Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мини курник

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Мини курник

    Здравейте. Вече съм щастлив пенсионер. Мисля да живея предимно на село. Искам да отглеждам кокошки за лична консумация. За целта мога да отделя около 50 кв.м. за дворче и курник. Ще бъде ограден отвсякъде (и отгоре). Теренът е с наклон към 20*. Търся схема на модерна мини ферма, с лесно поддържане, чистене и мини-смрад. Намерих разни чертежи, но нямам база за сравнение и избор. Ако някой има личен опит, моля да го сподели.
    0888 98 5ОО5
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  • #2
    Не им трябва голям курник. Е то зависи от броя кокошки, де. И е хубаво курникът да е проветрив, особено лятото, щото много лесно завъждат швелки. Кокошките са тъпи същества изначално. Четири полога имат и всички се напъват да снасят в един. Хубаво е, полозите да са нависоко, а кокошките да спят на скари по-ниско, Достатъчно е дървена скара на 10 см от пода. Да се вади лесно и почиства. Моят курник е с плочки отдолу и така се почиства по-лесно. Хубаво е да се варосва поне веднъж годишно. Дворчето им е бетонирано. Пак се почиства лесно. Хубаво е да се почиства, когато е сухо. След дъжд е...
    В полозите е хубаво да има мека дългостръка трева (сено). Имам хранилки, че иначе разпиляват храната и я осират. Това от личен опит.

    ПП: Мрежата отгоре е силно препоръчителна. Не защото много летят, но има соколи при мен в полето.
    И...кокошките, ако са за носачки се "износват" за две години. Та, периодично старите отиват в буркани, а се купуват ярки. Не малки пилета, щото са "муняви" за опазване.
    Your conscience is all you can take to your grave.

    Коментар


    • #3
      Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
      Кокошките са тъпи същества изначално. Четири полога имат и всички се напъват да снасят в един.
      Баба слагаше по един бял, объл камък- да приличана яйце- във всеки полог и кокошките си снасяха на всички места.

      Ако е бетон навсякъде - ще им е нужен отделно пясък и черупки от яйца.
      Черно, мирише и разваля характера!

      Коментар


      • kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Проблема е в това, че кокошите лайна "изгарят" растителността. Та всичко е въпрос на време. И на 100 квадрата да ги затвориш, след година, две, три тревата ще е само спомен.

      • TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Помня като дете, че и баба ми ми казваше да оставям по едно яйце в полозите всеки ден.
        Иначе, в нашия кокошарник има пясъчник, а и майка им стрива черупки в храната. Оставя ги на слънце лятото или ги суши в печката зимъска.
        Бетонирано дворче ще го огребеш, но земя. След дъжд ще е мазало и ще си цапат и яйцата също.

      • bullet_pk
        bullet_pk коментира
        Редактиране на коментар
        Баща ми ги гледа точно така - оградено с кокоша мрежа дворче към 50-тина квадрата. По средата е сковал малък дървен курник, в който ги заключва всяка вечер. Има и голям орех, който им пази сянка. Животинките се чувстват перфектно. Трева няма никаква. Като завали става 1-2 см кал, но си има повдигнати пътечки. В дворчето има и няколко клетки със зайци.

