Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдновечерска чеснова паста

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бъдновечерска чеснова паста

    В моето семейство е едно от ястията за Бъдни вечер.Разбира се, понеже ще ви хареса си приготвяйте когато си искате.

    Казвам рецептата без да уточнявам количества, всичко на око и на вкус.

    - чесън
    - орехи
    - олио
    - оцет
    - сол
    - дървено хаванче, или както там му казвате

    Обелените скилидки чесън се нарязват, сипват се в хаванчето и им се добавя сол.Започвате да мачкате с дървеното чукало докато не стане на паста.Добавяте ореховите ядки и продължавате да мачкате с чукалото докато не стане на хомогенна паста.На 2-3 глави чесън около десетина ореха.Количеството орехи зависи от това дали искате пастата по-люта или с по-мек вкус.
    След като сте направили пастата от чесън и орехи я прехвърляте в купичка и добавяте няколко лъжици оцет.Продължавате да мачкате докато не започне да прилича на мляко.След това добавяте олиото и бъркате хубаво.Количеството олио също зависи от количеството на чесъна, оцета и солта, като за по-безсолно и по-мек вкус се добавя повече олио.Така приготвената паста се покрива (аз използвам калена купичка с капак - гювече) и се оставя да престои един-два часа, след което е готово за консумация.Ако нямате време или търпение може да консумирате и веднага.Най-важното в начина на приготвяне е мачкането на чесъна и орехите, но и хубавото разбъркване на пастата с другите продукти.


    Традицията - както казах това ястие винаги присъства на нашата трапеза за Бъдни вечер.Всеки трябва да хапне от нея, защото поверието е че ще пази от рани през годината, а получените ще заздравяват бързо.Може и просто като разядка или към допълнение на други ястия.
    Снимки - за Бъдни вечер.
    Всеки трети е шести

  • #2
    От: Бъдновечерска чеснова паста

    Моята баба с тази каша ни намазваше на зад ушите против заушка - поне така казваше.
    тел. за приятели по всяко време 0888 909394

    Коментар


    • #3
      От: Бъдновечерска чеснова паста

      Аз добавям и киснат във вода и после изстискан хубаво хляб.

      Коментар


      • #4
        От: Бъдновечерска чеснова паста

        Абсолютно същата рецепта с допълнението на колегата от предния пост използваме когато печем шаран на фурна и да допълня вместо олио използваме мазнината от печената риба.
        За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
        0878 79 20 61 Борис

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X