Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стафиди

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Стафиди

    Здравейте колеги и приятели тази година реших да си направя малко стафиди за домашна употреба, но ударих на греда пещите за сушене където ги е имало вече ги няма или майсторите вече ги няма.
    Молбата ми е ако някой е правил подобни експерименти в къщи да сподели своя опит.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  • #2
    За стафиди се използва грозде, здраво и добре узряло, без повреди от болести и механични увреждания. Гроздето трябва да е от безсеменни сортове. Такива сортове с много добро качество са Брестовица, Русалка, Русенско без семе и новите Супериор Сидлес, Флайм сидлес и Кинг руби (мен ако ме питате не ги отбирам, имаме само Брестовица, но суша толкова много, че имам най-много за няколко сладкиша и след това купвам. Сега има по магазините една "златна стафида" - доста добра е) . Иначе казано -става от всякакво грозде, което е без семки, много сладко и ранозреещо. Зърната (на ония горните сортове) трябва да равни по големина и еднакво оцветени, с месеста консистенция. Тези сортове грозде са с необходимата захарност - поне 22%, от които получените стафиди са със захарност 70-75%. Съдържанието на вода в стафидите е3 намалена до 14-16%, което гарантира запазването им дълго време.
    След отрязването на грозда при по-горните изисквания той се почиства от загнилите и наранени зърна. За ускоряване на сушенето набраното и почистено грозде се подлага на обработка, чрез която се премахва восъчния налеп. Това улеснява изпаряването на водата и предотвратява втвърдяването на кожицата на зърната. За целта гроздето се потапя в 0.3-0.4%-ов кипящ разтвор от сода бикарбонат за 3-4 секунди. В разтвора може да се постави около 1% зехтин, който придава мекота и лъскавина на стафидите. При сортове бяло грозде - добре е след изваждане да се опушат със серен двуокис. Това придава на стафидите приятен златистожълт цвят, както и предпазва от развитието на микроорганизми, причиняващи загниване. Без тази обработка стафидите получават по-тъмен цвят и са с по-ниско качество.
    Сушенето на гроздето се извършва на слънце или на сянка (но в специални сушилни). Времето трябва да бъде сухо и топло. Гроздето, извадено от горещия разтвор се разстила на предварително приготвена площ, застлана с бяла хартия. Друг начин е на стилажи, пак застлани с бяла хартия. Мястото трябва да бъде добре опазено от насекоми, птици и други вредители. Съдовете, в които се пренасят стафидите трябва да бъдат основно почиствани.
    След 5 до 7 дни от началото на сушенето гроздето се обръща. Още толкова дни сушенето приключва. (това става ако се прави през м. август) Изсушените гроздове се очукват леко с пръчка или с ръка, за да се отделят чепките. По възможност след това се одухват с вентилатор и едва след тогава се прибират в патнени чували или дървени касетки.
    През целия период на сушене гроздето трябва да се преглежда и да се отстраняват загнилите зърна. Освен това с оглед метеорологичните условия е добре да се проветрява по-активно при повишена влажност, както и да се опушва със сяра, особено при валежи. При сушене в оранжерии се налага да се внимава с горните грижи, като се осигури топлина и проветриво място за стафидите.
    Качеството на стафидите се определя по следните показатели: цвят, размер на зърната, влажност, примеси. Най качествени са стафидите с еднообразно оцветяване, без по-тъмни и неправилни зърна. Като недостатъци на готовите стафиди се смятаааат съдържанието в тях на части от чепки, дръжчици, недобре развити и повредени зърна. Не се допусдка наличността на семки, чужди примеси - пясък, камъчета и почва.
    Съхраняването става в сандъчета, кашони, целофанени пликове. На сухо, хладно и проветриво място и се преглежда редовно.

    Най-доброто място за сушенето е специална сушилня, но това може да с тане само ако ще се произвежда с цел търговия на стафидите.

    Накрая да отбележа, че така приготвени наистина стават и нямат нищо общо с някои стафиди, продавани тук на пазара. Но при нас този сорт е малко (щото е десертен, не за вино) и излиза малко количество. Майка ми пък оставя разни чепки закачени да изсъхват, но те по-скоро се сбръчкват, като и захарността им отива някъде другаде - през кожицата ли, нямам обяснение, но е така, а не като при нормалните стафиди - да се увеличи десетки пъти в самата нея.

    Малко дълго се получи!
    LZ1ZAH

    Коментар


    • #3
      От: Стафиди

      В производството ми се налага да ползвам стафиди, затова купувам ирански в кашони по 10 кг и смея да твърдя, че са превъзходни. И цената им на едро не беше нещо фрапиращо.

      Коментар


      • #4
        От: Стафиди

        Благодаря на отзовалите се, ще пробвам по рецептата на колегата.
        По спомени от детството гроздето се почистваше и се редеше на скари и се слагаше в специални пещи и та се сушеше 3, 4 дни до получаване на готовия продукт.
        За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
        0878 79 20 61 Борис

        Коментар


        • #5
          От: Стафиди

          Имам безсеменен сорт в двора ,но стафиди не правя-някак си неизгодно и трудоемко ми се чини.Иначе правим чудно сладко и компот от този сорт,който не знам какъв е.Иначе и брестовица имам,която е десертен сорт и ще е някакво агрономическо чудо да стане 22 карата.При това не е безсеменна и е много едра ,но не знам да правят от нея стафиди.Мога и снимки да приложа.
          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X