Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подправките - знаем ли всичко?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Подправките - знаем ли всичко?

    Колеги,
    провокиран от мненията на колегата Джорджо за солта в темата за органичния начин на живот,пускам тази тема.
    Нека споделим кой,как и какви подправки използва.Какви количества са полезни или вредни,а защо не и да обменяме подправки-много от нас си произвеждат или берат диви.
    Из компа ми се премятат едни статийки за някои подправки,за наркотичното им въздействие и за исторически данни свързани с тях.Предоставям ги и желая приятно четене!

    -----------------------
    1. ЗАХАР
    Чиста, бяла и смъртоносна е нарекъл Джон Юдкин своята книга за този най-разпространен наркотик. До преди няколко века човечеството прекрасно е минавало без рафинирана захар, а медът, кленовият сироп и другите редки и скъпи лакомства са били по-скоро лекарство. Би могло да се изтъкне, че днес захарта с успех се използува за консервиране на плодове, но в предишни времена плодовете просто се изсушавали; компотът (един трудоемък и скъп начин на консервиране) се смята за по-добър от сушените плодове, само защото е по-сладък. Очевидно е, че огромната част от хората употребяват захар не за да се нахранят; те ядат захар, защото тя създава у тях сладкото усещане за сладост.
    За свое оправдание трябва да кажем, че повечето животни - от гъсениците до мечките - много обичат сладко. Кравите ядат даже собствените си изпражнения, ако са посипани със захар. В природата силно сладките вещества са рядкост и служат като примамка; те се съдържат в плодовете, чийто сладък вкус привлича животните, които си плащат удоволствието като разнасят семената на растението чрез изпражненията си.
    Захарта е доста разпространена в природата, но рядко се намира във висока концентрация. Медът и соковете на различните растения, които са по-сладки от обикновените храни, отдавна са привличали вниманието на човека. Днес най-често захарта се добива от захарна тръстика (Saccharum officinarum), чиято родина е, вероятно, делтата на Ганг; произходът на думата захар е от Индия. Първите сведения за захарта достигнали до Европа по времето на Александър Велики; македонският адмирал Неарх отбелязал, че в Индия вирее растение, от което се добива мед без помощта на пчели. Постепенно захарната тръстика се разпространила в Китай и Близкия Изток, но захарта оставала много скъпа, тъй като процесът на получаването и бил много трудоемък.
    Захарта проникнала в Европа след кръстоносните походи, но до епохата на Великите географски открития тя се използувала предимно за подслаждане на лекарства, които, както тогава било прието, се приготвяли от най-неописуеми гадости. Испанците първи опитали да отглеждат захарна тръстика във владенията си в Новия свят, но едва към средата на 17 в. американската захар извършила революция в храненето на европееца; впрочем, тогавашното потребление на захар изглежда нищожно в сравнение с днешното. Захарта, заедно с кафето, чая и какаото, станала престижна т. е. необходима за всеки що-годе заможен човек. Търсенето силно стимулирало производството. Милиони черни роби били откарани в Америка на работа в плантациите за захарна тръстика, а от същата суровина американските колонии произвеждали ром, който продавали в Африка срещу нови роби. В течение на два века тази месомелачка се въртяла на пълни обороти за да може да произвежда захар, тютюн, кафе, индиго и други неща, без които може да се живее, но които правят живота по-приятен.
