Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изнасяне на пчелите извън населените места

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Изнасяне на пчелите извън населените места

Първоначално публикуван от plamen atanasov Преглед на мнение
    Защо се роптае за въвеждането на ред и правила . Никой не е казал , че ще унищожаваме пчеличките . Нямало да има кой да опрашва цветчета и дръвчета. Бизнес не се прави с 5 кошера , и в населено място . Трябва да има изисквания ,и то доста по строги .
    В повечето случаи изобщо не иде реч за бизнес, точно като с всичко останали домашни гадинки, отглеждани на село. С 10 кошера дори да извадиш достатъчно, за да се изхранваш ми се вижда малко вероятно.

От въвеждането на правила има смисъл, когато се налага спазването им. То в това ни е целия проблем. А има ли чернокраки (пък и не само) в района, каквото и да захванеш, ако не го пазиш постоянно, рано или късно ще пострадаш.

Преди няколко дни гледах някакво филмче по NG или дискавъри, за детенце аутист, но което купили 2 пилета, в нещо като американско ранчо (разбирай, друг няма на поне няколко стотин метра наоколо). С 300 зора и мъки няколко месеца им били разрешили да задържат 2-те пилета, заради състоянието на детенцето и благотворното им влияние за развитието му.

Просто трябва да има правила и да се пазват от всички, вместо всеки да роптае срещу другия. Който иска "свобода" - има си начин - изнася се на землянка в дедовия горски имот, и кеф му кошери, кеф му кучета, кеф му крокодили, стига да си ги държи при него.
    Последно редактирано от sparkybg; 04-06-15, 22:55.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Имат ли икономически ефект пчелите?

"The findings show that in 2010, the value of directly pollinated crops was $16.35 billion, while the value of indirectly dependent crops was $12.65 billion.
      More specifically, honeybees pollinated $12.4 billion worth of directly dependent crops and $6.8 billion worth of indirectly dependent crops in 2010."

Източник:
      http://www.news.cornell.edu/stories/...us-farm-income

Коментар

Я пчеларите да кажат, колко от тях живеят там където са им кошерите?
        Аз съм пчелар занимаващ се основно с това и смея да твърдя, че пчелите нямат място в населените места.
        Nissan Terrano 2 2.4i

Коментар

Първоначално публикуван от petrov_m Преглед на мнение
          Я пчеларите да кажат, колко от тях живеят там където са им кошерите?
          Аз съм пчелар занимаващ се основно с това и смея да твърдя, че пчелите нямат място в населените места.
          Всеки уикенд сме на село, където са и пчелите, а пък постоянно там си живеят тъста и тъщата (тъщата ако я жилнат се подува доста, тъста е леко алергичен, но минава само с алергозан на хапчета).
          Миналата година кошерите ми бяха на 20 метра от къщата, и по едно време нещо бяха освирепели (било е пак ейтака около май-юни месец, нямам рапица около мене), или от някакви пръскания, но по-скоро защото в този период нямаше паша. Агресивността при пчелите я правим главно ние хората, сами сме си виновни.
          Тази година ги преместих на около 70-80 метра от къщата (просто се сдобих с едно много по-подходящо място за тях), към момента пък изобщо не можеш да разбереш, че има кошери наоколо.
          Вярно, идват по някоя и друга пчела да пийнат водица от чешмата пред къщи, обаче няма никакъв проблем.
          Имам 20 кошера, освен това сме крайна къща, и да - водят се кошерите в населеното място, но на практика са си почти извън селото. Около нас в радиус на поне 300-400 метра няма комшии и досега сме нямали проблем с пчелите, дано и занапред да е така.
          Принципно, нямам нищо против да изнеса кошерите извън населеното място, но при тази ситуация по-скоро бих си оставил разрешения минимум в населено място, или ако не, по-скоро бих се отказал от това невероятно хоби.
          Нека първо държавата (хе-хе) да канализира нещата с кражбите и прочие, и тогава да изисква такива неща от нас пчеларите!
          И като взехте да давате примери с кучета и прочие - ами за сравнение моите близо милион пчели досега не са нападнали никой, докато виж, комшийските кучета редовно се разкарват свободно в махалата (домашни кучета са, обаче явно не ги връзва) и са се "спускали" на не един или двама човека, включително и на мене.
          Друго, двама съседи близко до мене гледат крави - ами смърди, та се не трае, единия е особено нагъл и изхвърля тора директно на ливадата пред нас (общинско място), и т.н.
          Не искам да остана неразбран, не твърдя яростно, че пчелите трябва да са В населените места, но на този етап не виждам как ще са извън, главно заради кражбите.
          Давате примери с разни западни държави, което е супернеуместно в случая, там с кражбите как са? Никак, даже не си и помислят за това, защото манталитета им е такъв, пък ние все гледаме тарикатлъка и лесното - оттам идва и главния проблем.
          Освен това пчелите също са животни, нали така, и по смисъла на земеделските закони, след като на кравите, овцете и прочие трябва да им се осигурят еди колко си декара паша (трябва да ги декларираш), защо да не трябва и на пчелите така?
          Въобще, на мнение съм, че преди да се пристъпи към такава сериозна стъпка, трябва много много много въпроси да се изяснят законово, и тогава вече може да говорим.
          Към този момент, ако трябва кошерите до един да се изнесат извън населеното място - сбогом българско пчеларство, а това ли искаме всъщност? Или може би наистина се цели да се затрие и този поминък, както много други? От цялата работа ще намажат крупните пчелари, а такива като нас с по 10-20-30 кошера ще гризнат дръвцето.
          Естествено, не мисля, че е правилно в населеното място (разбирайте не накрая на селото, а вътре в сърцето на селото примерно) да има няколко големи пчелина с по 200-300 кошера (в съседното село е горе-долу така), но не виждам проблем в населеното място да е разрешено примерно до 20-30 кошера.
          Естествено, ако започнат оплаквания от съседи и прочие (недай си боже алергични), пчеларя веднага трябва да вземе мерки, а не да се ослушва.

