Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От любопитство или не, ще опитам да стана пчелар!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От любопитство или не, ще опитам да стана пчелар!

Имам разбира се още много неща да уча, все пак съм сравнително отскоро пчелар, едва от 2010 насам. Затова и водим конструктивни диалози тук
    А при ЛР въртя рамки, а не цели корпуси, защото примерно ако кача прясно снесено пило да кажем във втори или трети корпус, обикновено създават по една майка във всеки корпус Няма лошо, но не е ефективно - тази година нарочно пробвах един ЛР кошер, беше с три корпуса, като в два от корпуса си имаше отделни майки - от другите ЛР извадих повече мед. Съответно като извадих меда, тоя кошер го разделих на два отделни и готово.
    С жената тази година работихме по различен начин - аз качвам в горинте корпуси рамки само със запечатано пило, тя с незапечатано или прясно - взеха да създават майки и по горните корпуси
    За мен поне, удобството при ЛР идва оттам, че само качваш рамки от най-долния корпус в горните (примерно), или пък въртиш целите корпуси, според зависи. Докато при ДБ в стандартна конфигурация (в магазините да е само с магазинни рамки) ако трябва да въртиш рамки, ги разпределяш по други кошери, което е доста по-трудоемко ...
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Еми не знам защо ги правите тези гимнастики? Защо местиш рамки с пило от първи във втори или трети корпус? Завърти първи и втори корпус /ротация/ в началото на сезона един-два пъти и готово. Втория корпус го слагаш върху ново дъно, отгоре слагаш първия корпус, вземаш дъното и бягаш на следващия кошер. В края на сезона пак същото и край. Чак не мога да си представя да смъквам настрани корпуси, пчелите да извират отдолу и аз да стигам до първи к-с че да изваждам пити и да слагам на тяхно място други, че то трябва да съм със скафандър... Ами хората дето гледат по 100-200-300 кошера сами? Значи 2 ЛР корпуса са им напълно достатъчни за плодник, има колеги дето се хвалят че пчеларстват успешно и с 1 корпус за плодник, но за силен район аз не го вярвам. От теб се иска за първата паша първи и втори корпус да са пълни с пчели и пило! Как ще го правиш - затопляне, стесняване, хранене и подхранване, разширяване, разместване на рамки между корпусите, ротация на корпусите, не знам, избираш си според условията и нагласите. Сллагаш им отгоре ДБ магазин с 8-9 рамки и нагоре един или два корпуса да вкарват нектар и ти да вадиш мед. Дъното с мрежа и отворена само долна прелка, майката седи долу, пчелите минават покрай нея. Имаш ли нагоре корпус с прясно пило и отворена прелка и на 90% ще си имаш и маточници! Аз отварям прелките горе чак на слънчогледа и те пак си влизат отдолу щото така им харесва явно. Ако мислиш че ще им е горещо, ами слагай още един празен корпус/магазин под капака, инвентар трябва да имаш. Нали знаеш че една пчела носи нектар а друга го слага в килийката?

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
        Дамян, преди да почнеш с пчелите не бързай да купуваш инвентар! Огледай се, ослушай се, и тогава - както пише на прелеза. Ако нямаш бурни паши например, спокойно може да пчеларстваш с ЛР с ДБ магазини медови и ще си свиркаш даже. Тогава например ще си вземеш по-малка центрофуга. Па и ако напазаруваш от дядото той сигурно ще ти подари туй-онуй, дето после все влиза в употреба. Според мен направо му плащай сега 2-3 кошера и ги прибирай у вас, преди да стегне времето, до напролет вече ще знаеш какво ти трябва.HD, старата кошница си я пазиш, с новата въртиш магазинни ДБ и ЛР. Надявам се не се занимаваш с щуротии да въртиш ДБ плодникови?
        Не ще дядото сега да ги дава. Вика на пролет когато цъфнат овошките и се засилят семействата искал лично да се убеди, че ще продаде силни кошери. Какво значи това в цифри не ми каза. "Трай си и се обади края на март и ще говорим" - бяха думите му.

