Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пилешки пържоли с бяло вино.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пилешки пържоли с бяло вино.

    Преди малко ми се обади сестра ми, за да ме пита как точно ги приготвям, та реших да споделя и тук.

    Продукти:
    Пилешки пържоли (не вратни) от бут, или пилешки гърди.
    Зехтин
    Чесън (аз слагам по цяла глава)
    Кълцан лют червен пипер (чили)
    Бяло вино. Може и от кутия за готвене, стига да е сухо.
    Магданоз или розмарин. Оригинално е с розмарин, но и с пресен магданоз става вкусно.


    Приготвяне:
    Нарязваме пържолите, или гърдите на тънки филийки по около сантиметър и ги осоляваме на вкус.

    В дълбок тиган, слагаме зехтин. Количеството е на око, като за пържене. Никога не го меря точно.
    След като се нагорещи, слагаме пържолките да се запържат, докато добият златист цвят и от двете страни.

    През това време изчистваме няколко скилидки чесън. Аз слагам по цяла глава. Обожавам чесън, задушен в зехтин. Нарязваме ги на филийки, но не на ситно, защото много бързо прегарят.
    Аз ги режа на три-четири-пет, в зависимост от големината.

    Изваждаме запържените пържолки. Намаляваме котлона. В зехтина поръсваме малко (на вкус) кълцан лют червен пипер, и добавяме чесъна.
    Разбъркваме и изчакваме леко да се задуши, НО!!! без да позволяваме чесъна да покафенее (да стане златист), защото си променя аромата и започва да мирише неприятно.

    Спираме този процес, изсипвайки в тигана бялото вино. Аз слагам по около половин литър, но е добре лекинко да залее пържолките, които връщаме в тигана.

    Хубаво е да се добави малко розмарин, ако има.
    Ако няма, аз слагам доста магданоз, мноооого ситно нарязан.


    Оставяме да къкри на бавен огън, докато сосчето почти изври и се сгъсти.
    Аз оставям по около сантиметър сосче на дъното на тигана.

    Сервираме в плитки чинии и заливаме леко със сосчето.
    Факултативно, може да се поръси лекинко с пресен магданозец.

    Да ви е сладко!

    Наздраве!
    Your conscience is all you can take to your grave.

  • #2
    От: Пилешки пържоли с бяло вино.

    Благодаря , изглежда много вкусно. Някой ден без да ме види жената може да си направя.
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

    Коментар


    • #3
      От: Пилешки пържоли с бяло вино.

      Хубаво е да се добави малко розмарин, ако има.
      Ако няма, аз слагам доста магданоз, мноооого ситно нарязан.
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:07012013032.jpg
Прегледи:1
Размер:149.7 КБ
ID:5441804Натиснете снимката за да я уголемите

Име:07012013033.jpg
Прегледи:1
Размер:157.6 КБ
ID:5441805

      аз нарязвам магданоза мноооого на ситно с показаната по-горе ножица
      Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

      Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

      Коментар


      • #4
        От: Пилешки пържоли с бяло вино.

        Идеална е за целта. За пръв път виждам подобна.
        Your conscience is all you can take to your grave.

        Коментар


        • #5
          От: Пилешки пържоли с бяло вино.

          Сори, ама де гуй таросът/естрагона/?
          Там отървам и малце гъби, соев и горчица, като е с бяло вино, бирата отпада, а за лютия мерси, ама ще си го ям сам, та ще поръсвам после.

          Коментар


          • #6
            От: Пилешки пържоли с бяло вино.

            Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            Идеална е за целта. За пръв път виждам подобна.
            Това е ножица за кълцане на червеи. Продава се в рибарските магазини. Струва няколко лева.
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

            Коментар


            • #7
              От: Пилешки пържоли с бяло вино.

              Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Сори, ама де гуй таросът/естрагона/?
              Там отървам и малце гъби, соев и горчица, като е с бяло вино, бирата отпада, а за лютия мерси, ама ще си го ям сам, та ще поръсвам после.
              Максе, ако се ползва розмарин (както си е оригиналната рецепта), едва ли са нужни други подправки, поради силния му аромат.
              Гъбите също не стават с розмарин, но пък с магданоз се връзват.
              Относно соевия и горчицата, си е въпрос на вкус.
              Аз лично соев абсолютно не вкусвам, но горчица обичам много.

              Освен тази рецепта, в Италия научих че най-вкусните гозби, всъщност са много прости като съставки и изключително внимателно подбрани, за да не се изгуби вкусът на доминиращата подправка, или съставка на рецептата.
              У нас се готви с изключително много подправки и това понякога орезилява идеята да се изтъкне един основен вкус.
              Същото е и положението с пиците, които се подправят и поливат с какво ли не.

              Лично аз, съм много педантичен към спазването на оригиналните рецепти (поне що се касае до италианската кухня) и всяко изкривяване или добавяне "за разкош" на нещо, го имам за светотатство.

              Скоро мисля да пусна една тема специално за пастата, ако някой иска да пробва истински италиански рецепти.
              Your conscience is all you can take to your grave.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X