаеш ли?
                      Писна ми през вечер, купи ми 1кг. пшенично, 1кг. ръж, лимец... Бих взел, да рече 20кг пшенично, 10кг. ръж, 5кг. лимец и още нещо, но как се съхранява?
                      Нужно ли е да го пакетирам, при какви температури и т.н.?
                      Иначе, децата свикнаха да консумират такъв хляб. Като тръгнем на излет, вземаме набързо от "нарязяния" бял, че е удобен(Голям боклук).
                      Покрай четенето за брашната, мелниците и хляба, попаднах на нещо много интересно. 72ч след смилането на зърното се загубват полезните съставки в него и остават само хранителните. Има логика в това, но както казах това може и да е просто интернет мълва. От тази гледна точка обаче, е добре да имаш зърното и да мелиш брашното точно преди да пуснеш фурната.

                      Първоначално публикуван от stilnik Преглед на мнение
                      Ако не си пробвал лимец, мога да ти предложа истински екологичен лимец . Имам си мелница , фурна , сам го произвеждам и вече втора година само от него консумирам. Хем е вкусно , хем има аромат , пък е и диетично.
                      За Лимеца само бях чувал, обаче с половинката, февруари по програмата на едни добри хора " Дар Лимец", правихме диетата на Дънов 10 дни, след което, тъй като бяха почнали постите просто продължихме до Великден да постим. Просто е невероятно, че със 100гр Лимец на ден не изпитваш глад, макар че еднообразието в менюто е нещото дето ми дотегна. Резултата за мен поне(никога не постил) беше толкова впечатляващ, че сериозно се замислих дали да не изхвърля тотално месото от храната си. Всъщност от коледните пости на татък вероятно точно това ще стане живот и здраве. Относно Лимеца - бих искал да си купя около 50 кг на първо време и още 10-на килограма, за да пробвам да засея не повече от 0,5дка на едно мое место в Родопите на 1350м надморска височина. Четох че горе долу там му е горната граница, но държа да пробвам, за да съм сигурен ще расте ли там или не. Ще се радвам и ако споделите кога и как се сее и има ли някакви особености. На ЛС ми пратете телефон и име за връзка, моля.

                      Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                      Имам два тона от миналата събота жито,обаче пшеница какво е,ичемик не взех умишлено,но има.И да,от Пловдив съм.
                      Във Крумово има още повече,ще ти обясня направо от къде да си купиш там.
                      В момента пребираме рентата та така.
                      Аз моля за разяснение какво е хлебна пшеница.Какво представлява мелницата за брашно.

                      Имам и мелница и жито и хлебопекарна с която правя хляба в къщи,но брашното го купувам,та затова питам.Мелницата аз съм я сглобявал но се ползва за ярма,не че няма да сложа по ситна мрежа,но ми стана интересно от житото до хляба? Там глутен ,кое,как,колко?
                      Мисля обясних по-нагоре защо търся хлебна пшеница, и каква е разликата с другата. Повечето хора вземат зърното като рента за храна на животните, на мен обаче ми трябва за хляб. В този случай е важно каква е пшеницата. Фуражомелката е много по-различна от домашната и традиционната мелница за мелене на жито. В моята мелница сито няма, просто едрината се регулира от разстоянието между камъните. Важен фактор е и при меленето да не се вдига температура по-висока от 50 градуса. Биолозите да кажат защо
                      Мелницата е нещо такова



                      Някъде я имаше и в разрез. Има и български, но тъй като нашата обслужва няколко семейства беше важно да работи в непрекъснат цикъл продължително време, а българската като загрее изключва и не ни устройва. Би било добре ако решат проблема с охлаждането.

                      Намерих видеото с разреза, макар че е на друга фирма, но почти всички са горе долу идентични като конструкция



                      Относно въпроса със съхраняването и складирането. Зърното като го взема ще го туря да се по изпече на слънце 1-2 дена и след това го прибирам в общо взето херметични съдове, за да го пазя от мишки и влага. Гледам да спазвам това дето е правено едно време. Ще се вади по малко всяка седмица и така мисля ще изкарам до другия сезон. Не знам дали е добра идея да се смели всичкото и да се складира като брашно. В края на краищата природата е направила най-доброто за съхраняването на зърното като такова чрез обвивката му, а не като смелен продукт.
                      Последно редактирано от D-MAX; 10-08-17, 11:44.
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                      Коментар