П.П. Пропуснах да вметна, в цялото ни село (което е малко над 100 човека) има не повече от около 200 кошера общо, разпределени в може би 7-8 пчелина по цялата площ на селото, като повечето са така по края на селото, което е добре разбира се.
          Последно редактирано от HD; 05-06-15, 08:14.
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Коле, намирам за нормално да има правила и да се спазват. Тогава има общество, и тогава това общество е силно. Какви конкретно да са правилата го решава същото това общество, дето после ще ги спазва. Тогава и ще можеш да си изнесеш кошерите в гората, където им е мястото, без да се притесняваш че утре няма да ги завариш.

Когато всеки си прави каквото иска и не се съобразява с никой, сме това, което сме в момента. Харесва ли ти? Щото на мен не.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
              Естествено, ако започнат оплаквания от съседи и прочие (недай си боже алергични), пчеларя веднага трябва да вземе мерки, а не да се ослушва.
              Именно за това говорим. Ама колко ще вземат мерки и няма да се ослушват? Ония с кравите взимат ли мерки?

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо
                И ти намираш това за нормално?
                Шта разлиубя кат приятел, така да знаеш...
                Нормално е. Законът трябва да е еднакъв за всички. Дори когато не е справедлив.
                Тоя дето може да си позволи ем да спазва закона, ем да го нарушава е Христос - там има един разказ за блудницата и камъните.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз ще подам предложение да се изнесат яслите, детските градини и училищата ИЗВЪН населените места - ти знаеш ли какво е откъм спалнята да ти реват бебета, откъм хола да викат тийнейджъри, а пък по улицата ти сутрин и вечер да не може да се мине от колите на родителите на децата от двете детски градини!

Му-ха-ха-ха!!!
                  помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                    Аз ще подам предложение да се изнесат яслите, детските градини и училищата ИЗВЪН населените места - ти знаеш ли какво е откъм спалнята да ти реват бебета, откъм хола да викат тийнейджъри, а пък по улицата ти сутрин и вечер да не може да се мине от колите на родителите на децата от двете детски градини!

Му-ха-ха-ха!!!
                    Представи си знам. Но ти май приказваш наизуст
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                      Ако това е твоя казус, явно е назрял момента да хващаш гората.

То и мен ме влече, ама не заради детската градина под прозореца на спалнята ми или детската площадка от другата страна, а заради половината село, събрано в един вход, което не може да постигне съгласие за елементарни неща, а правилата ги спазва на който както му изнасят и моментално спира да ги спазва, ако не му изнасят. За осраните градинки и тротоари изобщо няма смисъл да отваряме приказка, както и за съседа, пъскащ дръгливото си псе да се разхожда само, и гледащ го така, че от апартамента му мирише на умрели лебеди.

Коментар

Добре ясно е че някои хора имат някакъв проблем с пчелите. Въпреки че аз не виждам нещо особено, през една къща от нас се гледат 60-70 кошера не съм чул за някакваи проблеми. Но да се направи системата така: ако някой от съседите ти възразява че имаш повече от 10(20) кошера, той да подава оплакване и тогава да ветеринарите или там отговорните лица да решат дали ще трябва да се местиш и т.н.
                        А не всяка година да обикаляш по 1 дон по разни канцеларии. Малко ли са другите бумащини ами и това... Не стига че за пчеларството няма държава ами и още затруднения се създават.
                        Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
                          ...Не стига че за пчеларството няма държава...
                          То за нещо друго има ли?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            То за нещо друго има ли?
                            То проблема е, че се сещаме че има/няма държава когато е засегнат личния ни интерес. Иначе гледаме да минаваме метър.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Такаа, малко челен опит. Бавария. Села. В дворовете вътре в селото гледат САМО цветя. Всичко останало, включително компири и домате е извън населеното място.
                              Много ми е кеф да чета мнения от типа ЕЖК за порядките в Байерн
                              Дали да не се разходя утре до съседното село и да щракна една снимка на свинефермата в центъра на селото.

Между другото снимка няма да свърши работа, защото някой ще каже че това не може да е свинеферма. Трябва да има и звук, че да се чуе квиченето на свинките. По миризмата също не може да се ориентира човек,защото няма такава.

А виж - домати не мога снимам, нито вътре,нито извън селото, просто защото в Байерн домати не могат да виреят, освен в оранжерия.
                              Но щом казвате че не могат да се гледат - ще предупредя шефа че е застрашен от глоби, щото той явно не знае и се мъчи да гледа два корена домати в двора на фирмата и ги гъне с найлони.

Коментар

Не е като да не сме били там ама щом казваш. Викаш в дворовете тва картофи, лук, пипер и кво ли не се гледа? И две три лехи магданоз?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X