Според повечето сайтове чименът е семена от сминдух. Обаче според други има разлика - сминдухът е това http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Trig_cae.html , а чименът това http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Trig_foe.html . Вашето мнение? Естествено, ще се ползва за пастърма. В магазина за подправки ми го дадаха като смлени семена от сминдух. Дали съм уцелил? Това, което купих, е почти лимонено жълто на цвят.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Какво е чимен?
Свий
X
-
От: Какво е чимен?
Дали е едно и също не знам, но гарантирам , че сминдухът е универсална подправка за меса и не само, даже боб със сминдух си е уникална яхния.
-
От: Какво е чимен?
Хубаво е следващият път да си купиш семена чимен и да си ги смелиш, в това купеното не знаеш колко е чимена.
Да, чимена е семето на сминдуха, не забравяй след смилането или готовия да ги накиснеш за кайзер кашата/оптимума е с бяло вино/.
Коментар
-
От: Какво е чимен?
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеХубаво е следващият път да си купиш семена чимен и да си ги смелиш, в това купеното не знаеш колко е чимена.
Да, чимена е семето на сминдуха, не забравяй след смилането или готовия да ги накиснеш за кайзер кашата/оптимума е с бяло вино/.
В магазина ми предложиха и семена и смлян продукт. Цената беше еднаква - 80 стотинки за 20 грама. Ползвам услугите на това магазинче за подправки и екзотични хранителни добавки и винаги са били много точни.
Това за бялото вино не го знаех. Бяха ми казали за около киллограм месо да приготвя една супена лъжица чимен разтворено в пет супени лъжици вода, две лъжици червен пипер и чесън, ама за чесъна забравих колко.Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.
Коментар
-
От: Какво е чимен?
Чесънът се влага принципно при свинското за кайзеркашата/три-четири скилиди за килограм месо/, за телешко не е нужен, но, въпрос на вкус.
Червеният пипер си го остави като количество, както и чимена - водата я замести с 2/3 вино и 1/3 вода.Това според виното - накиселяващо,тръпчиво, десертно и т.н.
Не забравяй половин чаена лъжичка чер пипер, средно смлян.
Коментар
-
От: Какво е чимен?
Аз пък винаги ползвам суха смес за кайзероване - аз си я правя, но винаги суха.
Но това се определя от това, че мястото, на което суша после, не е супер проветриво, и ако е на каша кайзерсместа по-бързо започват да мухлясват - затова му хванах цаката със сухата смес
Доколкото и аз знам, чимена са семената на сминдуха (сминдуха като подправка се прави от самите листа, а чимена от семената).
Тук в Стара Загора винаги си купувам от един човек на пазара (зад енергото) такъв вид подправки - миналата година смления чимен беше по-жълт, тая година е по-червеникав, не знам защо. Но човека каза, че ако си взема несмлян, трябва с по-сериозна машинка да се мели, затова си взех пак смлян.
Пропорции не знам, всичко на око слагам и накрая опитвам готовата смес с език, ако не ми люти, горчи или нещо друго прекалено - значи е ок
Не забравяй в пастърмичката да сложиш и мъничко лют червен пипер, аз слагам и захар малко, вместо селитра.Hristo Draganov
http://htftp.domainbg.com/HD/
И аз искам България чиста ! ! !
Коментар
-
От: Какво е чимен?
За моите филенца дето почти свършиха си взех готова смес.
Отделно и едно пакетче чимен на зърна. Реших да го меля с обикновена мелничка за черен пипер, и видях доста зор. Семенцата са доста твърди, и не искат да се мелят лесно. Навих почти докрай винта за едрината на смления продукт за да може да няма люспи накрая. Искаше ми се да сложа още, ама ми се зави свят от въртене на мелничката, и сложих колкото съм приготвил.
И да си кажа-очаквах доста по-интересен и силен аромат, но останах малко разочарован.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
От: Какво е чимен?
Коле, кафемелачка нямаш ли !?
Ама после бегай бърже, че жената....
Ама може да твърдиш , че е куркума, тя се връзва с кафето много зер гут.
Коментар
-
От: Какво е чимен?
Къде е истината, в каймата или във филето?
Толкова по въпроса за мления чимен.
Веднъж бях взел две пакетчета млян, след което скоропостижно намерих кой продава на зърна.Онова миришеше на нищо.
Прибираш една ел. кафемелачка само за подправки и си мелиш чер пипер, чимен, сушени люти чушки, кимион и т.н.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар