Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пържоли с бяло вино и сметана

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пържоли с бяло вино и сметана

    Гадно е да си болен с 39 градуса температура, да е слънчев януарски ден и да не можеш да отидеш на ски. Но животът не изглежда толкова тежък…., когато имаш чичо, за който небцето и езикът са най-важните човешки органи и е войнстващ противник на всякакви диети, здравословни хранения и прочее лишения. Докато пиех поредния чай и се чудех кога точно не си турих шапката или някой ме е приплюл в тълпата видях как въпросният роднина епикуреец слага тигана на котлона, мърморейки си под нос, как „ей сега ще му засилим организъмчето на човека”. Започнах да се оживявам и да гледам с интерес, предусещайки какъв ще бъде резултатът.

    Първо в тигана попадна половин пакетче масло, което се разтопи и леко зацвърча. Последва го една тлъста пържола 45 № (чичо говореше за някакви сталински каскети, … млад съм, не разбирам). След като месото придоби златисто-медени оттенъци беше „изгасено” с чаша бяло вино, затулено с капак и оставено алкохолът да изври на тих огън. Когато на свой ред от тигана започна да се чува цвърчене, умореното месо беше залято със сметана, а тя на свой ред бе оставена да поизври. След 30-тина минути оздравителната програма беше готова и сервирана ми с ганитура от пържени картофи.

    Е, чудодейно изцеление не последва, но вече гледах от друг ъгъл на живота и вкусовите ми рецептори ликуваха дълги часове.

    Продукти:
    Хубава, голяма, шарена вратна пържола 1 бр.
    50 гр. масло
    250 млл бяло вино
    250 гр. квасена сметана (разрежда се в 100 гр. вода.)
    Сол на вкус
    Черен пипер на вкус

    Начин на приготвяне – горе.
    Време за приготвяне – 30-тина минути

    Червено вино за пиене и настроение.

    Забележка: Може да се приема и от здрави хора
    JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

    Манол Денев

  • #2
    От: Пържоли с бяло вино и сметана

    Задължително ще я пробвам.
    Нямам вратна, но с такава от бут...
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #3
      От: Пържоли с бяло вино и сметана

      Благодаря за рецептата колега! Сега и аз ще я пробвам!

      Коментар


      • #4
        От: Пържоли с бяло вино и сметана

        От бут? Чудесно! При този начин на приготвяне всяко месо става крехко и сочно. Хватката е при запържването (запечатването) на месото температурата да е по-висока, а вторите два етапа с виното и сметаната да е на умерен огън, за да не се „одърви”.
        JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

        Манол Денев

        Коментар


        • #5
          От: Пържоли с бяло вино и сметана

          Коле, като ти следя мненията, заключавам, че си заклал поне два шопара. А мълчиш? А ти беше хубаво, когато ти извадих комбайната от канавката!..("До Шумен при Кольо").Колата ми е наред, шосето до Ивански е асфалтирано. Ще мина през Осмар с една дамаджана. Останалото от теб!

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X