Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Агнешка плешка или бут?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Агнешка плешка или бут?!

Здравейте,
    чудя се кое от двете да приготвя за Великден. Казаха ми, че в плешката има по-малко месо и повече кост, но пък било по-вкусно. Та, ще се радвам, ако някой сподели мнение и евентуално, и рацепта.

П.П. Какво е съотношението на месо/кост при плешката и бута?

От: Агнешка плешка или бут?!

Наблегни на ребрата и опашката..

Коментар

Колега, на агнето всичко му е вкусно, но все пак е въпрос на вкус. В плешката има повече мазнинка и е по крехка, но пък действително в бутчето е повече месото. И в двете може да се оформи джоб в който да се сложи карантия с ориз и зеленчуци, така че да стане още по хубаво.
      Аз по принцип го правя така - плешка или бут зависи колко човека ще са на масата, оформям максимално голям джоб за да поеме повече от сместа /карантия, ориз, зеленчуци/, зашивам джоба, намазвам хубаво с масло, заливам с малко вода/около 1 пръст на дъното на тавата/ и слагам да се пече на умерена фурна /около 150*/. След час и половина слагам в тавата дребни цели пресни картофи и още малко вода в тавата.Намазвам с предварително разтопено масло и червен пипер месото и отново се слага да се пече.През следващия 1.5часа през десетина минути операцията се повтаря.Вадя тавата, разбърквам картофите, поливам месото с течността от тавата и отново го намазвам с разтопеното масло и червен пипер. Обикновено това време е достатъчно печеното да е готово, защото накрая остава само мазнина в тавата, картофите са с лека коричка, а месото е готово да се разпадне от костите.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
        Колега, на агнето всичко му е вкусно, но все пак е въпрос на вкус. В плешката има повече мазнинка и е по крехка, но пък действително в бутчето е повече месото. И в двете може да се оформи джоб в който да се сложи карантия с ориз и зеленчуци, така че да стане още по хубаво.
        Аз по принцип го правя така - плешка или бут зависи колко човека ще са на масата, оформям максимално голям джоб за да поеме повече от сместа /карантия, ориз, зеленчуци/, зашивам джоба, намазвам хубаво с масло, заливам с малко вода/около 1 пръст на дъното на тавата/ и слагам да се пече на умерена фурна /около 150*/. След час и половина слагам в тавата дребни цели пресни картофи и още малко вода в тавата.Намазвам с предварително разтопено масло и червен пипер месото и отново се слага да се пече.През следващия 1.5часа през десетина минути операцията се повтаря.Вадя тавата, разбърквам картофите, поливам месото с течността от тавата и отново го намазвам с разтопеното масло и червен пипер. Обикновено това време е достатъчно печеното да е готово, защото накрая остава само мазнина в тавата, картофите са с лека коричка, а месото е готово да се разпадне от костите.
        Благодаря за рецептата! Съвсем навреме.
        Звучи много апетитно!
        Въпроса ми е за карантията и ориза - задушават ли се предварително и какви точно зеленчуци се добавят към тях?

Коментар

Първоначално публикуван от TEXT Преглед на мнение
          Благодаря за рецептата! Съвсем навреме.
          Звучи много апетитно!
          Въпроса ми е за карантията и ориза - задушават ли се предварително и какви точно зеленчуци се добавят към тях?

Аз задушавам пресен лук и спанак(или лапад) в масло. Карантията и ориза също. Добавям и пресен нарязан джоджен и чер пипер (не на зърна). Бъркам всичко заедно и пълня. Предпочитам ориз, който не се разварява и става на кашканица, но това са лични предпочитания. Дори го запържвам малко ориза.
          На бута или плешката, правя външно дълбоки разрези (почти до кокал) и след като омажа обилно със сол, масло и червен пипер, В разрезите също слагам по резенче масълце.
          За разлика от колегата, пека завито във фолио (колкото по-плътно омотано, толкова по-добре) поне три часа на умерен огън. После отвивам и добавям картофките да се запекат още час и да хване коричка месцето. Понякога дори обръщам мръвката, за да се запече и от другата страна. Това, ако успея да я обърна, без да се разпадне. Поливането с водичката на последния етап е много важно също.
          Айде сега раздай салфетки да си забърша клавиатурата.
          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Точно така, сместа се задушава преди да се сложи в джоба. Слагам пресен лук и гъби на кубчета, бланширан ориз за да не се слепва. Завиването с фолио също върши работа, както каза колегата. Всеки си избира начин.

Коментар

Ако питаш мен- замрази гръбнака на агнето и го занеси да ти го нарежат на котлети! После го овкуси с черен пипер и джоджен и го хвърли на барбекюто без да ги препичаш! Ще забравиш печено агнешко във фурна завинаги! Ако има пък и кой кукуреци да ти навие ,ще си оближеш лактите :-)

Коментар

Аз пък го обичам на курбан.......От тук пишещите само Десо ще ме разбере за какво говоря.Просто както го правим по нашият край никъде не съм го опитвал Абе агънът всякак е вкусен
                не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

И други ще те разберат, Живко. Съгласен съм, че по нашия край се прави наистина много хубаво. Иначе агнето го обичам по всякакъв начин
                  RAV 4
                  F650GS

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYER Преглед на мнение
                    И други ще те разберат, Живко. Съгласен съм, че по нашия край се прави наистина много хубаво. Иначе агнето го обичам по всякакъв начин
                    Даже след малко ще хапвам.........курбан
                    не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

Курбана си е курбан, момци. Печеното, съвсем друго. И аз обичам курбан. Стига да не е от дърт коч.
                      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

А нашето току що го довършихме ,отивам да слагам вратните пържоли
                        Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Правил съм и плешка и бут на скара. Пече се от високо - поне педя, обръща се през две - три минути и се маже честичко с мас.
                          Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

И така... Взех плешка, но не знам как да го направя този джоб. Ще се радвам, ако някой помогне

Коментар

Май съм закъснял с отговора, но все пак - взимаш по дълъг и остър нож.В месестата част на плешката или бута покрай кокала се прави джоба, като в края се прави разрез около 5см през който се бърка внимателно с ножа като разреза навътре се разширява за да стане джоба по голям и да събере сместа. Като се разширява джоба се внимава да не се пробие месестата част навън, за да не започне да излиза от там после сместа.Като се вкара сместа в джоба се залива с вода и тогава се зашива. В горния пост съм пропуснал, че в сместа се слага сол и млян черен пипер на вкус + малко магданоз, месото се осолява преди да се натърка с маслото.Заливката /водата/ около месото също се осолява, за да се овкусява всичко еднакво, като се сложат по късно картофите.
                              Последно редактирано от piron45; 05-05-13, 11:06.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X