Миналата година за пръв път решихме със съпругата да вземем няколко пуйчета бройлери и да ги отхраним.Крайния резултат направо ни изненада.Не сме положили някакви извънредни грижи за пуйките,но спазвахме редовно да ги храним и винаги да имат вода иначе си живееха свободно на двора.Когато ги хранехме ги отделяхме от кокошките.И в ето какво се получи на края.Това са пуйките.Станаха по 17-18кг.живо тегло,а пуяците не са още клани ще почакат до заговезни.Когато ги теглихме за последно бяха около 25кг. едно на друго.При разфасоването се получиха ето тези неща.Ето какво показа и кантара за тях.А това е месото от гърдите,но само от едната страна. И ето го и него на кантара. А това са пържолите от него. В пушалнята се получи ето пък това. Заложих само една клешка защото не бях сигурен в крайния резултат,но се оказа доста добра на вкус.По нататък ще извадя от фризера и ще заложа още веднъж. Не се сетих да заделя трътките ида ги пробвам в пушалнята.Претеглих една трътка и излезе 250гр. И тази година да е живот и здраве ще вземем пак десетина,че може и по-вече пуйчета.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Мезе от пуешко
Свий
X
-
От: Мезе от пуешко
Всичко хубаво, само адреса не си казал
Извън майтапа, може ли малко по-детайлно описание/снимки на пушилнята, че аз от доста време съм се размечтал за такава...Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...
-
От: Мезе от пуешко
Преди 20-на години, майка ми взе няколко такива пуйки, тогава за пръв път чухме за такова. Пилета бройлери си имаше от време оно...
Резултата-най-големия пуяк-15 кила, заклан. Гърдите бяха към 7-8 кила, огромно месище, като бут от средно голямо прасе... Теглено, та затова пиша и килограмите.
Обаче на вкус не беше много добре. Имаше един тежък, неприятен аромат, който според мен беше от всичките лекарства и добавки в смеските с които ги хранихме. Е... не остана нито хапка от пуешкото, ама онзи аромат още си го спомням.
В следващите години вземахме пак такива пуйки, но ги хранехме със смески до половината от програмата, най-много до 2/3.
После- на домашна храна, за да се измирише месото. Измирисваше се, но и такива килограми не се постигаха...
А от първите пуяци, от гърдите правех пържоли с размер почти А4.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнениеМиналата година за пръв път решихме със съпругата да вземем няколко пуйчета бройлери и да ги отхраним.Крайния резултат направо ни изненада.Не сме положили някакви извънредни грижи за пуйките,но спазвахме редовно да ги храним и винаги да имат вода иначе си живееха свободно на двора.Когато ги хранехме ги отделяхме от кокошките.И в ето какво се получи на края.Това са пуйките.Станаха по 17-18кг.живо тегло,а пуяците не са още клани ще почакат до заговезни.Когато ги теглихме за последно бяха около 25кг. едно на друго.При разфасоването се получиха ето тези неща.Ето какво показа и кантара за тях.А това е месото от гърдите,но само от едната страна. И ето го и него на кантара. А това са пържолите от него. В пушалнята се получи ето пък това. Заложих само една клешка защото не бях сигурен в крайния резултат,но се оказа доста добра на вкус.По нататък ще извадя от фризера и ще заложа още веднъж. Не се сетих да заделя трътките ида ги пробвам в пушалнята.Претеглих една трътка и излезе 250гр. И тази година да е живот и здраве ще вземем пак десетина,че може и по-вече пуйчета.Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR
Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
На село имаме малка ермомелка, правим си в къщи смесите - 2 части царевица ,1 пшеница и 1 слънчоглед. Всичките фитки като поотраснат се гледат с тези смеси. Проблема е като са новоизлюпени, има един момент , в който се глезят докато им избият пъпките по главата - то варени яйца - натрошени, то кълцана коприва....
Иначе ако се вземат над тази възраст(2-4 седмици) вече се гледат като пилета, но определено пак си остават капризни твари...Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
Още една врътка.Когато се вземат от някъде живи,задължително поне още 20-30дни си ги гледайте с ваша храна,за да се поизчистят от антибиотици и боклуци в местото.Така практикуваме от години с бройлери,взимат се на 30 дни,гледат се още 20-30 и в фризера.Месото е превъзходно.
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
Първоначално публикуван от georgipetkov64 Преглед на мнениеНе вярвам,че от бройлер ще докарате вкуса на домашно пиле.
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
Аз, въпреки, че съм отраснал на село, и са ме хранили до преди 10-на години с домашни пилета, по ми харесва вкуса на бройлерите.
Може да съм някакъв опак човек, ама на...
То и градския хляб ми харесваше повече отколкото селския., ама това докато живеех на село.
Сега е обратното. И с пилетата така-веднага различавам аромата на селското пиле, и макар той да е естествения-не ми харесва, в сравнение с бройлерния.
Сега, че в магазинските бройлери има куп вода и разни съсирващи се съставки(за да не изтекат като се пече) е ясно, но домашния бройлер ми харесва на вкус повече от домашното пиле което е излюпено под кокошката, и докато стане за колене е станало на 5-6 месеца.
Сигурно съм извратен, макар да не се чувствам...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
От: Мезе от пуешко
Имам две пушални-едната е хоризонтална другата вертикална.Вертикалната е от преди доста години има някои предимства,но недостатъците са по-вече.За това направих тази.Пушалнята не е кой знае какво.Направих я от един 200 литров варел като освен,че може месото да виси има и скари.За висене поставям по-малките парчета и най-вече рибата,но когато опушвах свински бут беше поставен на скарата.Ето я и нея.За да се получи тяга се наложи да поставя допълнително кюнец.При вертикалната не мога да регулирам потока на газовете,а тук чрез регулиране въздуха подаван в печката мога да повиша или понижа температурата.Мога да получа и студено и горещо опушване.И вертикалната става ама по-трудно поне в моята.Ако проявяваш повече интерес колега може да пишеш на лични.
Колега Дочев храната до определено време е само смески,но домашно направени по рецепта от една фирма занимаваща се с изработка на фуражи/име не споменавам за да няма реклама/ като някои от компонентите са променени защото именно от тях се явява онзи неприятен вкус.След този период смеската се прави като количеството на компонентите се намалява на половина.През време на храненето не трябва да се поставя зеленина в храната може да се дава след като са се нахранили.От петия месец нагоре давахме царевица и пшеница на зърно и така до край.Последните 20-на дни ги хранехме само с домашна храна.По подробно може да споделим на лични.Антибиотици съм давал до тридесетия ден по схема след това селет през определено време /има и други неща/заради костната система.По същия начин отглеждаме и домашните кокошки хем месо хем яйца,но там предисторията е друга.Пуйчетата закупихме на двудневна възраст не съм привърженик на закупуване на големи птици хранени в някоя ферма там ги хранят с какво ли не само и само да има килограми.
Доста години сме отглеждали пуйки от местната порода и наистина вкуса на бройлера няма онзи натурален на обикновената пуйка,но поред причини се отказахме от тях.Малко хора им се занимава с животновъдство и за това все по-малко ще знаят вкуса на оригинала така,че наистина кой ял ял,другите само са чували и като в приказките ще се говори:-Имало едно време едни животни ............................!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар