Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ергенски манджи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ергенски манджи

Идеята за тази тема идва от една съвкупност от обстоятелства, които отвреме-навреме ме изправят пред печката, а аз смея да твърдя, че колкото изкусно мога да ям - толкова повече съм далеч от тази необхватна джунгла - готвенето. Вярната ми съпруга е невероятен кулинар, но поради честата си заетост на ненормирано време (професионален преводач) или не й остава време да сътвори нещо или е толкоз уморена, че душа не ми дава да искам да се товари с тази дейност.
    Интересно ми е какви предложения от собствен опит може да споделите с мен и останалите читатели, като акцента въобще не е "бюджетна манджа" или "диетична манджа", а по-скоро бърза и лесна за приготвяне гозба, която не изисква знания, не изисква използването на много съдове (които сетне да им робуваш 30 минути над мивката) и т.н.
    Темата може да включва и мнения и препоръки за съществуващи полуфабрикати из магазините. Също и рецепти за домашни полуфабрикати.
    Във връзка с това аз споделям мнението си за едни пелмени, които напоследък ми харесват и си ги купувам от МЕТРО. Едните са производство на Мис Каприз с повечко подправки и малко люти с логото "Кавказки пелмени", от които съм много доволен, както и едни пелмени на една бургаска фирма (май), които също са доста вкусни и бързи за приготвяне - 3-4 мин във вряла вода и толкоз.
    Ще се радвам да прочета повече мнения...
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

От: Ергенски манджи

Най-лесната манджа, която знам, е пиле с грах.

Трябват ти пилешки гърди, една консерва грах (Бон Дюел взимам аз), малко лук, един морков, сол, червен пипер и олио.

Задушаваш нарязаните пилешки гърди в малко олио в тенджера, добавяш лука и моркова и те да се задушат. Като стане всичко почти готово слагаш лъжичка червен пипер.Разбъркваш и добавяш граха. Добавяш и малко вода, колкото да покрие продуктите, посоляваш, изчакваш да заври и е готово.

Става страшно бързо, защото граха от консерви е сварен, а пилето става за минути.

Поздрави!

Е, ако не ти се занимава, винаги остава класическата филия с лютеница и сирене (извинявай, ама това беше първата ми асоциация от заглавието)
    Кръвна група 0+

Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

Коментар

Тенджерата под налягане е добър помощник в кухнята. Всички продукти се слагат предварително и след един час максимум имаш домашно приготвена манджичка
      Например: Пушени пилешки бутчета /може и охладени/, разделени да две, обелени и нарязани на по-едри кубчета картофи, една тиквичка на кубчета, малко грах, една червена и една зелена чушка на едри парчета, кромид или червен лук -две глави на кръгчета, сол, черен пипер, малко олио, две- три бучки истинско масло, една чаена чаша вода, няколко цели обелени скилидки чесън. За един час на средната степен на котлона имаш вкусна и питателна вечеря.

Коментар

Най-бързата манджа са вратни пържоли на тиган. Става за десет минути, никога не омръзва и си е рядко пълноценна храна. В същото време се цапа само тигана.
        Сега по-сериозно:
        Аз сутрин не пропускам топлата супа. Нито кафета, нито дявол го взел, няма ефекта на една хубава топла супичка преди всичко останало. Ето и една лесна и бърза рецепта. Около половин килограм месо (плешка, или бут, а може и всякакво друго), едно пакетче замразени зеленчуци, аз редовно ползвам "Азиатски микс" (не знам какво му е азиатското - има грах, царевица, ориз, гъби, моркови). Нарязваш една глава кромид лук и няколко скилидки чесън (2-3мин) и ги запържваш, аз го правя направо в тенджерата, в която готвя супата, тя е с тефлоново покритие, та не слагам никаква мазнина, още повече, че след като сложа месото, от него "си пуска". Слагаш месото, нарязано на средно дребни кубчета и запържваш и него (още 4-5мин). Сипваш около два литра и половина вода и чакаш да заври (10мин), като заври, сипваш замразените зеленчуци и пак чакаш да заври (4-5мин). Слагаш около четвърт до една трета опаковка спагети, като ги начупваш на 5см-ови парчета, добавяш и подправките - кимион, чер пипер, чубрица, червен пипер (може и други, ако ти харесват). Така ври още десет минути и е готово! Както е видно, цялото готвене отнема общо около половин час, като през половината време всъщност чакаш нещо да заври и си пушиш цигарката, цапа се една единствена тенджера (е и нож, и дъска за рязане, ако ги броим), а резултатът, поне на мен, ми харесва доста.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Спагети.
          Има готови сосове Болонезе. Изсипваш в гювече и топлиш в микровълновата
          И настърган пармезан в пликчета. Продава се във Фантастико.
          Трябва ти и малко черен пипер (в мелничка). Ако имаш нерви да стържеш кашкавал също не вреди.
          С едно вино от тетрапак и става направо изискана вечеря...

