От: Домашна лютеница
В Пещера, където е мама, има силно пазени традиции и нито 21 век, нито каквото и да е - ги променя. ТАМ СА ЕДНИ САЛТАНАТИ И ЕДНИ ЗИМНИНИ...УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ! Точат се още домашни юфки с пепелива вода, прави се трахана...Стопанките шетат като луднати покрай огнището на двора и няма значение, че утре ще са с фасон и токчета, приготвянето на зимнината е свещенодействие и се прави с мерак и много усърдие. Когато се прибере мъжът и погледне наредените рафтове и киприте шарени буркани, и каже - браво булка - те тва е голям кеф! И все се сдържах до сега, но ще пусна тук рецептата за лютеницата, която правим там и...да си призная години наред правих и аз. Ако имате време и мерак - направете я, мноооого си струва!
Пещерска лютеница
15 кг. смляни домати без семки и люспи!
2 кг моркови сварени и пасирани - но за не ги слагам!!!
5 кг. червени чушки, печени и смляни
1/2 кг. сварен и пасиран кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
кимион и черен пипер според кефа
Доматите се кипват и се прецеждат през двоен тензух - остава само гъстото пюре. Сварява се марината от 400 г. олио, 400 г. захар, 250 г. оцет, сол на вкус. В нея се пускат чушките и лука, /евентуално и морковите/. След 15 мин. се добавят доматите и подправките. Вари се до желаната гъстота. Насипва се в буркани и се стерилизира 20 мин. Перфектна е!
В Пещера, където е мама, има силно пазени традиции и нито 21 век, нито каквото и да е - ги променя. ТАМ СА ЕДНИ САЛТАНАТИ И ЕДНИ ЗИМНИНИ...УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ! Точат се още домашни юфки с пепелива вода, прави се трахана...Стопанките шетат като луднати покрай огнището на двора и няма значение, че утре ще са с фасон и токчета, приготвянето на зимнината е свещенодействие и се прави с мерак и много усърдие. Когато се прибере мъжът и погледне наредените рафтове и киприте шарени буркани, и каже - браво булка - те тва е голям кеф! И все се сдържах до сега, но ще пусна тук рецептата за лютеницата, която правим там и...да си призная години наред правих и аз. Ако имате време и мерак - направете я, мноооого си струва!
Пещерска лютеница
15 кг. смляни домати без семки и люспи!
2 кг моркови сварени и пасирани - но за не ги слагам!!!
5 кг. червени чушки, печени и смляни
1/2 кг. сварен и пасиран кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
кимион и черен пипер според кефа
Доматите се кипват и се прецеждат през двоен тензух - остава само гъстото пюре. Сварява се марината от 400 г. олио, 400 г. захар, 250 г. оцет, сол на вкус. В нея се пускат чушките и лука, /евентуално и морковите/. След 15 мин. се добавят доматите и подправките. Вари се до желаната гъстота. Насипва се в буркани и се стерилизира 20 мин. Перфектна е!
Коментар