Тази сутрин детето (8м.) реши в 4 часа че много ми е спането и за да не "преспя" е време да ставам, така и станах за да си играем, но след два часа ме изостави хапна от майка си млекце и двамата се пренесоха бързо в страната на сънищата
.
Какво да правя аз се разсъних и няма да мога да заспя?!
Ами да спретна една баклавичка за Коледа.
Намерих си рецепта
Ето и продуктите:
1/Редим кори, след това подмазваме с масло, редим кори, масло орехи. Както, когато правим наложена баница. След като свършим нарязваме баклавата. Заливаме с 3-4 с.л. от разтопеното масло, което сигурно ви е останало.
2/Печем баклавата на 190-200 градуса. След като я изкараме от фурната я оставаме на сухо и хладно, покрита с памучна кърпа и я оставяме да изсъхне хубаво. Да стане на чирос, както му казваме.
3/ заливаме със сироп, който е приготвен от захарта, водата, ванилиите и сокът от 1/4 лимон. Не е нужно да стискате лимона докрай. Сиропа е готов, когато капнем капка от него върху студена чиния. Почакаме да изстине капката и обърнем чинията на 90 градуса. Ако капката се разлее бавно значи сиропа е готов. С горещия сироп заливаме баклавата.
4/Завиваме само с памучната кърпа едва, след час-два след заливането и оставяме да престои 3 дни.
И почнах – нарязах орехите, наредих баклавата , нарязах я на парчета и я сложих да се пече, само дето замених маслото с олио и ванилията с канела (нямам ванилия)
Следва продължение .....
P.S. Жената с детето сладко спинкат

Какво да правя аз се разсъних и няма да мога да заспя?!
Ами да спретна една баклавичка за Коледа.
Намерих си рецепта
Ето и продуктите:
- 2 пакета точени кори
- 600-800 гр. орехови ядки
- 200-250 гр. масло
- За сиропа:
- 500 гр. захар
- 1 литър вода
- 2 ванилии
- сокът от 1/4 лимон
1/Редим кори, след това подмазваме с масло, редим кори, масло орехи. Както, когато правим наложена баница. След като свършим нарязваме баклавата. Заливаме с 3-4 с.л. от разтопеното масло, което сигурно ви е останало.
3/ заливаме със сироп, който е приготвен от захарта, водата, ванилиите и сокът от 1/4 лимон. Не е нужно да стискате лимона докрай. Сиропа е готов, когато капнем капка от него върху студена чиния. Почакаме да изстине капката и обърнем чинията на 90 градуса. Ако капката се разлее бавно значи сиропа е готов. С горещия сироп заливаме баклавата.
4/Завиваме само с памучната кърпа едва, след час-два след заливането и оставяме да престои 3 дни.
И почнах – нарязах орехите, наредих баклавата , нарязах я на парчета и я сложих да се пече, само дето замених маслото с олио и ванилията с канела (нямам ванилия)
Следва продължение .....
P.S. Жената с детето сладко спинкат

Коментар