Дойде месец май и с нея настъпи сезонът на аспержите. На пазара се продават и български, съвсем пресни - познават се по наситения зелен цвят и са значително по-тънки от гръцките. Ето и няколко идеи за приготвяне. Необходими са две връзки аспержи, 7-8 картофа (по-дребни), сусамово олио и сурово сусамово семе.
Подготовка: Аспержите се измиват и се режат на 1/3 от дъното - стеблата са твърди, но не се хвърлят - белят се и се нарязват на шайби за супата.
1. Крем супа от аспержи
-1 глава лук
-5 сварени картофа
-Нарязаните и обелени стебла от аспержите.
-3-4 с.л. сусамово олио
Вари се лука, добавят се аспержите, варят се общо 20-тина минути и се добавят намачканите и смесени с мазнина картофи. Сол на вкус. Всичко се пасира. Сервира се с нарязани на ситно джоджен и магданоз.

2. Аспержи на пара с бял сос
- Половината количество или една връзка аспержи
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. маргарин
- 1 голяма чаша мляко или вода, леко затоплени
- сол
- джинджифил
- черен пипер
- глава нарязан на ситно лук
Запържва се лука, добавя се брашното и се бърка интензивно за минута-две. После се добавя течността бавно за да не стане на бучки. Оставя се на много слаб огън за 15-20 мин. и се бърка.

3. Печени аспержи на фурна със сусам
- Една връзка почистени аспержи
- 1 с.л. сусам
- 2 с.л. сусамово олио
- сол - 1/2 ч.л.
Солта се смесва със сусама
Аспержите се нареждат в тава върху хартия за печене и се овалват първо в олиото и после в сусама и солта.
Пече се в предварително загрята до 200 гр. фурна за 30 мин.
Аспержите се варят на пара 10-15 минути. Добре е в края на стеблото да се обелят.
Гарнира се със репички, белен домат, останалите варени картофи (смесени с мазнина и лимонов сок), ситно нарязани магданоз и джоджен, пресен чесън.
Подготовка: Аспержите се измиват и се режат на 1/3 от дъното - стеблата са твърди, но не се хвърлят - белят се и се нарязват на шайби за супата.
1. Крем супа от аспержи
-1 глава лук
-5 сварени картофа
-Нарязаните и обелени стебла от аспержите.
-3-4 с.л. сусамово олио
Вари се лука, добавят се аспержите, варят се общо 20-тина минути и се добавят намачканите и смесени с мазнина картофи. Сол на вкус. Всичко се пасира. Сервира се с нарязани на ситно джоджен и магданоз.
2. Аспержи на пара с бял сос
- Половината количество или една връзка аспержи
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. маргарин
- 1 голяма чаша мляко или вода, леко затоплени
- сол
- джинджифил
- черен пипер
- глава нарязан на ситно лук
Запържва се лука, добавя се брашното и се бърка интензивно за минута-две. После се добавя течността бавно за да не стане на бучки. Оставя се на много слаб огън за 15-20 мин. и се бърка.
3. Печени аспержи на фурна със сусам
- Една връзка почистени аспержи
- 1 с.л. сусам
- 2 с.л. сусамово олио
- сол - 1/2 ч.л.
Солта се смесва със сусама
Аспержите се нареждат в тава върху хартия за печене и се овалват първо в олиото и после в сусама и солта.
Пече се в предварително загрята до 200 гр. фурна за 30 мин.
Аспержите се варят на пара 10-15 минути. Добре е в края на стеблото да се обелят.
Гарнира се със репички, белен домат, останалите варени картофи (смесени с мазнина и лимонов сок), ситно нарязани магданоз и джоджен, пресен чесън.