Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвети за поливане на 50 дка картофи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: До: Съвети за поливане на 50 дка картофи

Абе таа помпа голем проблем.Не намирам нищо подходящо.

Коментар

що да не намираш .. така като гледам ти трябва една напорна помпа honda за около 1000 лв . и си готов , ако искаш по ефтина има и китайски за по 5-600 лв. а ако ти трябва по яка има отиваш на 3-4хил., въпроса е какъв наклон трябва да преодоляваш от водоизточника това е основното.
      Но дори да не е голям наклона за такова разстояние според е мн по добре да си вземеш напорна помпа а не обикновена.
      А и друго 2цола за 50дка на 1км разстояние ми се вижда прекалено оптимистично .. тука си трябва по сериозна помпа - ако искаш безпроблемна работа де , ако искаш тормоз през час става и с такава.
      Последно редактирано от dradonov; 02-06-10, 14:06.
      gsm - 0899388807

Коментар

Днес пак бех по магазините за помпи.Вече на няколко места тези които продават помпата предлагат да работя с две напорни помпи 2 цола едната да отведе водата а другата да върти пръскачката.Но всички теа хора никога не са стъпвали на полето.Дали ще стане така никой не знае?

Коментар

Аз съм поливал 40дка зеле по подобна схема. Само че първата помпа беше 3 цола обикновенна, а втората 2 цола напорна. С първата смучех от река през смукател 40-50м и денивелация помпа/река около 4-5м. От нея до нивата водата стигаше по полиетиленови ръкави с дължина 400м до 500м(зависи в кои краи поливах) до напорната и от там към пръскачките. И двете помпи са китаичета, на "Петров". 3-цоловата я взех за 550лв, напорната за 1050лв. Това беше преди 3-4 години. Полиетиленовите ръкави са малко капризни, не трябва да се влачат за да не се късат или протриват, но не съм имал сериозни проблеми. Случвало се е да се цепят по "шевовете" от налягането, но само там където е било подбито рулото. Обаче пък са евтини и не ми пукаше за тях, нито съм ги вардил нито прибирал. Като цяло става да се работи с тях. От напорната към пръскачките си трябва здрав маркуч/тръба. Аз ползвах едни двуслоини тръби дето се ползват за полагане на кабели . Отвън са червени и гофрирани, отвътре са черни гладки. Цената им беше около 2 лв/м. С тях никакви проблеми. Цялата нива поливах за 2-3 дена по около 12 часа на ден. Помпите се справяха добре, напорната я продадох но другата още си я ползвам. Вече е на около 4000 часа работа и се държи. Без ремонти. Само редовна смяна на маслото и следене на нивото. И от време на време почистване и реглаж на карбуратора от около година насам.

Коментар

я първо кажи каква система си замислил, па тогава да мислим помпата щот тва с пръскачките не го знаех ... 50дка с пръскачки - мисля че не знаеш с какво се захващаш , а имаш и още 20
            gsm - 0899388807

Коментар

Първоначално публикуван от DIZELA_86 Преглед на мнение
              Днес пак бех по магазините за помпи.Вече на няколко места тези които продават помпата предлагат да работя с две напорни помпи 2 цола едната да отведе водата а другата да върти пръскачката.Но всички теа хора никога не са стъпвали на полето.Дали ще стане така никой не знае?
              Кви магазини, кви 5 лева.
              Господ ти е роднина - не виждаш ли ?
              Толкова дъждове и то когато ще връзват и цъфтят картофите. Какво по хубаво от това поливане ? От тази пръскачка по-голяма няма !.....

