Гадно е да си болен с 39 градуса температура, да е слънчев януарски ден и да не можеш да отидеш на ски. Но животът не изглежда толкова тежък…., когато имаш чичо, за който небцето и езикът са най-важните човешки органи и е войнстващ противник на всякакви диети, здравословни хранения и прочее лишения. Докато пиех поредния чай и се чудех кога точно не си турих шапката или някой ме е приплюл в тълпата видях как въпросният роднина епикуреец слага тигана на котлона, мърморейки си под нос, как „ей сега ще му засилим организъмчето на човека”. Започнах да се оживявам и да гледам с интерес, предусещайки какъв ще бъде резултатът.
Първо в тигана попадна половин пакетче масло, което се разтопи и леко зацвърча. Последва го една тлъста пържола 45 № (чичо говореше за някакви сталински каскети, … млад съм, не разбирам). След като месото придоби златисто-медени оттенъци беше „изгасено” с чаша бяло вино, затулено с капак и оставено алкохолът да изври на тих огън. Когато на свой ред от тигана започна да се чува цвърчене, умореното месо беше залято със сметана, а тя на свой ред бе оставена да поизври. След 30-тина минути оздравителната програма беше готова и сервирана ми с ганитура от пържени картофи.
Е, чудодейно изцеление не последва, но вече гледах от друг ъгъл на живота и вкусовите ми рецептори ликуваха дълги часове.
Продукти:
Хубава, голяма, шарена вратна пържола 1 бр.
50 гр. масло
250 млл бяло вино
250 гр. квасена сметана (разрежда се в 100 гр. вода.)
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне – горе.
Време за приготвяне – 30-тина минути
Червено вино за пиене и настроение.
Забележка: Може да се приема и от здрави хора
Първо в тигана попадна половин пакетче масло, което се разтопи и леко зацвърча. Последва го една тлъста пържола 45 № (чичо говореше за някакви сталински каскети, … млад съм, не разбирам). След като месото придоби златисто-медени оттенъци беше „изгасено” с чаша бяло вино, затулено с капак и оставено алкохолът да изври на тих огън. Когато на свой ред от тигана започна да се чува цвърчене, умореното месо беше залято със сметана, а тя на свой ред бе оставена да поизври. След 30-тина минути оздравителната програма беше готова и сервирана ми с ганитура от пържени картофи.
Е, чудодейно изцеление не последва, но вече гледах от друг ъгъл на живота и вкусовите ми рецептори ликуваха дълги часове.
Продукти:
Хубава, голяма, шарена вратна пържола 1 бр.
50 гр. масло
250 млл бяло вино
250 гр. квасена сметана (разрежда се в 100 гр. вода.)
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне – горе.
Време за приготвяне – 30-тина минути
Червено вино за пиене и настроение.
Забележка: Може да се приема и от здрави хора

Коментар