Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Земелките

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Земелките

Колеги и колежки досега не срещнах подобна тема ,и за това реших аз да я отворя.Та ако някой си спомня онея сладки малки земелки които струваха 5 стотинки и ако знае рецепта нека споделя тука.Предварителни благодарности.
    За тези които се мислят за дяволи да не забравят че и на него някой му е сложил рога!!!!!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

От: Земелките

Toва какво е?

Коментар

Ония юнаци от Кауф...нд ги правят доста успешно, а май и не само те.

Земелката е голямо тестено кюфте, изпечено с хрупкава коричка, и когато е топличко, е мноого вкусно.
      Много му отива шпиковка с две кебапчета.

Когато е поостаряло и студено, достига твърдост до 62 HRC и има опасност да се нараниш, ако го изпуснеш върху крака си.

Коментар

A, сега се сетих. В Била има, по някои заведения за бърза хапка - също.

Коментар

Е да де ама искам аз да си ги напрафяяяяпо е кефффф,а и брат ми е на 12 нали трябва да го науча на нещо,не само да ми виси пред ПСП-то/да некажа компа че там съм аз/
          За тези които се мислят за дяволи да не забравят че и на него някой му е сложил рога!!!!!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Коментар

Пълнозърнести земелки:

350 гр. пълнозърнесто брашно

~300 гр. типово брашно
            1 суха мая (7 гр.)
            1/2 ч.л. сол
            1 ч.л. зехтин или слънчогледово олио
            1 щипка мононатриев глутамат
            5 гр. сусам белен
            1 разбито яйце -От щастлива кокошка
            400 мл. топла вода

В купа се поставя водата, солта и глутамата. Добавя се първо пълнозърнестото брашно, пресято с маята, после част от типовото брашно и започва да се меси тесто, първо в купата, после на работния плот, като се помага с останалото брашно. Трябва да се получи еластично, неполепващо по ръцете тесто, с твърдост на хлебно такова.
            Тестото се поставя в покрит съд на топло да втаса, да удвои обема си. След това тестото се премесва с помоща на малко брашно, разделя се на 10 топчета, кото се оформят малко издължено, с форма на елипси и се редят в намазана със слънчогледово олио или зехтин тава, на растояние едно от друго за да не залепнат . Намазват се с разбито яйце, поръсват се със сусама и се оставят още двайсетина минути за второ втасване. Пекат се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто, изваждат се от тавата и се покриват с кърпа за десетина минути.

Земелите са елипсовидни питчици, много разпространени доскоро в хлебарниците и непонятно по каква причина вече не се намират толкова често. Употребяват се вместо хляб, с тях стават чудни сандвичи, като се разрежат на две, издълбава се сърцевината и се пълнят с най-различни вкустнотий

Коментар

Земелките пристигат замразени и във всеки магазин където имат пекарна ги пекват за има няма 15-20 мин при определена температура. Доколкото знам, май няма фирма в България която да ги прави и идват от внос замразени. За да станат земелките най-напред трябва брашно с хлебопекарни качества, което малко ме съмнява да се намери в България, при положение, че всички търсим само и задължително най-евтиното - каквото търсенето такова и предлагането! Предполагам с правилното брашно и мая се прави тесто за хляб, в обикновенна автоматична фурна, след това тестото се разделя, оформя, леко втасва и се пече във фурна на тава. Както всички знаете, едно време имаше и виенски кифли с подобна структура като земелките, но с времето по едни или други причини, изчезнаха и този модел изделия, за съжаление.
              Ще се радвам, ако все пак се намери начин при "нашите" условия да се направи в домашни условия въпросното нещо.
              Ето и рецепта за Кайзерземел, за съжаление е на немски, но с гугъл преводача предполагам ще се справите:
              http://www.derbackprofi.at/fileadmin...semmeln_01.pdf

А в това видео може да се види как се оформя.

Гледам, че не е нещо особенно като технология...Аз също мога да пробвам, по празниците, понеже към момента имам все още малко немско брашно за хлебопекарната, и ако света не свърши тези дни, ще докладвам. И без туй сина ми умира за тези земели с какъвто и да е вурст
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X