След щателно разглеждане видях, че нямаме специална тема за приготвяне на зимнина, а само
тук-там разхвърляни рецепти. Тъкмо сега е сезонът да сложим нещо в някй буркан - не защото няма в магазина, но защото домашното е неповторимо и като вкус, и като усещане, и като спомен за килерите на баба, и като емоция за нещо, направено от нашите ръце. Предлагам да споделим любими рецепти за разни пикантерии, с които разкрасяваме зимната си трапеза, а защо не, когато завали снежецът - да си спретнем кулинарен фест с домашни специалитети. Харесвам прости и непретенциозни рецепти, без специални грамажи и префърцунени продукти, написани така, че да се изпълняват леко - тоест - една ч.ч. вместо 254 грама еди какво си. Започвам с мариновани чушки, царска туршия и краставички без варене.
ЦАРСКА ТРУШИЯ
5 кг. камби
250 гр. сол
500 гр. захар
карфиол, моркови, кервиз - кой колкото предпочита
Смесват се сол и захар и се поръсват изчистените и нарязани камби. След 7-8 часа се изсипва сока + 1 л. оцет + 0,5 л. олио. Завира и се заливат смесените зеленчуци. По желание се стерилизира за капачка.
МАРИНОВАНИ ЧУШКИ
2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 8 с.л. сол, 1 дафинов лист, черен пипер, ¾ ч.ч. олио
Всичко завира. Във врящата марината се пускат по малко 5-6 кг. Чушки за по 2-3 минути. Нареждат се в буркани, между тях магданоз и чесън, заливат се с марината, стерилизират се 5 минути
КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ /без варене/
на 2 л. вода, 6 с.л. сол, 200 мл. оцет, за 10 кг. краставички – 10-12 л. саламура
Завира водата със солта и като изстине се добавя оцета, заливат се и стоят на хладно. Когато са готови се прехвърлят в буркани, заливат се със саламурата, запечатват се с найлонови капаци, предварително потопени в гореща вода.
тук-там разхвърляни рецепти. Тъкмо сега е сезонът да сложим нещо в някй буркан - не защото няма в магазина, но защото домашното е неповторимо и като вкус, и като усещане, и като спомен за килерите на баба, и като емоция за нещо, направено от нашите ръце. Предлагам да споделим любими рецепти за разни пикантерии, с които разкрасяваме зимната си трапеза, а защо не, когато завали снежецът - да си спретнем кулинарен фест с домашни специалитети. Харесвам прости и непретенциозни рецепти, без специални грамажи и префърцунени продукти, написани така, че да се изпълняват леко - тоест - една ч.ч. вместо 254 грама еди какво си. Започвам с мариновани чушки, царска туршия и краставички без варене.
ЦАРСКА ТРУШИЯ
5 кг. камби
250 гр. сол
500 гр. захар
карфиол, моркови, кервиз - кой колкото предпочита
Смесват се сол и захар и се поръсват изчистените и нарязани камби. След 7-8 часа се изсипва сока + 1 л. оцет + 0,5 л. олио. Завира и се заливат смесените зеленчуци. По желание се стерилизира за капачка.
МАРИНОВАНИ ЧУШКИ
2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 8 с.л. сол, 1 дафинов лист, черен пипер, ¾ ч.ч. олио
Всичко завира. Във врящата марината се пускат по малко 5-6 кг. Чушки за по 2-3 минути. Нареждат се в буркани, между тях магданоз и чесън, заливат се с марината, стерилизират се 5 минути
КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ /без варене/
на 2 л. вода, 6 с.л. сол, 200 мл. оцет, за 10 кг. краставички – 10-12 л. саламура
Завира водата със солта и като изстине се добавя оцета, заливат се и стоят на хладно. Когато са готови се прехвърлят в буркани, заливат се със саламурата, запечатват се с найлонови капаци, предварително потопени в гореща вода.
Коментар