Мъфините представляват малки симпатични и много вкусни кексчета. Историята им тръгна от Великобритания, където английските домакини приготвяли малките десертчета, вероятно за типичния английски чаен ритуал. По-късно мъфините се разпространяват в Америка, а от там стават популярни в цял свят.
Рецептите са най-разнообразни. Малките пухкави кексчета могат да бъдат сладки или солени, бели или черни, шоколадови или плодови, с ядки и парченца шоколад. Въпрос на вкус и фантазия!
При всички видове мъфини важат няколко основни правила.
Правило №1
Отделете сухите от мокрите съставки. Смесете сухите съставки в отделна купа. Отделно смесете мокрите съставки. Накрая разбъркайте съдържанието на двете купи и готово.
Правило №2
Пресейте всичките си сухи съставки преди да ги прибавите към мокрите. Брашното, какаото, бакпулвера, пудрата захар - всичко това трябва да бъде пресято предварително, дори в рецептата да не се упоменава, това правило винаги важи.
Правило №3
Не прекалявайте с бъркането. Тестото се обърква колкото да се смесят съставките, но не се получава гладка и хомогенна смес. Дори да ви изглежда на бучки и не добре разбъркано, не се притеснявайте.
Правило №4
Не препълвайте формичките за мъфини. Максималния обем, които трябва и може да запълните е 2/3 от самата формичка.
Правило №5
Мъфините изпечени в тавичка за мъфини със среден размер стават готови за около 20 минути. Естествено времето за печене зависи както от размера на формичката (по-голяма формичка плюс няколко минути, по-малка формичка съответно минус няколко минути), от съставките, така и от спецификата на самата фурна. Правете простия тест с клечка за зъби като не забравяте, че при някои рецепти например тези с голямо количество шоколад, дори когато са готови клечката за зъби ще излиза с трохи. Ако подозирате, че мъфините са готови, но имате някакво малко съмнение - по-добре ги извадете от фурната.
Правилата са от mandja.com
Очаквайте първата рецепта
Рецептите са най-разнообразни. Малките пухкави кексчета могат да бъдат сладки или солени, бели или черни, шоколадови или плодови, с ядки и парченца шоколад. Въпрос на вкус и фантазия!
При всички видове мъфини важат няколко основни правила.
Правила за перфектни мъфини
Правило №1
Отделете сухите от мокрите съставки. Смесете сухите съставки в отделна купа. Отделно смесете мокрите съставки. Накрая разбъркайте съдържанието на двете купи и готово.
Правило №2
Пресейте всичките си сухи съставки преди да ги прибавите към мокрите. Брашното, какаото, бакпулвера, пудрата захар - всичко това трябва да бъде пресято предварително, дори в рецептата да не се упоменава, това правило винаги важи.
Правило №3
Не прекалявайте с бъркането. Тестото се обърква колкото да се смесят съставките, но не се получава гладка и хомогенна смес. Дори да ви изглежда на бучки и не добре разбъркано, не се притеснявайте.
Правило №4
Не препълвайте формичките за мъфини. Максималния обем, които трябва и може да запълните е 2/3 от самата формичка.
Правило №5
Мъфините изпечени в тавичка за мъфини със среден размер стават готови за около 20 минути. Естествено времето за печене зависи както от размера на формичката (по-голяма формичка плюс няколко минути, по-малка формичка съответно минус няколко минути), от съставките, така и от спецификата на самата фурна. Правете простия тест с клечка за зъби като не забравяте, че при някои рецепти например тези с голямо количество шоколад, дори когато са готови клечката за зъби ще излиза с трохи. Ако подозирате, че мъфините са готови, но имате някакво малко съмнение - по-добре ги извадете от фурната.
Правилата са от mandja.com
Очаквайте първата рецепта
Коментар