Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инвестиция в трайни насаждения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Инвестиция в трайни насаждения

Здравейте,
    имам малък проблем,като се надявам, че Вие,участниците в този великолепен форум който чета с интерес, да ми помогнат в тази важна за мен дилема.

Имам налична сериозна сума /50 хил. лв/която искам да инвестирам в овощарско стопанство.
    Проблема е ,че нямам опит и не знам в каква култура да инвестирам.
    Единственото което съм сигурен е, че трябва да е трайно насаждение.
    Дилемата-каква култура?
    Живея в Плевен и съответно културата трябва да понася суровият ни климат/много студено-ужасно топло/.
    Земя ще купувам в зависимост от културата.
    За сега съм се ориентирал към ябълки,но......
    Ако някой има някава идея за култура която да е рентабилна,устойчива с переспективен пазар и .....

Търся сравнително ниско рискова,средно доходна култура.
    Ако имате въпроси питайте.
    То май не е много това което казах, но толкова ми идва в момента.
    P.S Няма да участвам в никави програми!

До: Инвестиция в трайни насаждения

С трудничка задача се захващаш да знаеш .

Ябълките са добър вариянт -здрави дървета,устойчиви и дълги години живот. Наличие на вода,пръскане и торене дава добър резултат, обаче НЯМА ПАЗАР евтиният внос ти ....ва мамата.
    Праскови и касий се търсят български но дърветата са кекави, тъкмо започнат да дават както трябва /3-та, 4-та година/ и на 5-та започват да съхнат .

В селако стопанство бих инвестирал в оранжерии, но не тези простите а с парно и т.н.
    Можеш да засаждаш доста култури и то в една година /моркови, репички, цвекло,кирвиз/ та даже и цветя не незнам този бюджет дали ще ти стигне обаче

Ако все пак се "държиш за дървото" според мен се насочи към ядкови видове /лешници,орехи бадем/ . Доста ще почакаш /4-7 години/ обаче търсенето е голямо а дърветата вековни като спестовна книжка за децата ха-ха-ха ))
    088455338две
    "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
    Джамбазов 2010г..

Коментар

Благодаря ти много Живко за бързият отговор.
      И на мен ми през главата тези проблеми с ябълките,и затова повдигнах въпроса.
      Вторият ми вариянт за култура се лешниците.Но там нищо не знам-колко дават като добив,как се берат/хората са вече кът навсякъде по селата/,има ли пазар -да не е монополен,цена поне за ориентир,нуждаят ли се задължително от поливане....

Мислех и за арония,но там единчовек берял 70 кг за деня.Съхранение.....абе на знам!

А за оранжерия-твърдо не!Има пари, но е убийство.

Та в този ред на мисли-давайте!Споделете кой каквото мисли.

Коментар

Първоначално публикуван от Soma Преглед на мнение
        Благодаря ти много Живко за бързият отговор.
        И на мен ми през главата тези проблеми с ябълките,и затова повдигнах въпроса.
        Вторият ми вариянт за култура се лешниците.Но там нищо не знам-колко дават като добив,как се берат/хората са вече кът навсякъде по селата/,има ли пазар -да не е монополен,цена поне за ориентир,нуждаят ли се задължително от поливане....

Мислех и за арония,но там единчовек берял 70 кг за деня.Съхранение.....абе на знам!

А за оранжерия-твърдо не!Има пари, но е убийство.

Та в този ред на мисли-давайте!Споделете кой каквото мисли.
        Колега,погледни тук:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=90915

Имам засяти в двора към 30 бр.лешници.Завъдих ги от семе,и ги разсадих после.Отне 4 години до сега,и са на 1-1.5 м високи.Кога ще дадат плод ,не знам.Мога и снимки да кача ако има интерес.

Коментар

Придържам се към мнението на Живко, който много точно е обяснил и е посочил това, което е най-добре да отглеждате.Но според мен районът не е много подходящ за отглеждане на ябълки, а и доста страни от ЕС ги отглеждат.
          Може да се насочиш към орех, който е доста издръжлив и на положителни, и на отрицателни температури - като пример ще посоча манджурския орех, издържащ до -52 градуса.

Коментар

Ябьлки -много прьскания ,обаче по-лесно се продават издьржат на сьхранение . Сливи от сините лесно се гледат добре дават хем за консумация хем за ракия се(разцькват)-има едни дето са само десертни много вкусни.Череши -хрущялки много им се слугува трудно се берат не издьржат на сьхранение обачееее много ги обичам-шегувам се , рано излизат и развьрзваш пари а и се харчат добре .
            За мене заложи на няколко вида дрьвчета например череши -ябьлки или сливи -ябьлки или череши -сливи - ябьлки.
            Според мене сей само десертни сортове лесно се продават и по висока цена ще вземеш за труда си , не се подльгвай на обещания за изкупуване от преработватели --ще те хльзнат

Коментар

Здравейте,
              имам малък проблем,като се надявам, че Вие,участниците в този великолепен форум който чета с интерес, да ми помогнат в тази важна за мен дилема.

Имам налична сериозна сума /50 хил. лв/която искам да инвестирам в овощарско стопанство.
              Дилемата-каква култура?
              Живея в Плевен и съответно културата трябва да понася суровият ни климат/много студено-ужасно топло/.
              Ако някой има някава идея за култура която да е рентабилна,устойчива с переспективен пазар и .....

А защо не грозде? Все пак в този регион... А и ще имаш възможност за допълнителен бизнес.
              Александър

Коментар

Здравейте,

Дилемата-каква култура?

