Коледни сладки
Eдно добро начало на деня и прекрасен завършен на Коледната вечер са традиционните за празника курабийки.
Коледните курабийки са неизменна част от празника. Коледа е и традициrте са това, което бяха! Като например да приготвяш един чувал сладки, за да черпиш приятели, а после да разкажеш колко сполучлива е била рецептата ти!(пробвайте я и ще видите


Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. мед
1 ч.л. сода
3 с.л. кисело мляко
Канела
Брашно (колкото поеме)
Начин на проготвяне:
Разбивате яйцата, след това последователно добавяте и разбивате захарта, олиото и меда. В 3 супени лъжици кисело мляко разтваряте 1 чаена лъжичка сода. Добавяте по желание и на вкус към цялата смес канела и/или ванилия. Разбърквате докато хубаво се смесят продуктите. Започвате да добавяте постепенно пресято брашно и бъркате. Когато стане вече по-гъсто изсипвате сместа на маса или плот предварително намазнен с олио, защото тестото все още е лепкаво. Всичко се бърка на ръка!
И тук идва трудното...Започва месенето. Продължавате да добавяте брашно, докато се получи меко нелепкаво тесто. След като тестото е готово го разделяте на няколко топки и се разточват до дебелина около 1-1,5см.
С формички се изрязват фигурки и се подреждат в намазнена тава и се пекат около 15-20мин., докато станат леко кафеникави.
За глазурата:
1 белтък
1ч.ч. пудра захар
4-5 капки лимон
Вариантите за украсяване на най-различни. С бялата глазура може на намажете целите сладки (само от горната страна) и докато е още мокра да посипете шарени и шоколадови пръчици, захарни перлички и други украси.
Може да разделите глазурата на части и към всяка да добавите различен цвят хранителна боя. След това с дървено шишче или четчица да изрисувате сладките.
Ние оцветихме сладките с бялата глазура, след това ги нарисувахме с готови тубички за рисуване върху сладки.
Коментар