    Въпреки нарастващото производство, до миналия век захарта се смятала за деликатес - но деликатес, който вече бил необходим. Около 1800 г. датират първите успешни опити на немски химици за получаване на захар от цвекло. По време на континенталната блокада във франция и в цяла Европа започнала да се чувствува липса на захар; това накарало Наполеон през 1806 г. да издаде специален декрет, с който призовал френските селяни да отглеждат захарно цвекло. Постепенно производството на захар нараствало - както в самата Европа, така и в тропиците, където икономиката на цели страни, например Куба, все още е почти напълно свързана с нея.
    Много от нас са свикнали да смятат захарта за храна, но това нейно свойство е почти толкова съмнително, колкото хранителната стойност на алкохола. Захарта действително е незаменима храна в случаите на тежки физически усилия, тъй като доставя енергия по най-бързия възможен начин. Тя се усвоява пълноценно от организма на спортиста или от детето, което лудее навън. Когато, обаче, става дума за човека пред телевизора, близо 3/4 от тази енергия се превръща в резервна мазнина с всички произтичащи от това последствия. Човешкият организъм има нужда от около 500 g въглехидрати дневно, но нашата нормална храна ги съдържа под формата на нишесте и други полизахариди, които се разграждат бавно в организма и пълноценно се усвояват. Употребата на захар, без да има съществена необходимост от това, води до напълняване; в най-тежките случаи хората, които страдат от него, започват да вземат лекарства за отслабване, които ги правят нервни, а след това транквилизатори, за да подтиснат нервността. Различни изследвания показват, че има връзка между консумацията на захар и вероятността от развитие на диабет, и, че склонността към прекомерна употреба на захар е свързана със склонността към алкохолизъм. Много автори смятат, че след алкохола и тютюна захарта е най-вредното от веществата, предизвикващи пристрастие у човека.
    Този извод може да ни се струва твърде краен, но захарта е много повече от обикновен вкусов стимулант. Приятното усещане за сладост е свързано с отделяне на ендогенни опиати в мозъка; то е много кратко и само по себе си е напълно безопасно, но е достатъчно за формирането на психическа зависимост. По-сериозно е влиянието, което оказва захарта върху синтеза на серотонина. Изследванията са показали, че изяждането на нещо сладко повишава концентрацията на серотонин в мозъка, което води до подобряване на настроението. Съществува един значителен процент хора, които поради биохимичните си особености с настъпването на есенно-зимния период изпадат в силна депресия. Нейна причина е понижаването на съдържанието на серотонин в техния мозък, но симптомите могат да бъдат смекчени чрез приемането на храна, богата на въглехидрати. Непрекъснатото поглъщане на сладки храни за тези хора е един начин да се борят с депресията си - с цената на неизбежното напълняване. Учените, изследвали този проблем, смятат, че в основата си тази депресия е свързана с малката продължителност на деня през зимата и препоръчват на хората, които изпадат в подобно състояние, вместо да ядат сладки неща, да прекарват поне 2 часа дневно на някое много светло място.