Не е лошо да уточниш с каква земя разполагаш/своя собствена или под аренда/,каква категория,поливност,средна сума на валежи,слънчево греене.От не малко значение е и агрономичната ти култура и образование.Можеш да потърсиш и специализирана помощ по въпроса.И още нещо по мое мнение -не се ли заиграеш с фондове,дотации и плащания по програми ще изгориш.А пък докато се чудиш засей култури като репко,резене,люцерна ,кориандър от които ще имаш свежа оборотна пара още на следващата година.Другото е да не залагаш на една култура ,защото пак ще изгориш .Добре е също да помислиш за удължаване на цикъла и затварянето му,т.е каквото произведеш ти да го реализираш като краен търговец иначе ще пълниш гушата на дебеловрати тарикати прекупвачи.Общо взето от земеделие трудно се печели и помисли за друг бизнес.
                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                  А защо не грозде? Все пак в този регион... А и ще имаш възможност за допълнителен бизнес.
                  Големи капитални разходи,добив на пета година при идеални сценарии и условия и ниска изкупна цена/миналата година си купих Мерло 24 карата по 50 стотинки,в същото време набраното от мен в собственото ми лоэе ми излезе по 60-70 стотинки/
                  МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от монио Преглед на мнение
                    Ябьлки -много прьскания ,обаче по-лесно се продават издьржат на сьхранение . Сливи от сините лесно се гледат добре дават хем за консумация хем за ракия се(разцькват)-има едни дето са само десертни много вкусни.Череши -хрущялки много им се слугува трудно се берат не издьржат на сьхранение обачееее много ги обичам-шегувам се , рано излизат и развьрзваш пари а и се харчат добре .
                    За мене заложи на няколко вида дрьвчета например череши -ябьлки или сливи -ябьлки или череши -сливи - ябьлки.
                    Според мене сей само десертни сортове лесно се продават и по висока цена ще вземеш за труда си , не се подльгвай на обещания за изкупуване от преработватели --ще те хльзнат
                    братът на жена ми гледа ябълки - 20 ли 50 дка ли, не разбрах, но осново вижда гърч, и работа. поне отсрани не изглежда да се е замогнал. а си разбира от работата и с мерак ги прави. от друга страна мисля, че се кефи максимално - все пак всяко дърво му казва "тати".

Коментар

Прасковите и кайсиите искат по-кисела почва. За това умират бързо...
                      За това задължително се прави анализ на почвата и се подбират подходящи овошки...
                      Или обратното- след като решиш какво ще отглеждаш, търсиш терен с подходяща почва

Ореха наистина е добра инвестиция за много години напред.

Коментар

От: Инвестиция в трайни насаждения

Здравей земеделски ентусиаст,задачата с която искаш да се захванеш е доста трънлива и осеяна с доста променливи нейзвестни.
                        Може да опиташ с култивирана шипка сорт Пловдив ,започва ефективно плододаване след третата година.Сумата която имаш намерение да инвестираш
                        ще ти стигне за създаване на около 40 - 60 декара зависи при вас колко е декар земя.Шипката има постоянен пазар в Европа,има дъдъг период на живот около 20-25 години,практически след третата година разходите по отглеждане са само за косене на междуредията и за бране.Вече има машина за механизирано бране на машина на доста примлива цена което доста облекчава , ускорява и повтинява процеса на прибиране на реколтата.

Сорта е устойчив на студ и жега не го ядат диви и домашни животни и т.н.

Имам засадени 30 декара сега са на 2 години.

Порови в интернет и прочети.

Друга идея с по-бърза печалба е култивирана коприва , има постоянен пазар на много добри цени там работата е повече но пък още на първата година дава резултат.

Само за пример , кои не е срещал натоварени ромски коли с коприва сега пролета а както е известно дето има роми има добра печалба.

Успех в начинанието,
                        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
                        Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

От: Инвестиция в трайни насаждения

[QUOTE=Soma;1082810]Здравейте,

Дилемата-каква култура?

Здравей колега,
                          Мисля, че все още нямаш никакъв проблем! Проблемите ти ще започнат едва след като инвестираш парите си в земеделие. Не се шегувам - имам доста опит с това.
                          Както казават хората ".....който разбира от земеделие не се захваща с него...."
                          Поздрави
                          Стратегия за Национално оцеляване - Да си толкова прост, че никой да не иска да се занимава с теб.

Коментар

От: До: Инвестиция в трайни насаждения

Първоначално публикуван от mehudi Преглед на мнение
                            братът на жена ми гледа ябълки - 20 ли 50 дка ли, не разбрах, но осново вижда гърч, и работа. поне отсрани не изглежда да се е замогнал. а си разбира от работата и с мерак ги прави. от друга страна мисля, че се кефи максимално - все пак всяко дърво му казва "тати".
                            Мале много декари . То навсякъде е гърч колега а дали се е замогнал най добре той си знае не всички показват колко пари имат.Да са живи и здрави всички земеделци и голям добив тая година . Ако не се кефиш на работата си не е готино

Коментар

От: До: Инвестиция в трайни насаждения

Добра идея успех с реализирането й! Но за съжаление не лека! Разбира се както казаха колеги по нагоре най добре е да се започне с анализ на почвата и климатичните особености на региона за да се определи кой вид овошки и какъв сорт най добре ще се развиват. След това торене с оборски тор колкото повече - по добре, риголване и на следващата година засяване на дръвчетата. Лешника е добра алтернатива студоустойчив е зимата но понякога не издържа на пролетните застудяания. Ореха също е идея макари,че започва късно да плододава (има и по ранни сортове) НО при ореха има една особеност тъй като се сеят на голямо разстояние едно от друго дръвчетата между тях могат да се комбинират с друг вид например: вишни лешници, бадеми и др. Вече избора е твой какво ще избереш. Но добре проучи всичко има много начини да се инвестират пари залагай на сигурните!
                              Не важно кто напротив, важно кто рядом.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X