Коментар

Колега производител, ако уточниш каква помпа търсиш-с ел.мотор или с двигател с вътрешно горене,какви разпръсквачи ще ползваш ( разбирам че ще дъждуваш),колко е дебита на водата, много по лесно ще стане. Аз лично бих ти отговорил веднага само да знам необходимата информация, а относно разстоянието на което ще караш водата, стягай се за сериозна помпа. А тези 2" , 3" които ти ги препоръчват са в голяма грешка, помпите се избират по необходим дебит и налягане.
                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
                  Колега производител, ако уточниш каква помпа търсиш-с ел.мотор или с двигател с вътрешно горене,какви разпръсквачи ще ползваш ( разбирам че ще дъждуваш),колко е дебита на водата, много по лесно ще стане. Аз лично бих ти отговорил веднага само да знам необходимата информация, а относно разстоянието на което ще караш водата, стягай се за сериозна помпа. А тези 2" , 3" които ти ги препоръчват са в голяма грешка, помпите се избират по необходим дебит и налягане.
                  Колега става въпрос за моторна помпа.Требва да има 2-3 атмосвери налягане след като мине растоянието от 800м.След това според помпата ще взимам распръсквачите има ги всякакви работят на различно налягане.Най важното е помпата да отведе водата и да има поне 2 атмосвери налягане.

Коментар

Колега става въпрос за моторна помпа.Требва да има 2-3 атмосвери налягане след като мине растоянието от 800м.След това според помпата ще взимам распръсквачите има ги всякакви работят на различно налягане.Най важното е помпата да отведе водата и да има поне 2 атмосвери налягане.
                    А при колко литра в минута ти трябва това налягане,тоест колко е дебита на водата която искаш да ползваш. Пример-помпа Тунджа-50 при 50 литра в секунда дава 40 метра воден стълб, но иска около 60кв. мощен двигател за да я върти, затова уточни и ще ти дам точния модел, аз съм ползвал десетки помпи и в момента няма как да ти опиша на всички параметрите.
                    Дебита?
                    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
                      А при колко литра в минута ти трябва това налягане,тоест колко е дебита на водата която искаш да ползваш. Пример-помпа Тунджа-50 при 50 литра в секунда дава 40 метра воден стълб, но иска около 60кв. мощен двигател за да я върти, затова уточни и ще ти дам точния модел, аз съм ползвал десетки помпи и в момента няма как да ти опиша на всички параметрите.
                      Дебита?
                      Колега неса ми я сни нещата с дъждовалните апарати.Требва ми по лябителска техника картофите ми не са много.Нещо по просто и по лесно за работа. http://www.sila-jsc.com/index.php?op...mid=72&lang=bg някой от тия разпръсквачи ще взимам.

Коментар

От: Съвети за поливане на 50 дка картофи

За разстоянието ясно - 800 м , но колко е денивелацията. Колко е разликата между нивата на двете крайни точки ?
                        Всяка помпа си има характеристики. Колко воден стълб вдига ( денивелация) и на колко метра поддържа тази денивелация.
                        Примерно - воден стълб 8 м на 100 м разстояние
                        .http://translate.google.bg/translate...te/ae1057w.htm - тук само за обща култура може да се разгледа.
                        http://translate.google.bg/translate...umps/selecting - и още малко.
                        Това само за навлизане в материята. За свободното време .
                        Чудно ми е ако маркуча, тръбата е 25 мм диаметър, на 800 м колко тегло трябва да вдига тази помпа? И колко време ще работи без да загрее ?
                        И това на едно ниво ако са двете точки - само преход разстояние. Когато сложиш и денивелацията ... става сложно .
                        Но аз не разбирам. Само си мисля на клавиатурата .

Коментар

Колега неса ми я сни нещата с дъждовалните апарати.Требва ми по лябителска техника картофите ми не са много.Нещо по просто и по лесно за работа. http://www.sila-jsc.com/index.php?op...mid=72&lang=bg някой от тия разпръсквачи ще взимам.
                          На този са му нужни минимум 190 литра в минута при налягане от 2,5 до 7 атмосфери, а с любителска техника няма да стане. А водата от сондаж или от канал?
                          ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Водата е от река.При нас няма практика да се правят сондажи.Никой нее пробвал освен аз да съм първия!

Коментар

Водата е от река.При нас няма практика да се правят сондажи.Никой нее пробвал освен аз да съм първия!
                              Това е добра идея. Земята, ако е твоя си заслужава. И май цените са малко надолу.... (на сондажите)
                              Колко е денивелацията - отговори или измери .
                              Има ли по трасето някаква кота (височина) за преодоляване и после да е подходящ наклон или е постоянно изкачване на водата от реката до нивата с картофи?

Коментар

Има около 4-5 метра да изкачи и после си върви само по равно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X