Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за рязане на ябълка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за рязане на ябълка

Здравейте! Предварително се извинявам за елементарния въпрос, но нямам никакъв опит с резитбата на дървета.
    Накратко: Тази пролет засадих 2 ябълки(Фуджи и Златна превъзходна) в двора на селска къща в предбалкана. Тъй като живея на 4 часа път не си ходя често и дворът почти целогодишно е с 1м бурени. Очудващо ябълките са се хванали въпреки сушата, но поветица или там както се казва беше огънала "златната" и натиснала до земята. Явно ябълката бързо е дръпнала нагоре и колчето се е оказало ниско.Вече сложих и по-високо (на снимката се виждат и двете). Почистих малко и я изправих, но според мен определено трябва да я отрежа по някое време, за да спре да расте на височина и да почне да се разклонява. - Снимка 1
    Фуджито е доста по-ниска и вече има няколко пъпки и разклонения.
    Моля за съвет къде и как да я/ги отрежа, както и дали има някакъв вариант да огранича буренаците да не ги задушават така? Ходя си няколко пъти в годината, а тревата за 1 месец става до кръста... В общи линии цялата ми "почивка" там минава в чистене на двора...
    Този месец ще ходя да кося и чистя, че предния път нямах време...
    Единствено се сещам за евентуално ограждане на дръвчетата с камъни, тъй като не съм наясно каква химия мога да ползвам, която да не е вредна за дръвчетата и плодовете им.

Също така ако някой знае какво се случва с гроздето, че всяка година спуканите зрънца са пълни с чернен прах, като пепел. - Снимка 2

Прикачени файлове

Ябълката я отрежи на 80см от земята. Против плевелите сложи слама или от черното платно против плевели, може и картон, нещо такова

Коментар

Против плевели-борови иглички. Пътем ще си събереш от някоя борова гора.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

• rosen_lazarof
        rosen_lazarof коментира
        Редактиране на коментар
        Боровите иглички за мулчиране(така се вика по научному) се слагат на растения обичащи кисела почва. Такива дето не обичат (пипер или домати) могат да умрат

Ябълката не я бутай, режи я напролет. Слама около стъблото ще помогне освен за бурени и за запазване на влагата лятото и против измръзване зимата. Това докато е млада. Боровите иглички знам че съдържат киселина и не всички растения им понася. Под боровете няма много растителност по тази причина.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

доста близо до някаква стена изглежда, не е късно да я преместиш

Коментар

Благодаря на всички за коментарите. На първо четене ще пробвам да покрия около дървото с прясно окосената трева. Не знам дали това няма да е проблем. Иначе е на около 2.5м от стената. Преди имахме голяма дюля доста по-близо и не е имало проблем.
          Не знам колко рано на пролет ще мога пак да отида. Може да е чак края на май или направо юни, а тогава ми се струва късно да я режа. Сега е станала почти 2м висока и много тънка в горната част.
          А за гроздето някой има ли идея? В нета по снимки не ми прилича нито на мана, нито на някакви гъбички. Просто някои от чепките са или ицяло в това състояние или само част от тях, а другата е нормална...

Коментар

сега я отрежи, лятната резитба не е отменена

Коментар

На втората снимка ми прилича на сиво гниене, изпуснал си поне едно пръскане.
              За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
              0878 79 20 61 Борис

Коментар

Според мен, ако не разбираш, просто не пипай

При мен добре се развиват овошките , само тези дето НЕ съм ги "облагородявал"

И розите съсипах.. с много любов.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X