  • #2
    От: Подправките - знаем ли всичко?

    2. ПОДСЛАДИТЕЛИ И МОДИФИКАТОРИ НА ВКУСА
    Съвременният човек трудно осъзнава зависимостта си от захарта, тъй като тя е неограничено достъпна. По време на война, обаче, когато тя става скъпа и рядка, се появяват най-различни нейни заменители;
    днес те се използуват от диабетиците и от всички други, които не могат или не искат да ядат захар, но не искат да се откажат от сладкото. Съществуват много природни продукти, които имат сладък вкус, но повечето от тях са твърде скъпи, затова като заместители на захарта са се наложили няколко синтетични вещества. Използуването на изкуствени заменители, някои от които съвсем не са безвредни, е най-яркото доказателство, че хората са изпаднали в силна зависимост от захарта или, най-общо казано, от сладкия вкус.
    Най-известния синтетичен подсладител е захаринът. Неговият сладък вкус бил открит в 1879 г.; той незабавно бил патентован и само няколко години след това започнало промишленото му производство. Той широко се използувал още през Първата световна война. Захаринът е 300 - 500 пъти по-сладък от захарта, но има горчив привкус, поради което често се използува заедно с други добавки. Съществуват сериозни подозрения, че той способствува за възникването на ракови заболявания, поради което се препоръчва употребата му да се избягва. Подобен на захарина по структура е ацесулфамът. Той е около 150 пъти по-сладък от захарта и според досегашните изследвания изглежда е безопасен.
    През 1937 г. един млад аспирант в Илинойския университет забелязал, че цигарите, които пуши в лабораторията, имат силен сладък вкус. Той се заинтересувал от това странно явление и бързо установил, че причината са производните на циклохексиламиносулфоновата киселина, с които работел. Днес те са известни под името цикламати и са следващите по значение след захарина синтетични сладки вещества; цикламатите са около 30 пъти по-сладки от захарта. Те предизвикват същите подозрения, както захарина, поради което в много страни са забранени, а там, където продължават да се използуват, не се препоръчват на малки деца и бременни жени.
    През войната са били използувани и други синтетични заменители на захарта - дулцин, Р-4000 и др., но те са силно токсични и днес не се използуват. От хилядолетия са били известни и използувани различни растения, които, без да съдържат захар, имат интензивно сладък вкус. Използуването на повечето от тях за производство на подсладители в промишлен мащаб е проблематично. още повече, че не всички от тях са безвредни. Любопитно е да се отбележи, че две от тези вещества (глициризин и осладин) са изолирани от растения, които притежават наркотични свойства. Всички изброени дотук вещества по своята химична природа са чужди на организма, поради което напоследък се наблюдава тенденцията те да бъдат заменени с ново поколение подсладители. Като такива се използуват някои естествени сладки протеини; талинът, който се продава в САЩ, е 35000 пъти по-сладък от захарта. Най-известен сред сладките пептиди е аспартамът, който се използува у нас под търговското название Nutrasweet. Аспартамът се смята за напълно безопасен, тъй като досега не са открити негови вредни ефекти. Той представлява дипептид, който в организма се разпада на две естествени аминокиселини, едната от които - фенилаланинът - има ноотропно действие. Самият аспартам е 100 -150 пъти по сладък от захарта, но са синтезирани някои негови производни, които са до 30000 пъти по-сладки от нея. Предполага се, че в бъдеще препаратите от тази група ще заменят в значителна степен захарта, избавяйки хората от неприятните последствия на нейната употреба, без да ги лишават от сладостта на живота.
    Накрая има смисъл да споменем някои вещества, които имат свойството рязко да променят вкусовите усещания. Най-силният модификатор на вкуса се съдържа в плодовете на западноафриканското растение Synsepalum dulcificum. Това вещество, наречено миракулин, представлява гликопротеин с молекулна маса около 44000. Миракулинът по един съвършено изумителен начин превръща почти всеки вкус в сладък. Неговото действие продължава около 1 час след приемането му; през това време оцетът придобива приятен винен вкус, а лимонът става сладък като портокал. В началото на 70-те в САЩ се продавал екстракт, съдържащ миракулин, но по неизвестни на автора причини той е бил забранен. Друг модификатор на вкуса е артишокът (Cynara scolimus). В сока на артишока се съдържат две вещества, които имат ефект, сходен с този на миракулина -хлорогенова киселина и синарин. Разтворите на сол. захар, лимонена киселина и даже хинин имат еднакво сладък вкус, след като устата се изплакне с екстракт от артишок; този ефект се запазва в продължение на около 5 минути.
    3. СОЛЕНО, ГОРЧИВО, ЛЮТИВО