А иначе доста лесно става мусаката:
          - накълцваш лук, колкото ти изглежда достатъчно
          - сипваш олио в дълбок тиган (да покрие) и хвърляш лука вътре заедно с каймата
          - бъркаш с дървена или тефлонена лъжица докато се пържи, за да стане каймата на малки парчета
          - посоляваш, слагаш малко чубрица и домати на кубчета (от консерва)
          Като заврат доматите, всичкото го изсипваш върху предварително нарязаните на кубчета картофи (картофите на пласт отдолу, а каймата с доматите отгоре да покрие равномерно) и слагаш в печката на 180-200 оС
          Като почне да ти доскучава да чакаш - разбъркваш две три яйца с едно бурканче кисело мляко и заливаш отгоре - пак равномерно. Когато се запече така, че да ти хареса и почне да мирише вкусно - станало е.

Коментар

Пържени картофи с яйца !
            Слагаш картофите в тигана и една идея преди да са готови им чукваш две яйца.Хубаво бъркаш.Резултата
            изглежда ужасно ,но е много вкусно и питателно.На този специалитет ме научи съквартиранта от ВМЕИ-Варна.
            Скоро за сефте го сготвих на двете ми жени и си облизаха пръстите...
            На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

един миш-маш...
              едни яйца по панагюрски...

Не пиша рецепти, те са повече от популярни, а и двете домашни манджици отговарят на поставените изисквания.

И са вкусни!!!!

Коментар

За да е ергенска манджата, трябва освен да е лесна, изцапаната посуда да е минимум.
                Купуваш месо(каквото ти се яде), хлебче, пликове за печене, продукти за салатка.
                Обработваш месото с подходящите подправки и сол. Поставяш в плика, като следваш инструкциите върху опаковката. Докато се пече(около 30мин.), не го гледаш,а...правиш салатата...Вадиш(тавата остава чиста), слагаш в чиния, хляба, салатата, сипваш си питие, консумация...

Коментар

Гювече с всичко, което е хартисало из хладилника. 10 мин. отнема...
                  Бъркани яйца пак с всичко, което е останало в хладилника...
                  Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
                    Пържени картофи с яйца !
                    Слагаш картофите в тигана и една идея преди да са готови им чукваш две яйца.Хубаво бъркаш.Резултата
                    изглежда ужасно ,но е много вкусно и питателно.На този специалитет ме научи съквартиранта от ВМЕИ-Варна.
                    Скоро за сефте го сготвих на двете ми жени и си облизаха пръстите...

Това същото, но със саздърма. Начупва се саздърмата "пет за четири" и се слага в тиган, като се затопли, тя се дораздробява. Като почне да пращи мазнината се чукват яйцата. Всичко това надали отнема и пет минути.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз...не че съм ерген, но знам доста лесни "галамундри", които да нахранят един полуерген.

1. Връзка зелен лук се нарязва както ти дойде, задушава се в олио, поръсваш червен пипер и завърташ с бъркалката, чукваш му 2 яйца и малко сол - и Наздраве! с една чаша изпотена бира.

2. Един пакет картофено пюре и едно русенско варено. Разбъркваш пюрето според указанията, запържваш русенското с малко наситнен лук, доматен сок и червен пипер. Смесваш всичко, заливаш с 2 яйца и кисело мляко и запичаш...може и кашкавал да настържеш отгоре.

3. Зелен фасул в буркан - изцеждаш го, в тиган с олио запържваш малко сух, или какъвто имаш лук - добавяш фасула и посипваш една лъжица брашно - бъркаш яко, да не загори...и след малко си имаш пържен боб.

4.Грабваш една полусурова луканка. Нарязваш я на кръгчета. В дълбок тиган загряваш олио и нарязваш колелца праз. Ако нямаш - може и лук. Хвърляш вътре колелцата да се позапържат вместе и добавяш една бутилка, или консерва доматен сок. Посваряваш до сгъстяване - и после...ти трябва един мек хляб.

5. Един буркан сварен боб и една наденичка. В тенджерата - олио и лук и малко червен пипер, после доматки една-две лъжици, сипваш боба и нарязаната наденичка, доливаш 2 чаши вода и посипваш малко джоджен. След около 20 минути можеш да си сипеш.

И...стига толкова за сега, че вече 3 дни нищо не ям, пречистване малко, и да не пиша повече за манджи.

Коментар

Режеш филии по 2-3 см от някакъв ядлив салам тип Хамбургски, копаш дупки с лъжицата, слагаш малко сирене, чупиш по едно яйце и във фурната за 10-тина минути .
                        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                          Аз...не че съм ерген, но знам доста лесни "галамундри", които да нахранят един полуерген...
                          Дани, извинявай за спама, ама все си мисля, че един полуерген е полугладен, и се интересува от друг вид храна, поднесена по друг начин..

Коментар

Яйца по граничарскиТе с това се хранехме сабале през Тиражийския период от живота

Събираш какво е останало от вечерята и изсипваш у тигана салати мезета манджи и все друго отгоре му чукваш 4-5 яйца измешваш тураш на котлона да се запържи и става супер

Яйца по Граничарски ама не казвай какво съдържа
                            К мирной жизни не пригоден.
                            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

"Мързелив" миш-маш... Не печеш и не белиш чушките, а малко повече ги попрерържваш... Яйчица, сиренце и каквото има под ръка...
                              Публикувайте отговор

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X