До: Маринована риба
+ 1. Че и + още 1.
Първо се махат люспите, разбира се. После се реже вертикално на две "филии". (Впрочем по-лесно и по-качествено се чисти, когато го срежете откъм гърба, което на пръв поглед изглежда странно.)
Нагрятата над дървени въглища (или обикновена дървесна жар) скара трябва да се намаже със сланина. Това действие поначало се препоръчва, но за риба е много важно, защото тя има склонност лесно да залепва за скарата и да оставя там парчета. По същата причина трябва бдително да се раздвижва и обръща, докато се пече.
И наистина става върховно. И бирата те гледа особено влюбено, когато я уважиш с такава хапка.
На всичкото отгоре риба на скара се яде по-често на тъмно. За предпочитане е, значи, да е с предимно по-едри кости - като шаран. В интерес на безопасността на гастрономическия труд.
Поздрави!
Първоначално публикуван от davc
Преглед на мнение
Първо се махат люспите, разбира се. После се реже вертикално на две "филии". (Впрочем по-лесно и по-качествено се чисти, когато го срежете откъм гърба, което на пръв поглед изглежда странно.)
Нагрятата над дървени въглища (или обикновена дървесна жар) скара трябва да се намаже със сланина. Това действие поначало се препоръчва, но за риба е много важно, защото тя има склонност лесно да залепва за скарата и да оставя там парчета. По същата причина трябва бдително да се раздвижва и обръща, докато се пече.
И наистина става върховно. И бирата те гледа особено влюбено, когато я уважиш с такава хапка.

На всичкото отгоре риба на скара се яде по-често на тъмно. За предпочитане е, значи, да е с предимно по-едри кости - като шаран. В интерес на безопасността на гастрономическия труд.

Поздрави!
На скара стават чудесно: пъстърва, лефер, чернокоп, скумрия, карагьоз. Сигурно има и други. Аз правя една малка гяволия и почти всяка риба става страхотна, без предварително мариноване и други сложни подготовки.. Разтопява се леко половин пакетче масло, в него се слага накълцан или смачкан в машинка чесън и малко магданоз. Когато рибата се опече на скарата от едната страна, се обръща и се маже с тази смес, като се подпъхва от нея и в коремчето на рибата. Когато е готова и се махне от скарата, се намазва с тази смес и другата страна. След това се напръсква с малко лимон. Много е простичко, а има невероятен ефект. Тази рецепта я знам от главен готвач в Шератон. Не понася само на хора, които по принцип не обичат чесън и магданоз. Не върви единствено със скумрия /не знам защо/.
/.
Коментар