Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква зимнина турнахте?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Каква зимнина турнахте?

    Веднага, щом извадиш бурканите от горещата вода - ако не ти пари , иначе като изстинат бурканите.

    Коментар


    • #47
      От: Каква зимнина турнахте?

      Царска Туршия

      • камби - 3 кг
      • целина - 2 глави
      • моркови - 1.5 кг
      • карфиол - 3 кг
      • оцет - 1.5 л
      • захар - 200 г
      • сол - 200 г
      • олио - 1.5 ч.ч.
      • вода - 1.5 л
      • черен пипер - 1 с.л.
      • дафинов лист - 3 бр.
      • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0948.jpg
Прегледи:1
Размер:126.5 КБ
ID:5687299
      • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0949.jpg
Прегледи:1
Размер:151.1 КБ
ID:5687300
      • Рецептата е от интернет, но е проверена и става супер туршия
      Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

      Коментар


      • #48
        От: Каква зимнина турнахте?

        Ние Царската я правим така: 9 части вода, 4 части захар, 4 части оцет, 1 част сол(ситна или едра) и една супена лъжица Натриев бензоат. Зеленчуци по лични предпочитания. Маринатата се разтваря и се налива в предварително натъпканите буркани със зеленчуци и подправки. Десет дни се клатят, когато се сетиш.
        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

        Коментар


        • #49
          От: Каква зимнина турнахте?

          Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
          Царска Туршия
          Вариш ли я?
          Много добре изглежда, ще взема да сложа 4 - 5 буркана за проба.

          Коментар


          • #50
            От: Каква зимнина турнахте?

            Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
            Вариш ли я?
            Много добре изглежда, ще взема да сложа 4 - 5 буркана за проба.
            Трябва да каже и технологията!
            Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
            Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

            Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

            Коментар


            • #51
              От: Каква зимнина турнахте?

              Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
              Трябва да каже и технологията!
              Е и аз за технологията чакам
              Иначе снощи сложих още 4 буркана от големите - 1,8 литра, със сурова туршия. Най дефицитния компонент са зелените домати а сега им е момента преди да ги е попарила сланата. Този път се сетих да взема и карфьол, сложих и малко чушчици нарязани на тънки лентички.

              Коментар


              • #52
                От: Каква зимнина турнахте?

                Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                Здравейте,
                Този weekend сложих 12 буркана от суровата туршия. Забравих да купя карфьол така че карах само със зеле.
                Съставки: Зеле, зелени домати, моркови, целина, червено цвекло за цвят, по два аспирина на буркан. Целината придава много хубав аромат, използвах както листата така и главата, нарязана на тънки филиики. Маринадата е като за краставички - 2/3 супена лъжица сол, 1 сл захар и 65 - 70 мл. оцет. Оцета беше ябълков 5%, получен чрез ферментация а не "подкиселител" който си е прост оцветен разтвор на оцетна киселина.
                След като напълних бурканите възможно най плътно залях с вряла вода и затворих възможно най бързо за да дръпне капачката. Сега десетина дни ще ги обръщам.
                Надявам се да не съм се изложил, ще пиша за резултата но няма да им посягам поне до края на месеца за да се овкусят както трябва
                [ATTACH=CONFIG]831777[/ATTACH]
                [ATTACH=CONFIG]831778[/ATTACH]
                И да не ги обръщаш пак ще се станат както трябва.Ние в къщи ги правим от доста време по този начин и не варим нито туршията нито краставичките.По този начин стават по-хрупкави и по-вкусни за ядене.Сега остава да се гласи ракията.

                Коментар


                • #53
                  От: Каква зимнина турнахте?

                  Прав си за ракията! Тази година има много ябълки ама това е за другата тема
                  Аз обаче съм си почитател на туршията и се чудя дали да не пробвам и с една друга рецепта. Мисля че се води "Ростова туршия". Помня, че едно време на село слагаха в една глинена делва.
                  Общо взето в нея може да се сложи всичко - зелки нарязани на 4, кафриол начупен на едро, цели чушки и моркови, ябълки, зелени димати, дори и дюли. Всичко се залива само със солен воден разтвор и от време на време се претака. Ставаше много хубава, поне така я помня. Също може да се ожвети с цвекло. Доста е подобна на другата сурова за която писах но нито се слага оцет нито консерванти. На принципа на киселото зеле е.

                  Коментар


                  • #54
                    От: Каква зимнина турнахте?

