В моето семейство е едно от ястията за Бъдни вечер.Разбира се, понеже ще ви хареса си приготвяйте когато си искате.
Казвам рецептата без да уточнявам количества, всичко на око и на вкус.
- чесън
- орехи
- олио
- оцет
- сол
- дървено хаванче, или както там му казвате
Обелените скилидки чесън се нарязват, сипват се в хаванчето и им се добавя сол.Започвате да мачкате с дървеното чукало докато не стане на паста.Добавяте ореховите ядки и продължавате да мачкате с чукалото докато не стане на хомогенна паста.На 2-3 глави чесън около десетина ореха.Количеството орехи зависи от това дали искате пастата по-люта или с по-мек вкус.
След като сте направили пастата от чесън и орехи я прехвърляте в купичка и добавяте няколко лъжици оцет.Продължавате да мачкате докато не започне да прилича на мляко.След това добавяте олиото и бъркате хубаво.Количеството олио също зависи от количеството на чесъна, оцета и солта, като за по-безсолно и по-мек вкус се добавя повече олио.Така приготвената паста се покрива (аз използвам калена купичка с капак - гювече) и се оставя да престои един-два часа, след което е готово за консумация.Ако нямате време или търпение може да консумирате и веднага.Най-важното в начина на приготвяне е мачкането на чесъна и орехите, но и хубавото разбъркване на пастата с другите продукти.
Традицията - както казах това ястие винаги присъства на нашата трапеза за Бъдни вечер.Всеки трябва да хапне от нея, защото поверието е че ще пази от рани през годината, а получените ще заздравяват бързо.Може и просто като разядка или към допълнение на други ястия.
Снимки - за Бъдни вечер.
Казвам рецептата без да уточнявам количества, всичко на око и на вкус.
- чесън
- орехи
- олио
- оцет
- сол
- дървено хаванче, или както там му казвате
Обелените скилидки чесън се нарязват, сипват се в хаванчето и им се добавя сол.Започвате да мачкате с дървеното чукало докато не стане на паста.Добавяте ореховите ядки и продължавате да мачкате с чукалото докато не стане на хомогенна паста.На 2-3 глави чесън около десетина ореха.Количеството орехи зависи от това дали искате пастата по-люта или с по-мек вкус.
След като сте направили пастата от чесън и орехи я прехвърляте в купичка и добавяте няколко лъжици оцет.Продължавате да мачкате докато не започне да прилича на мляко.След това добавяте олиото и бъркате хубаво.Количеството олио също зависи от количеството на чесъна, оцета и солта, като за по-безсолно и по-мек вкус се добавя повече олио.Така приготвената паста се покрива (аз използвам калена купичка с капак - гювече) и се оставя да престои един-два часа, след което е готово за консумация.Ако нямате време или търпение може да консумирате и веднага.Най-важното в начина на приготвяне е мачкането на чесъна и орехите, но и хубавото разбъркване на пастата с другите продукти.
Традицията - както казах това ястие винаги присъства на нашата трапеза за Бъдни вечер.Всеки трябва да хапне от нея, защото поверието е че ще пази от рани през годината, а получените ще заздравяват бързо.Може и просто като разядка или към допълнение на други ястия.
Снимки - за Бъдни вечер.
Коментар