Скъпи гладници,
От доста време се главоблъскам в опитите си да разшифровам една класика в софийските дюнерджийници, а именно "суджу"-то.
Крак поведоха преди години сирийците от Мимас, като в последствие започнаха да го предлагат на много места.
За тези, които не знаят - това е люта кайма, намазана на арабска питка и заедно с нея изпечена на скарата. Брутално вкусно!
Има варияции с различни хлебчета и питки, с различен успех и вкус. Винаги съм виждал, че вадят каймата от кутия, богато овкусена с подправки и различно люта... Зависи от майстора. След поредното "суджу" от дюнера до Фреди, на Плиска, вече не издържах и започнах да търся как се прави.
Да, ама не! Оказа се, че няма такова животно в кулинарния свят. Това е сирийско-български вариант на "лахмаджуна" или повече популярен като "арабска пица". Пак много вкусно нещо, но не баш с този вкус. На много места съм пробвал, но никой не казва нищо...После ще ни се молят за гражданство...
По метода на пробата и грешката, започнах опити в чичовата лаборатория. Чак вчера достигнах до резултат, който е почти 1:1 с "оригиналът".
А именно:
- смляно телешко месо
- сол
- малко черен пипер
- червен пипер
- лют червен пипер /до поносимост/
- няколко скилидки счукан чесън
- много...джоджен!
Странно или не, това е подправка, която рядко влиза в комбинация със сурова кайма. Или поне по нашите разбирания. Но пък даде желания резултат!
Подправките ги слагам "на око", защото не мисля, че някой в тази част на света ползва мерки!
Пекарната замеси едно кило тесто. Оформих питки, които изпекох от двете страни на скарата, след това намазах с каймата, която беше престояла овкусена една вечер в хладилника. И обратно на скарата за кратко. Натам бяха ред сълзи, ред сополи...
п.п. имам подозрения, че на места слагат и едра чубрица, но това ще бъде установено на последващ етап!
От доста време се главоблъскам в опитите си да разшифровам една класика в софийските дюнерджийници, а именно "суджу"-то.
Крак поведоха преди години сирийците от Мимас, като в последствие започнаха да го предлагат на много места.
За тези, които не знаят - това е люта кайма, намазана на арабска питка и заедно с нея изпечена на скарата. Брутално вкусно!
Има варияции с различни хлебчета и питки, с различен успех и вкус. Винаги съм виждал, че вадят каймата от кутия, богато овкусена с подправки и различно люта... Зависи от майстора. След поредното "суджу" от дюнера до Фреди, на Плиска, вече не издържах и започнах да търся как се прави.
Да, ама не! Оказа се, че няма такова животно в кулинарния свят. Това е сирийско-български вариант на "лахмаджуна" или повече популярен като "арабска пица". Пак много вкусно нещо, но не баш с този вкус. На много места съм пробвал, но никой не казва нищо...После ще ни се молят за гражданство...
По метода на пробата и грешката, започнах опити в чичовата лаборатория. Чак вчера достигнах до резултат, който е почти 1:1 с "оригиналът".
А именно:
- смляно телешко месо
- сол
- малко черен пипер
- червен пипер
- лют червен пипер /до поносимост/
- няколко скилидки счукан чесън
- много...джоджен!
Странно или не, това е подправка, която рядко влиза в комбинация със сурова кайма. Или поне по нашите разбирания. Но пък даде желания резултат!
Подправките ги слагам "на око", защото не мисля, че някой в тази част на света ползва мерки!
Пекарната замеси едно кило тесто. Оформих питки, които изпекох от двете страни на скарата, след това намазах с каймата, която беше престояла овкусена една вечер в хладилника. И обратно на скарата за кратко. Натам бяха ред сълзи, ред сополи...
п.п. имам подозрения, че на места слагат и едра чубрица, но това ще бъде установено на последващ етап!
Коментар