                    Това и при нас го правеха.Поставяха доста неща вътре от рода на домати,чушки,моркови,люти джужета/пиперки/,целина,зимни пъпеши,дини,карфиол,бамя,клонки с листа от вишня или череша и го наричаха пипереница.Правеха го в качета 100-на литрови. Саламурата наистина беше само от вода и сол.Най-отгоре поставяха обръч изплетен от лозови пръчки и върху него чер камък с който затискаха зеленчуците да не изплуват,че иначе се разваляха и сагясваха тя сагъта в последствие пак се явяваше.Като малък много обичах да ям такава пипереница с варени тикви.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Каква зимнина турнахте?

                      Като всяка година обикновено зеле в бидон. Други туршии не слагам защото не ми,се занимава а и никой от мой те хора не ги яде.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Каква зимнина турнахте?

                        В нашата фамилия майка ми прави хубави туршии - царска, печени камби и кисели краставички, като последните две са...ммм, отивам да си сипя една ракийка.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Каква зимнина турнахте?

                          Не знам как до сега съм пропуснала темата.
                          Въпреки че вече е средата на ноември, но поради много топлото време има доста зеленчуци за туршии. За това ще споделя някои от любимите ми и изпитани рецепти.

                          1. Сурова смесена туршия
                          продукти:
                          карфиол, моркови, зелени домати, зелени чушки с тънки люспи (може и чорбаджийски), корнишони, малки тиквички, бамя, чесън, малки лукчета (балучка), целина (с дръжките и листата).
                          Доматите и корнишоните надупчвам на няколко места с вилица, правя резка в долната част на чушките, чесънът на обелени склидки, лукчетата обелени, тиквичката нарязана на 3-4 части по дължина, целината на филийки, морковите цели или ако са по-дебели на филийки, карфиола на розички
                          Редя зеленчука в буркани, като най-отгоре завивам една дръжка от целина заедно с листата по нея.
                          Кипвам марината от следните съставки: 17 части вода, 1 част винен оцен (истински, за да няма после проблеми), 1 част морска сол.
                          Бурканите се заливат с врялата малината до горе и се затварят или с капачки на винт, или с пластмасови капачки (за трилитровите и омнията).
                          Не се стерилизират, не се обръщат или въртят. Просто трябва да се изчакат 20-30 дни, за да втаса туршията.
                          Със същата марината и по същия начин правя още през август и корнишони.

                          2. Парени камби
                          продукти:
                          5 кг червени камби
                          120 гр морска сол
                          200 гр захар
                          малко олио
                          1,2 литра винен оцет (истински, не менте)
                          Камбите се нарязват на парчета. Кипва се маринатата и се бланшират камбите за 2-3 минути (не става на веднъж, а на порции).
                          След като изстинат, се нареждат в буркани, във всеки се сипва по 1-2 супени лъжици олио, маринатата се кипва отново и се заливат камбите. Бурканите се затварят с капачки с винт или с пластмасови (за бурканите Омния).
                          Не се стерилизират. Могат да се ядат веднага.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Каква зимнина турнахте?

                            Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
                            Това и при нас го правеха.Поставяха доста неща вътре от рода на домати,чушки,моркови,люти джужета/пиперки/,целина,зимни пъпеши,дини,карфиол,бамя,клонки с листа от вишня или череша и го наричаха пипереница.Правеха го в качета 100-на литрови. Саламурата наистина беше само от вода и сол.Най-отгоре поставяха обръч изплетен от лозови пръчки и върху него чер камък с който затискаха зеленчуците да не изплуват,че иначе се разваляха и сагясваха тя сагъта в последствие пак се явяваше.Като малък много обичах да ям такава пипереница с варени тикви.
                            пиперницата е класика,прави се от всичко останало по двора( пиперница се вика в сливенския край,другаде по друг начин) всяка година слагам бидончето,освен това лютеница,люти чушки няколко вида,камби няколко вида,печени чушки във фризера,патладжан салата в буркан,печен зелен пипер в буркан с подправки,кисело зеле,кисели краставици-маринован и и солени,кълцано зеле с моркови,чушка и кервиз-викамем му "кайма" ,няколко вида конфитюр и сладко,салата ропотамо..ае,май в нашто семейство обичаме зимнината ..
                            куче или вълк?
                            в клетка ,или свободен?
                            въпрос на личен избор.
                            Вихрен Илиев
                            0888249888
                            blood:[COLOR=red] [B]B[/B][/COLOR] Rh ([COLOR=red][B]-[/B][/COLOR])
                            Pajero 2 exeed[SIGPIC][/SIGPIC]

                            Коментар


                            • #59
                              От: Каква зимнина турнахте?

                              Тази година направих кисело зеле, туршия, кисели краставички и прясно зеле с моркови. Другата година и аз може да пробвам да направя пиперница.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X