    Най-известният усилвател на вкуса е обикновената готварска сол (NаСl); тя самата има собствен характерен вкус, но едновременно прави по-отчетлив и приятен вкуса на храната, Едва ли е необходимо да се напомня, че заради солта в миналото са се водили войни, както и това, че съвременният човек твърде често злоупотребява с нея. Към солта бързо се създава толерантност и психическа зависимост; пример затова са индианците, които преди идването на белия човек практически не са я познавали в чист вид, но много бързо я харесали. Прекомерната употреба на сол, от която страдат почти всички наши съвременници, води до хипертония и други заболявания, които съществено съкращават живота. Причината за това е нарушаването на баланса на калий и натрий в организма, който е съществен за правилното функциониране на всяка клетка. Този баланс е особено важен за работата на възбудимите тъкани - сърце и нервна система.
    Напоследък се налагат някои нови усилватели на вкуса, чиято употреба е почти или напълно без вредна за организма. Най-известен е натриевият глутамат, който има вкус на месо; той е основна съставна част на популярната подправка Vegeta. Смята се, че натриевият глутамат. освен че е подправка, оказва известно ноотропно действие. Стремежът на хората да разнообразяват храната си ги кара да добавят в нея различни подправки, но като че ли най-противоестествена е употребата на лютиви и горчиви вещества. Повечето животни избягват горчивата храна и я ядат само в краен случай. Впрочем, те правят изключение за растенията, които съдържат наркотични вещества; тогава животните, независимо от отвращението си към техния вкус, ги поглъщат с явно желание. Хората, обаче, с удоволствие употребяват и невинни напитки като добре познатия Тоник - със или без джин. В същност тоникът съвсем не е тонизиращ; той представлява подсладена и вгорчена газирана вода. На всичкото отгоре, тоникът е направен горчив чрез добавяне на хинин - едно вещество, чието вредно въздействие върху човешкия зародиш е доказано. Използуването на хинина като добавка към уличния хероин е обсъдено в съответната глава.
    Черният пипер (Piper nigrum), чиято родина е Югоизточна Азия, е бил добре известен още по времето на Рим. След падането на империята старите търговски връзки се прекъснали и храната на европееца станала много по-скучна, но кръстоносните походи отново събудили стремежа към всичко ново и екзотично. Независимо от много високата им цена подправките отново започнали да се налагат на трапезата. Те се превърнали в символ на богатство; за съвременният европеец е трудно да си представи какви огромни количества подправки е поглъщал преди 2 - З века всеки състоятелен човек. Най-търсен и скъп бил черният пипер; по това време се използували изрази от рода на "скъп като пипер", "богат като чувал с пипер" и т. н. Смело може да се каже, че именно подправките са били един от основните стимули, който подтикнал кралете и търговците да финансират Великите географски открития. Експедицията на Магелан тръгнала с 5 кораба и екипаж от над 300 души. След 3 години се върнал само един кораб с 18 полуумрели от глад моряка на борда, но той бил пълен догоре с чували пипер и други подправки, така че хората, инвестирали в първото околосветско пътешествие, не останали на загуба. По това време в Европа се появили и лютите чушки, които били донесени от Америка.
    Лютивият вкус на черния пипер се дължи на алкалоида пиперин. През Първата световна война в Германия се усещал силен недостиг на чер пипер и вместо него се продавали синтетични вещества с подобен лютив вкус. Пиперинът, обаче, е просто сладък в сравнение с капсаицина, който се съдържа в лютивите чушки (Capsicum annuum); за най-лютиви се смятат чилийските пиперки, които съдържат само 0,3% капсаицин. Това е едно от най-силнодразнещите вещества; установено е, че езикът на нормален човек усеща вкуса на разтвор, който съдържа само 0,5 mg/l капсаицин. През миналия век един немски аптекар предложил прах от чилийски чушки да се разпръсква над бойното поле като дразнещо отровно вещество; на реализацията на неговата идея попречила единствено високата цена. Съвременните бойни отровни вещества с дразнещо и сълзотворно действие несъмнено са много ефективни, но смело бихме могли да ги определим като евтини синтетични заменители на капсаицина. Най-силното дразнещо средство, което днес е на въоръжение -веществото СR, не е по-силно от него, а използуваното в популярните защитни спрейове вещество СS е още по-слабо. В Япония заклетите природолюбители могат да си купят сълзотворен спрей с екстракт от люти чушки.
    Пиперът има драстично въздействие върху вкусовите възприятия, но към него бързо се създава толерантност или, простичко казано, голяма част от вкусовите клетки умират. Хората, които обичат люта храна, губят вкусовите си усещания и след време са способни да поглъщат такива количества пипер, които биха подлудили нормален човек; по този повод авторът с умиление си спомня за двете убийствено люти чушки, без които вече покойният му дядо отказваше да си яде супата. Употребата на силно дразнещи вещества съвсем не е безвредна за организма. Независимо че вкусовите усещания към тях бързо се притъпяват, те продължават да дразнят всички органи, до които достигат; най-засегнати са храносмилателната и отделителната системи. Установено е, че лютата храна води до различни заболявания, сред които не на последно място рак. Много лекари смятат, че една от съществените причини за ниската продължителност на живота у нас е прекомерната употреба на остри подправки.

