Ако можете да споделите как правите шкембе чорба. В домашни условия няколко пъти правя, но някакси не е същото като от някоя гостилница.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Шкембе чорба
Свий
X
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнениеЩе да и липсва щипка гнусотийка.
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение+1. Не го мий много хубаво шкембето...
Така 3 дни, Царя все не харесва... Готвача не издържал, отишъл при ханджията, да го пита, как аджеба я готви тая чорба...
Ханджията рекъл, ами как, минават от тук търговци, като продадат животните, ми носят карантиите, аз шкембето, ей тука в реката, преплакна го малко и в казана... Тъй го правя...
Сега, в различните краища на България я правят по техен си начин, разликата е от застройката на чорбата.
Аз я правя и професионално и вкъщи по моя си вкус или така:
1. Сварявам Телешко шкембе, като първо добре го отпенвам, след като се отпени слагам малко сол и варя до готовност, след това нарязвам на парчета и връщам шкембето в бульона...
2. Застройката - правя я варена, като за около 10 порции, слагам 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, чаена лъжица оцет (за да не се пресичат яйцата), разбърквам и започвам да добавям брашно докато стане гъста каша. След това бавно започвам да сипвам от бульона в тази застройка, докато се разреди, слагам на котлона и я заварявам, след като клокне веднъж дваж, я свалям, добавям още от бульона за се разреди и изсипвам в тенджерата с шкембето...
3. Овкусявам на сол ( не прекалявайте, на шкембе чорбата солта и е винаги малко) и добавям малко бял/черен пипер. В подходящ съд сипвам малко олио и добавям парче краве масло, загрявам и добавям равна супена лъжица червен пипер, запържва се да се оцвети мазнината и добавям към шкембе чорбата.
Това е моя начин, на мен, а и клиентите тук, им харесва така. Става малко по-гъста, но така я предпочитам...
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от frankobarezi Преглед на мнениеТова за чистенето на шкембето го знам. Въпроса ми беше свързан с различните варианти на приготвяне. Последно като бях в София на Централна гара ядох и беше приготвено с прясно мляко. Asdimar моят начин е сходен, но ще пробвам твоята рецепта да видим какво ще стане
Чесън няколко скилиди смлени слагам с оцета когато е увряло шкембето и я нагласям после на гъстота.
п.п.за чревоугодниците - шкембе чорба става по-хубава и различна от свинско шкембе.Има малко повече чистене и обрязване, но става много добра чорбица.
За табиетлиите след сваряването препоръчвам да отделят тъмният слой/дели се след сваряване докато е горещо/ от сварените парчета и после да си го режат на порцийки за самата чорба.Има някои парчета в шкембето, които стоят твърди и тъмни, не са много/зависи от самото шкембе/ и аз ги махам.
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от asdimar Преглед на мнениеЩе започна с виц... Цар Борис излязъл със свитата си на лов, но, замръкнали... В гората минали покрай един хан и решили да отседнат за вечерта... На сутринта ханджията им направил шкембе чорба, нахранили се и на Царя много му харесало, не бил ял дотогава... Като се прибрали в двореца, извикал готвача си и му поръчал да спретне една чорбица за сутринта... Готвача като захванал, от царските обори, бик-шампион, ама чистене, ама игра, с това ми ти шкембе... Хапнал Царя, ама, не е така... Друг вкус имала на ханджията чорбата...
Така 3 дни, Царя все не харесва... Готвача не издържал, отишъл при ханджията, да го пита, как аджеба я готви тая чорба...
Ханджията рекъл, ами как, минават от тук търговци, като продадат животните, ми носят карантиите, аз шкембето, ей тука в реката, преплакна го малко и в казана... Тъй го правя...
Сега, в различните краища на България я правят по техен си начин, разликата е от застройката на чорбата.
Аз я правя и професионално и вкъщи по моя си вкус или така:
1. Сварявам Телешко шкембе, като първо добре го отпенвам, след като се отпени слагам малко сол и варя до готовност, след това нарязвам на парчета и връщам шкембето в бульона...
2. Застройката - правя я варена, като за около 10 порции, слагам 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, чаена лъжица оцет (за да не се пресичат яйцата), разбърквам и започвам да добавям брашно докато стане гъста каша. След това бавно започвам да сипвам от бульона в тази застройка, докато се разреди, слагам на котлона и я заварявам, след като клокне веднъж дваж, я свалям, добавям още от бульона за се разреди и изсипвам в тенджерата с шкембето...
3. Овкусявам на сол ( не прекалявайте, на шкембе чорбата солта и е винаги малко) и добавям малко бял/черен пипер. В подходящ съд сипвам малко олио и добавям парче краве масло, загрявам и добавям равна супена лъжица червен пипер, запържва се да се оцвети мазнината и добавям към шкембе чорбата.
Това е моя начин, на мен, а и клиентите тук, им харесва така. Става малко по-гъста, но така я предпочитам...
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Ще започна с виц... Цар Борис излязъл със свитата си на лов, но, замръкнали... В гората минали покрай един хан и решили да отседнат за вечерта... Друг вкус имала на ханджията чорбата... Истинското продължени е следното:ханджията отговаря-,,шкембе чорба-в шкембеджийница,жена-на креват"А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
От: Шкембе чорба
От близо 30 години кръстосвам по пътищата, къде ли не и какви ли не чорбалъци съм ял ама като последната чудесия за пръв път ми се случи преди ден два. Спирам на центъра на с. Клисура преди Самоков на мегданя къчма в стил 70десете ама табела с всякакви вкусотии,пристига шкембето, надробявам го на бързо на попара и ако бях със затворени очи никога нямаше да позная че е шкембе!! Абсолютен вкус на попара с прясно мляко,само захар им липсваше!!Ъссяде шарен свят!!Най-добре е да имаш богати приятели!!!
Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Я и аз да кажа, че мойта рецепта е доста по-проста . Обикновено купувам замразено телешко шкембе, защото е по-добре почистено. Размразявам го и допочиствам където има нужда и го слагам в тенджера само с чиста водица. Кипвам и оставям да поври десетина минути и вадя шкембето, а водата я хвърлям. Прехвърлям шкембето в тенджерата под налягане, наливам вода и добавям няколко зърна черен пипер и листо дафинов лист. Варя около 45 мин до 1 час след кипването на тих огън. Оставям го да се поохлади за да мога да отворя тенджерата, а междувременно запичам една-две лъжици бяло брашно в тигана и като смени цвета и започне да ухае приятно, добавям малко олио. Разбърквам да се хомогенизира и махам от огъня. Междувременно съм отворил тенджерата и съм извадил шкембето. Добавям лъжица червен пипер в брашното и като започне да сменя цвета заливам внимателно с прясно мляко. Оставям го да кипне, като разбърквам от време на време да не стане на бучки, а междувременно нарязвам шкембето и го прехвърлям заедно с бульона в обикновена тенджера (може и да не се прави, ама моята е алуминиева). Добавям 2 чаени лъжици сол и заливам със запръжката. Кипвам го наново за десетина минути, а през това време съм обелил и накълцал чесъна и съм приготвил голямата паница и сухия лют пипер .... Олигавих се и отивам да търся шкембе в месарницата ..."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнениеОлигавих се и отивам да търся шкембе в месарницата ...
Коментар
-
От: Шкембе чорба
Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнениеНе е виц , май наистина си е било баба ми го е разказвала . За хана на Витиня става въпрос!0 8 76 36 8 542
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар