Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Баклава

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Баклава

    Тази сутрин детето (8м.) реши в 4 часа че много ми е спането и за да не "преспя" е време да ставам, така и станах за да си играем, но след два часа ме изостави хапна от майка си млекце и двамата се пренесоха бързо в страната на сънищата .
    Какво да правя аз се разсъних и няма да мога да заспя?!
    Ами да спретна една баклавичка за Коледа.
    Намерих си рецепта

    Ето и продуктите:
    • 2 пакета точени кори
    • 600-800 гр. орехови ядки
    • 200-250 гр. масло
    • За сиропа:
    • 500 гр. захар
    • 1 литър вода
    • 2 ванилии
    • сокът от 1/4 лимон


    1/Редим кори, след това подмазваме с масло, редим кори, масло орехи. Както, когато правим наложена баница. След като свършим нарязваме баклавата. Заливаме с 3-4 с.л. от разтопеното масло, което сигурно ви е останало.


    2/Печем баклавата на 190-200 градуса. След като я изкараме от фурната я оставаме на сухо и хладно, покрита с памучна кърпа и я оставяме да изсъхне хубаво. Да стане на чирос, както му казваме.


    3/ заливаме със сироп, който е приготвен от захарта, водата, ванилиите и сокът от 1/4 лимон. Не е нужно да стискате лимона докрай. Сиропа е готов, когато капнем капка от него върху студена чиния. Почакаме да изстине капката и обърнем чинията на 90 градуса. Ако капката се разлее бавно значи сиропа е готов. С горещия сироп заливаме баклавата.

    4/Завиваме само с памучната кърпа едва, след час-два след заливането и оставяме да престои 3 дни.


    И почнах – нарязах орехите, наредих баклавата , нарязах я на парчета и я сложих да се пече, само дето замених маслото с олио и ванилията с канела (нямам ванилия)
    Следва продължение .....

    P.S. Жената с детето сладко спинкат
    Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
    :D

  • #2
    От: Баклава

    Ето и снимки
    Баклавата се опече бебо сладко спинка

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_000106 (1).jpg
Прегледи:1
Размер:109.3 КБ
ID:5436701

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_000108.jpg
Прегледи:1
Размер:105.9 КБ
ID:5436702
    Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
    :D

    Коментар


    • #3
      От: Баклава

      След като изстине правя сиропа и заливам ...
      Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
      :D

      Коментар


      • #4
        От: Баклава

        Ето я и изпечена чакам да изстине добре
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_000109 (1).jpg
Прегледи:1
Размер:104.8 КБ
ID:5436703
        Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
        :D

        Коментар


        • #5
          От: Баклава

          Дотук всичко добре, не забравяйте да заливате със сиропа докато ври на котлона и ....аз слагам наполовина лешници смлени с орехите в баклавата, опитайте и няма да съжалявате, става невероятна на вкус!

          Коментар


          • #6
            От: Баклава

            Сиропа ми се видя малко и направих още една втора доза, нека има

            Утре вечер ще я тестваме
            Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
            :D

            Коментар


            • #7
              От: Баклава

              Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
              Дотук всичко добре, не забравяйте да заливате със сиропа докато ври на котлона и ...!
              Може и обратното гореща баклава и студен сироп.
              Идеята е единият продукт да е горещ , а другия да е студен.
              За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
              0878 79 20 61 Борис

              Коментар


              • #8
                От: Баклава

                Тази баклава нали е мека?
                Добавям тънкости за твърда - пече се при ниска температура с постепенно затопляне за да стане еднакво жълто-зачервена и отвътре. Сиропът е с обратното съотношение - 500 гр вода и литър захар. Маслото е по две малки пакетчета на пакет кори. Без лимон и се чака един ден сиропът да реагира с печеното в корите. В крайна сметка става със силен аромат на масло с препечен отенък и всичките и листи са хрускави и твърди. Иска опит и вярно око за печенето. Едни ценители, обиколили Близкия изток в лов на баклави, твърдяха, че това е нещо специално хубаво.

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X