                      • #12
                        От: Хлебна пшеница

                        Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                        Заради пропуска ми на запетая, вероятно си останал с впечатлението че машинката е мелница с фурна , не е. Всъщност мелницата си е отделна и е ето такава

                        [ATTACH=CONFIG]925579[/ATTACH]

                        а фурната е една стара Мулимекс - китайче като всички останали. За съжаление фурната ми не може да се препрограмира, тъй като искам да си правим хляб с квас където времето за втасване варира от околните температури най-вече и е доста по-продължително. Ще се взима нова, че старата вече се ползва към 12г. и е доста амортизирана. За сега печем с малко повече обръщане на внимание и малко повече ръчна работа.

                        Може би има нужда от малко предистория.
                        При нас(имам предвид в семейството) тече един процес на връщане в миналото. За почти 50г ми живот съвременната цивилизация ме отврати достатъчно, най-вече от между личностните отношения между хората, надлъгването, непрекъснатото влошаване на качествата на стоките, но относно храната, ако до преди 15-20г. нещата бяха комични, в момента са трагични. Технологичноста в хранителната индустрия докара до там нещата, че вече почти нищо не ми харесва, всяка партида е с различен вкус и вид, нищо не е истинско, нищо не е ценно като съдържание, освен ако не си го направиш сам, да проследиш всичко от А до Я. Е има там една група "БИО", обаче и там нещата са много съмнителни. Завърших машинно инженерство, но все повече се убеждавам че е било по-добре да се науча да си отглеждам жито, да садя картофи, да присаждам дръвчета и храсти - изобщо простички, но много важни неща за живота на човек. Тая година за пръв път след 6г строителство имах повече време да отделя на градината и резултатите ми бяха впечатляващи дори и за хора комшии занимаващи се с градинарство дълги години. Между другото, ако някой ви каже че доматите в пловдивско стават по-хубави под сянката мрежа - повярвайте му! Както и да е, отплеснах се.
                        Та в тоя контекст на мисли хляба като основна храна изисква достатъчно внимание. Изчетох доста статии за вредите от маята, за ползите от кваса, и как да се прави това-онова. Факт е че индустрията търси да произвежда за печалба най-вече, без съществено да обръща внимание на това дали продукта е добър за клиентите, като, ако продукта не е вреден се счита за достатъчно. Еми не, не е достатъчно. Вземам нарязан хляб Добруджа в къщи само за кучето(най-купувания според надписа на опаковката!!!!). Хляба от година на година става все по дунапренен, и все по-безвкусен и без мирис(от дъжд на вятър ползваме по една -две филийки като закъсаме с производството в къщи ). Нещото което забелязвам последните години е, че дори и с купешко брашно вече хляба от домашната фурна не става така както ставаше преди 10г. Защо - не знам. Няколко пъти вземаме от Голям магазин пълнозърнесто, което освен пълнотата си с гъгрици, пеперуди и червеи друго не намирам. Връхта на всичко беше преди около 2-3м на един абитуриентски бал на мой приятел, негов познат на масата работи към най-голямата мелница в България, та тоя човек ми разказа много "интересни" неща от кухнята на зърнопроизводството и мелничарството. Най-обидно на мен като българин ми стана, като разбрах, че заради нашенските мушенгии, каквото и зърно да се изнася от България, вече го купуват само и единствено на цената на фуражната пшеница - просто никой ни нямал доверие по света по този въпрос(то май за много неща е така ).
                        Та след всичко чуто реших да позатворя цикъла и да елиминирам индустрията максимално и от там да намаля лъженето поне спрямо мен и семейството. Така стигнах до осигуряването на жито. Тая есен ще опитам да сея и Лимец. Миналата година закъснях и не успях да си купя. Надявам се тази да успея да си осигуря нужното количество. Имам земи тук там, но като попитах вместо пари от арендата да ми дадат жито всички бяха единодушни, че тяхната пшеница не става за хлебопекарни, вероятно е фуражна.
                        Не претендирам за големи познания в областта, но доколкото ми е известно зърното с хлебопакарни качества е доста малко като количество отглеждано в България и почти всичкото се изнася, а зърнения баланс го покриват с внос на евтина от Украйна, естествено не с такива качества. Нека някой ме поправи ако не е вярно. После в мелниците правят каквото правят и от това евтино жито без хлебопекарни качества се получава това брашно, което се продава по магазините. Какво има в него знае само главния химик на мелницата . Затова и търся такава пшеница, която е с хлебопекарни свойства.
                        Баси, стана сложно, ама то и живота от ден на ден става все по-сложен, а дали е по-щастлив е друг въпрос...