    --------
    По повод на лютото,пускам тука едни снимчици на едни "комунистчета"Ако някой иска да си завъди-с най-голямо удоволствие ще откликна!Ако растението се гледа добре,може да вирее целогодишно и да дава много плод!
    Прикачени файлове

    Коментар


    • #3
      От: Подправките - знаем ли всичко?

      Колега, незнам откъде си ги извадил тези неща, но макар за захарта и солта да е напълно вярно, че са вредни (особено рафинирани и в големи количества), за лютото не съм съгласен.
      За японците, китайците и тайландците със сигурност мога да ти кажа, че маат люто (пробвай уасаби сос). Индийците също (най-вече черен пипер, но и други подправки), арабите и те. Няма доказани случаи някой да се е разболял от язва, рак или каквото и да било друго от ядене на люто. Лекарите могат всякакви глупости да ти измислят.
      Ниската продължителност на живота у нас е поради злоупотреба с цигари и алкохол, ядене на много пържени неща, много мазни меса и нискокачествени колбаси, ядене на зеленчуци и плодове с пестециди, ядене на Данони и темподобни имитации на кисело мляко, вместо истинското, живот в постоянен стрес и негативизъм, ниска здравна и хранителна култура, ниско качество на здравното обслужване (от тези същите лекари дето правят теории за лютото). Готвенето с мазнини (особено растителни) е доста вредно. Слагаш накрая като свалип от огъня , нерафинирано масло от орехи, сусам или зехтин - има ефект на подправка.

      П.П. - аз не ям много люто, но винаги предпочитам вместо сол да сложа малко повече черен пипер, къри или нещо друго с по-силен аромат и вкус - с пъти по-полезно е.
      Александър

      Коментар


      • #4
        От: Подправките - знаем ли всичко?

        Иначе за подправки - за всичко си има подходящи такива, аз най-обичам чубрица, риган, босилек, джоджен, къри , джинджифил и черен ичервен пипер. Канелата също е супер, и помага за разграждането на млечните храни, може и да се комбинира с къри и лимон в ориза.
        Александър

        Коментар


        • #5
          От: Подправките - знаем ли всичко?

          Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
          Колега, незнам откъде си ги извадил тези неща, но макар за захарта и солта да е напълно вярно, че са вредни (особено рафинирани и в големи количества), за лютото не съм съгласен.
          За японците, китайците и тайландците със сигурност мога да ти кажа, че маат люто (пробвай уасаби сос). Индийците също (най-вече черен пипер, но и други подправки), арабите и те. Няма доказани случаи някой да се е разболял от язва, рак или каквото и да било друго от ядене на люто. Лекарите могат всякакви глупости да ти измислят.
          Ниската продължителност на живота у нас е поради злоупотреба с цигари и алкохол, ядене на много пържени неща, много мазни меса и нискокачествени колбаси, ядене на зеленчуци и плодове с пестециди, ядене на Данони и темподобни имитации на кисело мляко, вместо истинското, живот в постоянен стрес и негативизъм, ниска здравна и хранителна култура, ниско качество на здравното обслужване (от тези същите лекари дето правят теории за лютото). Готвенето с мазнини (особено растителни) е доста вредно. Слагаш накрая като свалип от огъня , нерафинирано масло от орехи, сусам или зехтин - има ефект на подправка.

          П.П. - аз не ям много люто, но винаги предпочитам вместо сол да сложа малко повече черен пипер, къри или нещо друго с по-силен аромат и вкус - с пъти по-полезно е.

          Това статийки от един приятел-събирана информация.Аз съм съгласен с теб-в лютите чушки има повече витамин С от лимона например.
          Затова съм пуснал и снимки на моите чушлета.Суша ги,меля ги,и става къри,дето и мъртвец ще обърне в гроба...

