Не видях тема, специализирана за рецепти на пици, затова пиша моята рецепта в отделна тема.
Ако такава тема все-пак има, моля за извинение и нека модераторите преместят там това.
Тестото може да си го омесим сами, може и готово купено. До нас има едно магазинче за тестени изделия, от което може да се купи тесто като за всеки от видовете хляб, които продават. Тази вечер ще направя пицата със тесто за черен хляб, със слънчогледови семки в него. Един килограм тесто стига за две тави с диаметър 35-40см. Останалите продукти нужни за такова количество са: 4-5бр пушена/веяна риба (примерно скумрия); 500-600гр кромид лук; 2-3глави чеснов лук; 200гр аншоа; 200гр маслини (аз предпочитам едни зелени хрупкави). Подправки: босилек; риган; девесил; черен пипер; розмарин - от всичките, горе-долу по една кафена лъжичка, леко с връх.
Пушената риба се почиства от главата, опашката, абсолютно всички костици и кожата, и се накъсва на дребни парчета (това доголяма степен се случва още при чистенето), лука се нарязва на ситно (и чесъна и кромидия), маслините също на ситно. Това се омешва с подправките и се посипва върху разстланото тесто, което е "придърпано" и "прищипано" по краищата, така че да образува "тава в тавата". Отгоре се нарежда аншоата на цели половинки. Пече се на силна фурна (250градуса), която е предварително загрята. След 15-20мин във фурната, когато тестото започва да се запича, а лукът пуска течност, пиците се поливат със по няколко супени лъжици зехтин.
Върви със сос от горчица, майонеза и чесън.
Наздраве!
Ако такава тема все-пак има, моля за извинение и нека модераторите преместят там това.
Тестото може да си го омесим сами, може и готово купено. До нас има едно магазинче за тестени изделия, от което може да се купи тесто като за всеки от видовете хляб, които продават. Тази вечер ще направя пицата със тесто за черен хляб, със слънчогледови семки в него. Един килограм тесто стига за две тави с диаметър 35-40см. Останалите продукти нужни за такова количество са: 4-5бр пушена/веяна риба (примерно скумрия); 500-600гр кромид лук; 2-3глави чеснов лук; 200гр аншоа; 200гр маслини (аз предпочитам едни зелени хрупкави). Подправки: босилек; риган; девесил; черен пипер; розмарин - от всичките, горе-долу по една кафена лъжичка, леко с връх.
Пушената риба се почиства от главата, опашката, абсолютно всички костици и кожата, и се накъсва на дребни парчета (това доголяма степен се случва още при чистенето), лука се нарязва на ситно (и чесъна и кромидия), маслините също на ситно. Това се омешва с подправките и се посипва върху разстланото тесто, което е "придърпано" и "прищипано" по краищата, така че да образува "тава в тавата". Отгоре се нарежда аншоата на цели половинки. Пече се на силна фурна (250градуса), която е предварително загрята. След 15-20мин във фурната, когато тестото започва да се запича, а лукът пуска течност, пиците се поливат със по няколко супени лъжици зехтин.
Върви със сос от горчица, майонеза и чесън.
Наздраве!
Коментар