Пак е време за казана....Страхотна е нашенската ракия.Еле пък собствната.Но.....Дълго време се мотах из Италия.Влюбих се в тази страна.....и не само.Тук / в България/ носталгия ме гони.Залез на Lago di Garda ,салата с рукола и тяхната невероятна Grappa.Та на въпроса.Знае ли някой каква е разликата и защо тяхната гроздова ракия има по различен аромат.Какво ли слагат че е толко вкусна.Ако някой знае да казва че ...Пак е време за казана.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Нашенска ракия и Grappa.....
Свий
X
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Грапата - доколкото имам представа - е винен дестилат. Нищо особено специфично. А разните "свръхаромати", като правило се постигат с ароматизатори! Нали не си мислиш, че ние сме измислили формулата: "Спирт + есенция", съвсем не - дори много имаме да ги догонваме...Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от skunk Преглед на мнениеСпирт плюс есенция е много по-добър вариант отколкото някои от отровите , които сами си забъркваме с казанитеБез цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеОще един заблуден прости му господи
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеОще един заблуден прости му господи
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеКакъв е проблема да има метилов спирт и във "синтетичната" ракия!
А костилките нямат нищо общо с метиловия спирт - нито му помагат, нито му пречат.
За костилките -
В домашни условия за производство на ракия се използват загнили и некачествени плодове, които не са подходящи за консумация и консервиране. В тези плодове съдържанието на метилов алкохол е най-голямо и той преминава в последствие в произведената ракия. Неотделянето на костилки от плодовете също увеличава съдържанието на “лош” алкохол в крайния продукт, допълни Иванова.
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Дотам, дето говори за загнилите плодове и връзката им с метиловият спирт - всичко е точно и се изразява съвсем ясно. Но пък здраво послъгва (а може и да си няма представа де), като говори че домашната ракия се правела от такива. В един момент, става въпрос за "ала-бала" като "лош алкохол" - ти можеш ли да ми го преведеш на български това! "Лош", може да значи некачествен, нежелан и пр. краен продукт. Да, костилките могат да имат отрицателен ефект за ракията като цяло, но съвсем не на основание: Метилов спирт.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
Въпросната е главен технолог във Винпром гр.Лом.Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
...В домашни условия за производство на ракия се използват загнили и некачествени плодове, които не са подходящи за консумация и консервиране. В тези плодове съдържанието на метилов алкохол е най-голямо и той преминава в последствие в произведената ракия. Неотделянето на костилки от плодовете също увеличава съдържанието на “лош” алкохол в крайния продукт, допълни Иванова. ...
В каквито и да било условия НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ загнили и некачественни плодове.
Това, че тази тенхоложка се е изказала по този начин ме навява на мисълта, че тя наистина не е на ти с материята, а за метанол вероятно само е чувала.
А на мен ми е интересно наистина ли на автора на темата му е харесала италианската ракия.
пп: Ако се появи, разбира се за второ мнение...
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Първоначално публикуван от skunk Преглед на мнениеСпирт плюс есенция е много по-добър вариант отколкото някои от отровите , които сами си забъркваме с казанитеE = mc2 / Прави си сметката! И умната!
Коментар
-
От: Нашенска ракия и Grappa.....
Доколкото аз съм запознат, грапата се прави от второ вино. Шушулки, чепки и захар. Не че е лошо пиене, но аз лично си предпочитам нашенската, доколкото пия. Пил съм хубави грапи, маркови грапи и домашни грапи.
Виното си е вино. Виначата (vinaccia), е това, което хартиса от производството му.
Тя затова се казва Grappa di vinaccia.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар