Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Към пчеларите...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Към пчеларите...

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
    Ако ги гледаш всеки ден, няма да има проблеми, но точно там е проблема, че не всеки може да ги наблюдава всеки ден.
    Именно - едната седмица проверяваме, разместваме рамки и чистим маточници ако има - следващата седмица пак сначале всичко :-)
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Един кошер, изпадне ли в роево състояние, с чистене на маточници не се оправя. Единственото решение е- намиране на майката, отделяне в друг кошер (нуклеус), изчистване на всички маточници и оставяне на 5,6 най-едри и релефни.
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Здравейте, тази година и аз "май" ще ставам хоби пчелар. Почти нищо не разбирам от пчели, поръчах си 5бр кошери дадан блат 12 рамкови, тъй като са ми обещали няколко отводки от дадан блат и същия човек ще ми помага през първата година. Предстои ми да си закупя разни принадлежности като за начало и книги. Ще съм Ви благодарен за съвети по - нататък.

Коментар

Здравей!
          Супер че си се насочил към това приятно хоби! Ако усетиш вътре във себе си тръпката към малките " гадинки" значи любовта ще е до живот!
          Желая ти успехи и приятни мигове със малките животинки. Питай винаги и за всичко , дори и да ти се струва прост въпроса!
          Ние ще помагаме!!
          Успех!
          Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Първоначално публикуван от Lyudmil_Mitkov Преглед на мнение
            Ще съм Ви благодарен за съвети по - нататък.
            Заповядай. Винаги сме на среща. Ориентирал си се към хубаво хоби, но си трябва време.
            0878 23 58 34- Радо

Коментар

По принцип съм земеделски производител, но само растениевъдство и ми остава и свободно времето. Не знам как ще ми понасят ухапванията от пчеличките, лятото с мотора редовно ме хапят оси, от тях нямам проблем. Благодаря

Коментар

Първоначално публикуван от Lyudmil_Mitkov Преглед на мнение
                По принцип съм земеделски производител, но само растениевъдство и ми остава и свободно времето. Не знам как ще ми понасят ухапванията от пчеличките, лятото с мотора редовно ме хапят оси, от тях нямам проблем. Благодаря
                Ако не си алергичен, няма проблеми, свиква се. Но булото е задължително.
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Според мене първата инвестиция трябва да е в центрофугата. Без центрофуга просто си за никъде, а хубавите са си цифра. Аз като започнах преди 3 години имах центрофуга закупена от баща ми през 88г. Само че е хордиална и ми идва трудоемко да се обръщат постоянно рамките. Мисля да си правя радиален кош, ще събира 9 магазинни рамки, сега събира 8малки и 4 големи. Гледам се продават такива кошове, но са от пластмаса и цената е 150лв. Аз може и повече да дам, но да е хром-никел.
                  Дядо ми е закупил пчелите, а баща ми центрофигата. Така и не са извадили мед, дядо ми починал и пчелите ги вземал един далечен роднина. Към 7-8 годишна възраст ходих при този роднина да помагам. Там изкарах 4-5 години. Исках да гледаме в нас пчели, но наще бяха против, може би заради случилото се с дядо ми, макар че не е починал заради пчелите, от други проблеми с имота на село, където са били.
                  Преди 4 години познат ме бъзна да ми даде едно семейство. Аз не се двуомих и го взех. След това си купих още 2 отводки. Така сега малко по-малко си навлизам сам в нещата. Никой не ми помага, нямат и желание. Мене обаче от вътре ме човърка да се занимавам. Не ги следам за печалба, а заради самите пчели. Ако имам някакъв приход е добре дошъл. Не изискават няколко кошера много време. Трябва просто да се съобрази с климата, за да не се дразнят. Мене понякога това ми е пречка, понеже до обяд бачкам някаква мръсна работа, трябва задължително да се изкъпя за да ги прегледам, а сутрин не става понеже е студено времето.

Коментар

Тези дни ще си взема костюм някакъв и ако е хубаво времето ще ходя при един приятел, който ще си преглежда кошерите да гледам, пък ще видим.

Коментар

Препоръчвам ти да си вземеш само було за главата, без глезотии за ръце. Другото е цял гащиризон. Булото с ръкави за ръцете от наблюденията ми много се късат и влизат пчели. Гащиризона е хубав вариант, но е доста парички.

Коментар

Взимай цял гащеризон - грубо към 50-60 лв е хубавия.
                        Имам и само було за главата, и цял гащеризон - при прегледи ползвам основно гащеризона, всичко се случва, по-добре да си защитен на цяло + хубави пчеларски ръкавици от естествена кожа.
                        С булото примерно хващам рояци или ако е нещо набързо, но винаги предпочитам гащеризона, дава ми една допълнителна сигурност Нищо, че съм по джапанки, иначе е още повече адска жега ...
                        На моя гащеризон задната част откъм врата (почти от ухо до ухо) е с плат, не с мрежа, но смятам да изрежа плата и да зашия хубава здрава мрежа - много зор виждам с тия жеги ...

П.П. Поне докато придобиеш увереност според мен е по-добре гащеризона, поради описаните от мен по-горе факти

П.П. Гледам доста пчелари използват едни сини гумени ръкавици, ама от тия еднократни където са, някой ползва ли такива?
                        Мисля да пробвам с тях, че кожените много се лепят с прополис, а оттам си цапам и всичките инструменти ... Пък тия, ползваш и хвърляш.
                        Такива, но малко по-плътни са мисля:
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:51182.jpeg
Прегледи:1
Размер:9.9 КБ
ID:5570713
                        Последно редактирано от HD; 12-03-14, 21:49.
                        Hristo Draganov

Коментар

Аз точно заради жегата не харесвам гащиризона. Ползвам само було а надолу и гол съм работил до кръста. Дори и да ме ужили пчела нямам проблеми. И по лицето са ме жилили, но предпочитам да не се подуя по лицето. Като казах подуване, не помня от кога не ми се е случвало да се подуя. Преди две седмици при подхранването ме ужили една пчела в ръката и никакви проблеми не съм имал, дори и сърбеж.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                            Аз точно заради жегата не харесвам гащиризона. Ползвам само було а надолу и гол съм работил до кръста. Дори и да ме ужили пчела нямам проблеми. И по лицето са ме жилили, но предпочитам да не се подуя по лицето. Като казах подуване, не помня от кога не ми се е случвало да се подуя. Преди две седмици при подхранването ме ужили една пчела в ръката и никакви проблеми не съм имал, дори и сърбеж.
                            Като цяло и аз нямам пробем с ужилванията, и да се подуе мъничко, голяма работа. За сърбежа се мажа с Дермодрин и готово.
                            Обаче все пак не ми е кеф като ме жилкат, пък се случва понякога :-)
                            А и аз много се потя, та предпочитам да имам нещо, което да я обира, обикновено съм само по боксерки и с гащеризона, долу задължително по джапанки с връв само между пръстите, че иначе с другите се случва някоя пчела да се мушне вътре и без да искам я смачкам и тя ме жилне.
                            Мисля си, или да си сложа вентилаторче, което да ми духа на лицето, или някакъв друг вариант на поне някакво принудително охлаждане, много ме мори тая жега, обичам студа аз :-)
                            Hristo Draganov

Коментар

Здравейте, готови са ми кошерите, изчетох доста мнения относно боядисването им, приемам съвети, нещо на водна основа, фасаген или друго да използвам ?

Коментар

На оргахим имат фасадна боя на водна основа. Става един гумен слой и пази дървото от гниене. С нея имам един кошер боядисан и съм доволен. Старите са с блажна боя и ми е писнало да ги боядисвам. На 2 години трябва да се освежават. Този кошер не е лръднал. Имам един лежак намазах с разтопен восък разтворен с терпентин, така става по-рядък и попива по-дълбоко. Отгоре го боядисвах с блажна боя, но може да остана само така на восъка. Водата не се задържа и като че ли това е правилната обработка. Сега мисля тази годишните да ги правя с восък и отгоре боя на водна основа. Обаче излиза скъпо тонирането. По спомен синия цвят излизаше колкото струва боята. Гледам има бели кошери и може направо бщло да се нанася.
                                Хубаво е да не са един цвят кошерите, макар че съм виждал пчелин с 30 сини кошера и собственика ми каза че не е имал проблеми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X