Маринована?
Аз си правя чернокоп.24 часа в сол после оцет слагаш в бурканчета с подправки черен пипер,дафинов лист,копър ...заливаш с вряло олио. И оставяш в хладилника за месец ,два
''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.
Преди години тъщата (вече бивша де) беше докопала някаква рецепта за консерва скумрия с доматен сос. Правеше ги в обикновени буркани, и си бяха много вкусни консервите, също като едновремешните. Обаче поради факта, че излизаха доста скъпо-партидите бяха само две или три...
Иначе си заслужава-заради вкуса, и удобството да си отвориш нещо готово след късно прибиране, и след 2 минути в микровълновата да е супер. Рецептата не знам, обаче съм сигурен, че гугу знае мнооого.
Тя каракудата не е за ядене тя е сама да ти се отваря апетит иначе казано само лапаш дъвчеш и плюеш кости.
Преди години имаше един "Ризон" нещо като пуканки от ориз та на него викахме лапаш нещо гълташ нищо.
Режеш рибата на шайби завираш вода със малко сол бахар д лист чер пипер.Като заври водата пускаш рибата да се бланшира после вадиш обезкостяваш и у Бурканя ред риба ред дом пюре краставички бобец може и грах.Затваряш бурканя и вариш.Ако има въпроси на линия съм.Да ви е сладко.
Режеш рибата на шайби завираш вода със малко сол бахар д лист чер пипер.Като заври водата пускаш рибата да се бланшира после вадиш обезкостяваш и у Бурканя ред риба ред дом пюре краставички бобец може и грах.Затваряш бурканя и вариш.Ако има въпроси на линия съм.Да ви е сладко.
Пробвано, уникална е! Аз я пробвам след варене, пак е много хубава.
Зависи колко е едра каракудата. Ако е едра махам корема и гръбнака и вадя само филетата. Нарязвам ги на парчета 4-5см. и варя в тенджера под налягане, но какво се слага вътре сега не мога да ти напиша защото не го помня, довечера ще да е.
Потърси из форума мисля, че съм я писал някъде, а има и други рецепти.
Аз си правя маринована пъстърва. Купувам си риба, чистя и филетирам. Филетата ги слагам в буркан с морска сол- режа ги на парчета 4х4 см и редя ред филе ред морска сол и ги притискам. Оставям ги 48 часа в хладилник и те си пускат вода. След това ги вадя, мия ги и ги връщам в бъркана само филетата и ги заливам с ябълков оцет (домашен) и ги оставям още 2 дена. След това ги вадя и във студена вода ги кисна докато станат добре на сол (пробвам ги), обикновенно 5-6 часа. Накрая ги редя ред риба, шайба кромид, зрънца бахар и пипер (5-6 на ред) и 2-3 листа дафинов лист. Като се напълни буркана ги натискам силно и ако изтече още вода я изливам. Накрая го пълня до горе с олио и гледам за въздушни мехури и ги гоня. Така направена рибата седи спокойно 3 месеца в хладилник и не си променя вкуса. След 3-4 дни е поела вече вкуса на подправките, но може да се яде и директно. Обикновенно от оцета им се разтварят костите и няма никакви кости. Над 3 месеца никой не е успявал да гледа бурканите в хладилника без да ги изяде...
Маринован гаврос
За 1/2 кг риба са необходими около 300гр морска сол
подправки- чесън ,суха риган ( или други по ваш избир)
Рибата се почиства .Главата се изхварля. В подходящ съд се реди ред риба,ред сол и се завършва със сол. Оставяме така (захлюпено) в хладилника и на третия ден рибата се измива със студена вода ,слага се обратно в съда и се залива с вода и оцет 1/2 и пак в хладилника за около 12 часа с цел да се обезсоли малко .След това изцеждате добре, нареждате рибата в тапера като сащевременно добавяте и подправките . Най -накрая наливате олио докато покрие изцяло рибата .Така не се допуска въздух и се съхранява в хладилника за доста време .Не слагайте зехтин ,защото замръзва.
Току що от "Солунска риба".
Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
"Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
"Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."
1 кг очистена риба ;1 кг домати ; 1ч. ч. -олио 1 с.лъжица оцет, сол на вкус,захар,дафинов лист,бахар,чер пепер, кисели краставички, това е за 1 кг. риба, подправките са на вкус според всеки.
Нарежда се в съда ред риба, ред избелени и нарязани домати,/ ползвам съм и доматен сок, но домашен от домати Рома, т.е. трябва да е плътен /,подправките. Слага се олиото и оцета и се оставя да ври.Ври около 3 часа на тих огън,докато остане само на мазнина.Слага се в бурканите с малко кисели краставички затваряш и стерилизираш 20 минути. Може и малко мариновани камби, но основната рецепта е само с краставичките. Пробвано е с шаран, каракуда и скумрия. Това е домашната рецепта. Поздрави и да ви е сладко.
Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
"Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
"Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."
Коментар