Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коя риба е най-подходяща за скара?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Маринована риба

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Според моите разбирания - една много подходяща риба за скара на дървени въглища е шаранът. Приготвен по този начин, той губи голяма част от естествената си мазнина, а същевременно, естественият огън неутрализира присъщата му блатна миризма!
    + 1. Че и + още 1.

Първо се махат люспите, разбира се. После се реже вертикално на две "филии". (Впрочем по-лесно и по-качествено се чисти, когато го срежете откъм гърба, което на пръв поглед изглежда странно.)

Нагрятата над дървени въглища (или обикновена дървесна жар) скара трябва да се намаже със сланина. Това действие поначало се препоръчва, но за риба е много важно, защото тя има склонност лесно да залепва за скарата и да оставя там парчета. По същата причина трябва бдително да се раздвижва и обръща, докато се пече.

И наистина става върховно. И бирата те гледа особено влюбено, когато я уважиш с такава хапка.

На всичкото отгоре риба на скара се яде по-често на тъмно. За предпочитане е, значи, да е с предимно по-едри кости - като шаран. В интерес на безопасността на гастрономическия труд.

Поздрави!
    Искам България чиста!

Коментар

До: Коя риба е най-подходяща за скара?

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
      До сега не бях писала в кулинарни теми, но нали съм жена - да се отсрамя.На скара стават чудесно: пъстърва, лефер, чернокоп, скумрия, карагьоз. Сигурно има и други. Аз правя една малка гяволия и почти всяка риба става страхотна, без предварително мариноване и други сложни подготовки.. Разтопява се леко половин пакетче масло, в него се слага накълцан или смачкан в машинка чесън и малко магданоз. Когато рибата се опече на скарата от едната страна, се обръща и се маже с тази смес, като се подпъхва от нея и в коремчето на рибата. Когато е готова и се махне от скарата, се намазва с тази смес и другата страна. След това се напръсква с малко лимон. Много е простичко, а има невероятен ефект. Тази рецепта я знам от главен готвач в Шератон. Не понася само на хора, които по принцип не обичат чесън и магданоз. Не върви единствено със скумрия /не знам защо/.
      izvinete za latinicata (AMA pusto niamam pravo da slagam kirlizator na tazi mashina)
      +1 !!!
      samo edna preporaka ako pozvolish - namali masloto, i namesto magdanoz, sloji KOPAR ! Siguren sam shte ti haresa Dobar apetit

P.S. Pastarvata stava dobre i sas soev sos i chesan.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
        Баща ми беше невероятен риболовец, изваждал е прд мен риба от река, в която всички местни се кълнът, че няма нищо от години, а той за 10 минути надомъкан няколко пъстърви извадени изпод камъните с голи ръце. Та много риба съм видял, ни никога не съм бил фен да я ям, даже като малък ми се гадеше.
        Така 1 година всичко се промени. Бях май месец в Синеморец и преспах на плажа 2 вечери, дорде не се появи 1 не мързелив граничар да слезе и да ми каже, че колегите му ме гледат вече 2-ри ден от горе и се чудят кой да пратят да ме изгони. Та 1-вата вечер от морето изкочи 1 неопренов човек с шнорхел и яко риба, обиколи който намери по плажа да раздаде риба и дойде накрая при мен. Видя, че няма да се справя сам с печенето и остана да вечеряме заедно, като той приготви рибата. Наниза я на 1 шиш през цялото тяло така, че да мине м/у костите и я пльосна върху жарта. За 0 време стана готова и с 2 движения той тръсна от всяка страна по 1 филенце в чинията а шишО със 'сите кости остана отделно. Е по вкусно нещо не съм ял/само дето бях излял лимона, който си носех незнайно защо само 5 минути преди да се появи рибата/.
        Та пиша това за да попитам вещите морски риболовци дали това е било паламуд или какво? Спомням си, че имаше същата/роднина/ речна риба...
        Каквото и де беше, по-вкусна и подходяща за скара риба аз не съм ял...
        От речните ям с кеф само сом, щука и така наречената "бяла риба"...
        Най- вероятно е било кефал. Има и роднина речен, и се лови много с харпун или копие.
        Кефала - морския трябва добре да се изчисти.
        А на Синеморец и печен картоф да пробваш пак ще ти хареса.
        Атмосфера.
        [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

Коментар

Като стана въпрос за Сайра, та се отплеснах на спомени. При социализма, това беше единствената по-интересна риба, която можеше да се намери на пазара, може би затова минаваше за голям деликатес. Сега като я пробвам, имам чувството, че има вкус и консистенция на трици. Тогава, обаче "с връзки" се намираше и аншоа, само осолена, нечистена, в едни тенекии от по около 15кг. У дома винаги имаше. Малей, колко такава съм изял - страхотия! Сега има колкото си поискаш, но цената е, като че ли е примесена със златен прашец! Яденето с килограми е мираж!
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Дааа, кефал точно.

Коментар

Ето една топ рецепта, изпитана многократно, няма просто такава вкусотия!

Бял амур! (само гледайте да е над 7-8 кила)

Прави се следната марина: соев сос, сока на един лимон, няколко скалидки счукан чесън, малко черно пиперче, малко олио и малко сол. Оставяте нарязаната на шайби риба за няколко часа в маринатата в хладилника и после хвърляте на скарата.

Вълшебен вкус! Стават невероятни пържоли!
              Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Аз съм за кефал морски и пъстърва....ама току що извадени ....
                Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Две думи мога да кажа по темата печени риби с и без маринати и подправки:

- риба печена без никакви подправки и маринати става много вкусно есетрата. Някой беше написал по-горе, че е ял нещо в Кърджали. Аз там ядох есетра на един плаващ ресторант извадена жива пред мен - уникално вкусна риба.

- мряна леко посолена преди печене, а след това посипана със смес от ситно нарязан магданон и счукан чесън.

Потекоха ми лигите

Коментар

според мен, рибата за скара трябва да не е костелива... ИМХО мряна и кефал хич не са подходящи...
                    Шарановите риби също са ми много по-вкусни пържени... Последно ядох бял амур собствено производство на шайби фи 20см

Моят избор са: пъстърва, сьомга, лаврак без да ги степенувам... Най-важно е рибата да е прясна.
                    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Навремето държах един рибен ресторант и имах в менюто над петнадесет вида риба, но за скара предпочитам сома, моруната и сьомгата.

Коментар

Сутринта прочетох тази рецепта:
                        Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                        .. Разтопява се леко половин пакетче масло, в него се слага накълцан или смачкан в машинка чесън и малко магданоз. Когато рибата се опече на скарата от едната страна, се обръща и се маже с тази смес, като се подпъхва от нея и в коремчето на рибата. Когато е готова и се махне от скарата, се намазва с тази смес и другата страна. След това се напръсква с малко лимон. .
                        Тази вечер така приготвихме филе от тлъста сьомга и стана перфектно. Благодаря на penka за рецептата!

Коментар

Пробвайте Чернокоп,но се пече на слаба жар около 30 - 40 мин.

Коментар

Паламуда на скара е много добър.

Коментар

Айде на класиката-маринована във вода и морска сол скумрия....скара,после лимон,черен пипер,малко риган и ледено бяло вино...

Коментар

Скара скара ама и на фурничката как става пъстървичката лелеее..

В парче фолио малко чесън, магданоз доста, и цялото парче риба се покрива с резени лимон, мъничко олио, сол и може черен пипер....хубаво се завива с фолиото и става нещо уникално, нищо че не е на скара пфууу огладнях
                                Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X