Коментар

Има нещо друго притеснително, което разбрах току що. Разтоянието от Дядото до нашия двор дръпната черта направо е не повече от 2-3 км. Имат опасения моите колеги, че пчелите няма да се задържат при мен, а ще се върнат при дядото.

Коментар

Хаха, бравос, старецът е печен, всеки истински пчелар така ще направи.Ти няма да си траеш ами го подкачай отвреме навреме. Разстоянието не е проблем никакъв, избирате няколко хладни и дъждовни дни и си местите безгрижно. Бе живот и здраве да наближи и ще даваме акъл, мноо сме добри

Коментар

Ами към края на месеца меда в къщи, ще свърши и мисля да го посетя и да си купя от него. Така, ще спечеля доверие пък и ще съм му полезен финансово.

Коментар

Я да си продължим конструктивния диалог с малко коментар по твойта снимка. Жалко че си ги боядисал и си им скрил кусурите На първо място китосванията и обкова. Ако мислиш че по ъгловите сглобки можи да се удари още някоя видия, не се чуди. Первазите, ако кошера е правен от дърводелец, а не от мебелист, трябва да са вкопани, лепени и заковани, отгоре със скос, че да бяга водата. При тебе ако са ударени само с такера по последната мода, разковаваш, мажеш с водоустойчиво лепило и ковеш здраво. Не виждам има ли заложен начин за отлепяне на корпусите? Ако не, трябва да го измислиш преди да вкараш пчелата вътре. Дъната, ако са плътни, изрязвай смело 1/3 до 1/2 и слагай мрежа, под мрежата предвиждаш начин за бързо плътно затваряне, може и с ламарина. Мрежата, виждам че камиони имаш в подписа, някои колеги са доволни от мрежата от филтри за т.а. тъй че имай го предвид.

Коментар

Да ти кажа те си бяха боядисани когато ги взех но доста мърляво. Всичко там е на конвейр и не се занимават с кусури. При огледа се видя, че са лепени и наковани. Первазите на са със скос. Мислех аз да го направя но се отказах. Заложен начин за отлепяне на корпусите не съм сигурен, че има. Може би и аз не съм сигурен какво би трябвало да е това. До колкото сам успях да се сетя е, че тия корпуси в един момент, ще залепнат от работата на пчелите и ... Как точно се прави за да не откривам топлата вода? Дъната са плътни! Мрежата ситна ли трябва да е? Под нея трябва да направя чекмедже ли?

Коментар

Първоначално публикуван от damyan82 Преглед на мнение
                    Да ти кажа те си бяха боядисани когато ги взех но доста мърляво. Всичко там е на конвейр и не се занимават с кусури. При огледа се видя, че са лепени и наковани. Первазите на са със скос. Мислех аз да го направя но се отказах. Заложен начин за отлепяне на корпусите не съм сигурен, че има. Може би и аз не съм сигурен какво би трябвало да е това. До колкото сам успях да се сетя е, че тия корпуси в един момент, ще залепнат от работата на пчелите и ... Как точно се прави за да не откривам топлата вода? Дъната са плътни! Мрежата ситна ли трябва да е? Под нея трябва да направя чекмедже ли?
                    И моите дъна болшинството са плътни, принципно мислех за следващия сезон да ги правя с мрежа, и отдолу правоъгълно или квадратно дървено капаче на панта, или пък плъзгащо в релсички, не съм го измислил още, тъй като точно затова не ми остава време :-)
                    Така или иначе през активния сезон дъната стоят постоянно отворени, евентуално затваряне ще трябва като застудее много, доста колеги и през зимата им стоят отворени дъната ...

Апропо, моите кошери са почти 1:1 с твоите на външен вид - относно отлепването между корпусите, като ги слагам гледам всеки следващ корпус да е леко НАЗАД дръпнат спрямо долния, т.е. в предната част (откъм прелките) това скосение (перваза) да опира в долния корпус, а в задния край между перваза и долния корпус да има разстояние, там навирам рамкоповдигача и прилагам лост (от втори род се води май ) и става работата с отлепването. Понякога ако е яко залепен, самия перваз поддава леко, но бива.
                    Не знам дали го обясних разбираемо ...
                    Последно редактирано от HD; 06-11-14, 20:12.
                    Hristo Draganov

Коментар

Напълно те разбрах. Забравих да спомена, че вчера си поръчах 2 дръвчета Еводия от 2011, които смятам да засaдя в двора. Сега всеки, ще каже, че тия две бройки до нищо няма да доведат но аз искам да дам своя минимален принос за "приятелките".
                      Последно редактирано от STROIL; 07-11-14, 20:54.

