Май нямаме рецепта за такова животно? В събота имах мерак и време, сътворих нещо и даже, взе че се получи!
Накратко:
-един октопод, поне килограм.
-чистенe, ако не е чистен: стомах, карантии, кожа, глава/очи и клюн
-варене на средна температура, около 50 минути в: 1-2л. вода, 2 коркови тапи, 20-30мл. кока-кола и 20-30мл олио/зехтин. Аз ползвам такъв от маслините със сушени домати от Лидъл. При варенето, казват че трябва да се внимава. Ако не се свари остава жилав, ако се превари също!
-след сваряването, почистване на останала кожа и ципи - горещото животно над студена вода и с ръце каквото успея да сваля.
-нарязване на материала според мерака: на кубчета, на пипала, на ленти и т.н.
-заливане със сос/подправки: останалото масло от същите маслини + сок от един пресен лимон + 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно, и сол на вкус. Заливам нарязаното добиче, следват поне 4-5 часа в хладилника да си поеме аромати и вкусове.
Соса го правя по време на варенето, така че общото време за приготвяне е максимум час.
Накрая на масата .......... и натам си знаете
Накратко:
-един октопод, поне килограм.
-чистенe, ако не е чистен: стомах, карантии, кожа, глава/очи и клюн
-варене на средна температура, около 50 минути в: 1-2л. вода, 2 коркови тапи, 20-30мл. кока-кола и 20-30мл олио/зехтин. Аз ползвам такъв от маслините със сушени домати от Лидъл. При варенето, казват че трябва да се внимава. Ако не се свари остава жилав, ако се превари също!
-след сваряването, почистване на останала кожа и ципи - горещото животно над студена вода и с ръце каквото успея да сваля.
-нарязване на материала според мерака: на кубчета, на пипала, на ленти и т.н.
-заливане със сос/подправки: останалото масло от същите маслини + сок от един пресен лимон + 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно, и сол на вкус. Заливам нарязаното добиче, следват поне 4-5 часа в хладилника да си поеме аромати и вкусове.
Соса го правя по време на варенето, така че общото време за приготвяне е максимум час.
Накрая на масата .......... и натам си знаете
Коментар