          Коментар


          • #6
            От: Подправките - знаем ли всичко?

            Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
            Затова съм пуснал и снимки на моите чушлета.Суша ги,меля ги,и става къри,дето и мъртвец ще обърне в гроба...
            Ех колега, направо ме накара да се размечтая - това къри с един боб варен в гърне и един самун хляб от онзи селския и цяла зима може да откарам така.
            Александър

            Коментар


            • #7
              От: Подправките - знаем ли всичко?

              Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
              Ех колега, направо ме накара да се размечтая - това къри с един боб варен в гърне и един самун хляб от онзи селския и цяла зима може да откарам така.
              И аз си мечтая същото с едно две неща още - парче пастърма и кана руйно вино.
              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

              Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

              Коментар


              • #8
                От: Подправките - знаем ли всичко?

                А какво ще кажете за тоя сорт?!
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:img_99627_564062_l.jpg
Прегледи:1
Размер:25.9 КБ
ID:5213023

                Коментар


                • #9
                  От: Подправките - знаем ли всичко?

                  Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                  А какво ще кажете за тоя сорт?!
                  [ATTACH=CONFIG]252823[/ATTACH]
                  Ми-и, сигурно е само декоративен...
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Подправките - знаем ли всичко?

                    Той народа го е казал - "Пи-ка злобарка"
                    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                    LZ1YBB

                    Коментар


                    • #11
                      От: Подправките - знаем ли всичко?

                      Аз лично ползвам уж най-безвредния подсладител - стевия. Мисля, че е вярно това, което пише за нея. Чух, че догодина целия концерн Кока-Кола ще го ползва изцяло.
                      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

                      Коментар


                      • #12
                        От: Подправките - знаем ли всичко?

                        Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                        А какво ще кажете за тоя сорт?!
                        [ATTACH=CONFIG]252823[/ATTACH]
                        Това, което виждам, чушки ли са?
                        И за ядене ли са?

                        Коментар


                        • #13
                          От: Подправките - знаем ли всичко?

                          Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                          Това статийки от един приятел-събирана информация.Аз съм съгласен с теб-в лютите чушки има повече витамин С от лимона например.
                          Затова съм пуснал и снимки на моите чушлета.Суша ги,меля ги,и става къри,дето и мъртвец ще обърне в гроба...
                          Не знам много за подправките, щото не ползвам много, но сигурно имаш предвид чили,щото кърито е май нещо друго.
                          Не се заяждам, но темата е за подправките и знаем ли за тях.
                          КЪРИ или ЧИЛИ ???

                          Коментар


                          • #14
                            От: Подправките - знаем ли всичко?

                            Вальо, аз си мисля, че става "млян лют пипер", Мещера и той заби по купешките думички.
                            За да е "чили", май трябва да е приготвен от ония мексикански сортове отрова, но като общо наименование/както джип/, чили е правилно.

                            п.п.Мещера, не го мели, а като махнеш дръжките го накъсай да изсъхне още малко и го счукай в дървено хаванче.После си направи една шкембе чорба, сезона вече е подходящ за изпотяване над гювече гореща чорбица с чукан лют пиперец и чесън.Хляба, на жаравата.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Подправките - знаем ли всичко?

                              Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                              Аз лично ползвам уж най-безвредния подсладител - стевия. Мисля, че е вярно това, което пише за нея. Чух, че догодина целия концерн Кока-Кола ще го ползва изцяло.
                              Те и сега се опитват да пробутват "Light", ама нещо не им се получава. Колкото до Nutrasweet-а, според мен уникална гадост. След консумация на такова в устата остава неестествен сладникаво-никакъв вкус. По същата причина никой не може да ме накара да пия "Light". В захарта няма нищо лошо - просто не трябва да се прекалява. А и когато дебелеенето го няма (моя случай) - какво и е вредното?

                              Таа, опитвали са и преди. И са го закъсвали. За да стане, трябва вкусово да е неразличимо от захарта. Иначе ще гризнат отново дръвцето.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X