                        Покрай четенето за брашната, мелниците и хляба, попаднах на нещо много интересно. 72ч след смилането на зърното се загубват полезните съставки в него и остават само хранителните. Има логика в това, но както казах това може и да е просто интернет мълва. От тази гледна точка обаче, е добре да имаш зърното и да мелиш брашното точно преди да пуснеш фурната.



                        За Лимеца само бях чувал, обаче с половинката, февруари по програмата на едни добри хора " Дар Лимец", правихме диетата на Дънов 10 дни, след което, тъй като бяха почнали постите просто продължихме до Великден да постим. Просто е невероятно, че със 100гр Лимец на ден не изпитваш глад, макар че еднообразието в менюто е нещото дето ми дотегна. Резултата за мен поне(никога не постил) беше толкова впечатляващ, че сериозно се замислих дали да не изхвърля тотално месото от храната си. Всъщност от коледните пости на татък вероятно точно това ще стане живот и здраве. Относно Лимеца - бих искал да си купя около 50 кг на първо време и още 10-на килограма, за да пробвам да засея не повече от 0,5дка на едно мое место в Родопите на 1350м надморска височина. Четох че горе долу там му е горната граница, но държа да пробвам, за да съм сигурен ще расте ли там или не. Ще се радвам и ако споделите кога и как се сее и има ли някакви особености. На ЛС ми пратете телефон и име за връзка, моля.



                        Мисля обясних по-нагоре защо търся хлебна пшеница, и каква е разликата с другата. Повечето хора вземат зърното като рента за храна на животните, на мен обаче ми трябва за хляб. В този случай е важно каква е пшеницата. Фуражомелката е много по-различна от домашната и традиционната мелница за мелене на жито. В моята мелница сито няма, просто едрината се регулира от разстоянието между камъните. Важен фактор е и при меленето да не се вдига температура по-висока от 50 градуса. Биолозите да кажат защо
                        Мелницата е нещо такова



                        Някъде я имаше и в разрез. Има и български, но тъй като нашата обслужва няколко семейства беше важно да работи в непрекъснат цикъл продължително време, а българската като загрее изключва и не ни устройва. Би било добре ако решат проблема с охлаждането.

                        Намерих видеото с разреза, макар че е на друга фирма, но почти всички са горе долу идентични като конструкция



                        Относно въпроса със съхраняването и складирането. Зърното като го взема ще го туря да се по изпече на слънце 1-2 дена и след това го прибирам в общо взето херметични съдове, за да го пазя от мишки и влага. Гледам да спазвам това дето е правено едно време. Ще се вади по малко всяка седмица и така мисля ще изкарам до другия сезон. Не знам дали е добра идея да се смели всичкото и да се складира като брашно. В края на краищата природата е направила най-доброто за съхраняването на зърното като такова чрез обвивката му, а не като смелен продукт.
                        Идеята ти е страхотна! Зорко ще следя темата и се надявам да споделяш още оттук насетне. От стари хора знам, че истинският хляб съдържа изключително ценни съставки. Със сигурност боклуците в магазина ще се отразят пагубно в дългосрочен план и съм бесен на шибаната система!
                        Последно редактирано от gucko; 11-08-17, 06:28. Причина: Допълване
                        Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

                        Няма вече Диско,няма вече Pinz...

                        Коментар


                        • #13
                          От: Хлебна пшеница

                          И някой да не си помисли, че съм луд за връзване да си меля брашното в къщи... ето малко обяснения защо купеното брашно не става. Чел съм и други неща, но не на български и затова няма да ги давам.

                          Между другото вече съм си у дома и тази седмица ще се свържа с всички, които са писали в темата и могат да помогнат по някакъв начин.
                          Благодаря на всички!
                          Ще пиша за резултата!
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                          Коментар


                          • #14
                            От: мелница

                            Здравейте, stilnik, аз търся лимец-зърно, имам си мелница, но няма какво да меля , ако продавате, каква е цената?

                            Коментар


                            • #15
                              От: Хлебна пшеница

                              Каква е цената на мелницата и от къде може да се закупи?
                              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                              Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X