Коментар

Първоначално публикуван от damyan82 Преглед на мнение
                        Напълно те разбрах. Забравих да спомена, че вчера си поръчах 2 дръвчета Еводия от 2011, които смятам да засadя в двора. Сега всеки, ще каже, че тия две бройки до нищо няма да доведат но аз искам да дам своя минимален принос за "приятелките".
                        Сега подготвям ново място за пчелина в един съседен двор (просто искам да са по-далеко от къщата, в която живеем), и също в плана съм заложил Еводия, Лофант също, и разбира се плодни дръвчета. Наоколо има доста акации също. Бройките и конкретните видове още не са твърдо уточнени
                        Hristo Draganov

Коментар

За отлепянето може да се ползва и хай-джек Майтапа настрани, начина на Христо става за на първо време, само трябва рамкоповдигача да е с широко острие, като шпакла.По-табиетлийско е около единия заден ъгъл да са резне перваза 3-4 см наравно със стъпката на корпуса, а точно по вертикала отгоре да се направи мъничък фалц, обкован с ламаринка. Това ако искаме да ползваме рамкоповдигача като лост от втори род. Ако имаме сигурни первази /ЛР к-с пълен-30 кг, ДБ магазин -20/ можем да си направим и един инструмент, лост от първи род - две дъсчици на шарнир. Едната е 5-6 см широка и 20ина висока, тя е опорната точка и стъпва на перваза на долния корпус. Отгоре на панта е закрепена другата, тя е лоста, късото рамо подпира перваза на горния корпус, дългото рамо го натискаме и няма прошка.
                          Дъната. На дъното на ДБ по БДС имаше кръгъл замрежен отвор, отдолу капак на фалц, на панта и с два райбера за отворено/затворено положение. Някъде около 15ина см диаметър мисля че беше. Сега БДС няма и всеки може да си прави каквито си отвори иска, според целите и разбиранията си. Отворите на мрежата ги приемаме че трябва да са около 3 мм. При 3.5, 4 мм някои пчели почват да минават или само главата си промушват и ги губим. При по-малко от 3 почват да се задържат боклучета и акарите не падат. При изцяло мрежесто дъно грижата на пчеларя за почистване на дъната остава в миналото. Плюс това мрежата е задължителна мярка при прилагане на борба с вароа при която акара само се зашеметява. Моите са на 1/3 до 1/2 на мрежа с основна цел поддържане на микроклимат и са затворени от Зарезан до Гергьовден, че лесно се помни Прашец не събирам и няма да събирам, така че там съвети не мога да давам. Затварянето всеки си го прави както му е удобно, моите са с релсички.

Коментар

Имам два кошера по БДС, от дядо ми са останали, те са с такова кръгло капаче, точно както го описа, но са само 2, единия е ДБ 12 рамков, другия ДБ 10 рамков.
                            Рамкоповдигача отпред ми е широк около 3-4 см, с него си повдигам корпусите без проблем -ето такъв е:

За мен това е най-удобния рамкоповдигач на планетата
                            Hristo Draganov

Коментар

Вчера ми дойдоха дръвчетата и съвсем естествено побързах да ги засадя. Преместих кошерите където смятам да стоят за да не ги обикаляме. За сега само съм ги складирал после, ще ги вдигна и ориентирам. Постройката зад тях е за животни но май само кокошки има...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20141108_110009.jpg
Прегледи:1
Размер:146.6 КБ
ID:5621656Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20141108_110018.jpg
Размер:147.4 КБ
ID:5621657Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20141108_115418.jpg
Размер:247.1 КБ
ID:5621658

Коментар

Има ли значение къде точно да изрежа дъното и да поставя мрежата?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X