    • #4
      Хахаа,каква ирония - преди малко търсих нещо в темата ти за чифликчийския трактор /между другото - там съм писал за пернатите в двора/ и питах там, сега отварям да чета тука и ми става ясно.
      Значи твоето не е мини курник ами си е точно курник. Мини, ако искаш да видиш - търси някъде назад темата на колегата Николай Колев или направо питай Тубето за кокоши трактор и глей за ко става въпрос.
      Вече по същество. Лична консумация е 10-20 кокошки. Аз от доста години с 12-15 осигурявам яйцата за 6-7 човека, а пролетно време нося излишък на работа да продавам/подарявам.
      Помещението. За тая бройка ти трябва стая 2-3 на 2-3 метра, здрава, суха, светла, чиста, без достъп на гризачи. Размерът /височината вкл./ зависи от някои допълнителни неща. На село ги гледам в обора /стая около 3на 4 метра/ където някога бяха кравата с телето. Вентилация естествена или принудителна е задължително. Пода цимент или плочи. Постеля слама или талаш, лятото чистиш като стане3-4 пръста, зимата може и педя. Зимата ако искаш да имаш яйца, при студено, мокро, снежно време кокошките трябва да са вътре, дет има една приказка - не трябва да им изстиват краката. При мен имат голям южен прозорец и зимата е супер, лятото една круша прави сянка а горната част на прозореца е замрежен /желязно/. Някой каза че били глупави при полозите - не са, просто имат инстинкти от хилядолетия и трябва да се съобразяваме с тях. Наблюдавал съм ги как има по две в полог и още две чакат на опашка да влязат вътре, хаха. Облия камък и /или драснато с молив яйце което да се вземе на другия ден е стара практика. имат си йерархия и взаимоотношения Кацалки за през нощта са задължителни - например нещо като магаре за рязане на дърва, само че с дължина два метра е най-елементарното и стига за десетина бройки. Дворчето ми в което излизат денем е същия размер /част от някогашния овчарник/, мрежа човешки бой и пода е бетонни плочи /40х50 сантима/ вече начупени и с големи фуги - там си ровят но не ми пречи, чистя в сухо време с лопатата отгоре. Ако има много хищници и летящи, ясно е че ще се замрежва и отгоре - има си кокошкарска мрежа дето е като рабицата но с по-голямо око. В непосредствена близост имам и един участък 8х10 метра който е трева откак се помня - от една страна мрежа към асмалъка, от другите страни са обори, навеси, хамбар, дръвник и т.н. Пролетно време изчаквам тревата хубаво да порасне и я окосявам за зайците, после е за кокошките. От поне двайсе години там ги пускаме - през ден или през два-три - ако не е тежка суша след една седмица тревата тръгва. Обичат да ровят в сухото и да си правят прашни бани /за тях е полезно/ но за нас това е проблема че правят дупки. Като е кално, седят вътре на сухото, те по принцип не обичат да се калят, но за да извадят някой дъждовен червей са готови на всичко. Тая зима знаем как беше, двора не го орахме есента че имах зеле до късно пък се и засуши после тревяса тук таме. Малката много ги обича и като си отидем уикенд - изкарваме ги там да пасат и да ровят за по един час, тя си взема стола, облича си една ватенка и сяда с телефона някъде на припек да ги варди, че имаше и лук и чесън засадени, па те много ги обичат, хаха. Така чак до късна пролет, като почнахме да сееме и садим тва онова.
      Храната. За качеството/вкуса на яйцата а и за здравето на птиците трябват витамини. Лятно време - трева широколистна, зимно време тикви, цвекло, кухненски отпадъци. Имаме машинка-резачка за твърдите работи, сега динени кори, ябълки много падат тая година - всичко минава през нея. Зимата не хвърляме нищо, картофени обелки, зеле, огризки ябълки и круши, всичко се събира. Черупки от варени яйца заминават директно за тях, от сурови яйца се събират, като се ползва фурната за друго ги запичаме и после ги меля със смеската. Това са минерали и без тях не може. Креда, стара варова мазилка, , охлювени или мидени черупки, едър пясък или ситен чакъл, въглища или пепеп и сигурно още много неща но не се сещам - трябва да има при тях. Вода чиста, зимно време е хубаво да им се дава и топла. Поилки и хранилки има десетки варианти самоделки в нетя, избирай. зърно може да даваш цяло, може натрошено или смляно. Аз веднъж месечно пускам ярмомелката и правя смеска жито, царевица, кюспе. ечемик не се дава. Кокошките, за разлика от зайците например, бързо може да им смениш хранителния режим и не им пречи.
      И последно засега. Вярно е, че най.много яйца носят през първата си година, втората някъде са 10-15% надолу, третата пак и т.н. Ако заредиш една партида ярки, почвата заедно да снасят /в рамките на 2-3 седмици да рече/ и пак така заедно спират /линеят/. Затова, ако си там целогодишно оставяй и по някоя от старите. Аз в момента мисля че имам поне две тригодишни и пак си снасят. Ако нямат нещо характерно - окраска, качулати, гащати, голошии, аз им слагам по един пръстен от твърд кабел на крака да ги различавам.
      За да са истински щастливи, трябва им петле разбира се. Той няма отношение към бройката яйца, но ако ще люпиш от тях, на теория ти трябва един на 8-10 кокошки, на практика може и на малко повече, според зависи.

      Коментар


      • #5
        Сега виждам темата, - звънни пък ела, да споделям опит.
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

        Коментар


        • #6
          Това ще свърши ли работа?
          Nissan Pathfinder 4.0L

          Коментар


          • kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            Ако има лисици наоколо - ще копнат под гредата

          • jordanov sv
            jordanov sv коментира
            Редактиране на коментар
            Това е много готино, но за нашите условия и твоите конкретно - евентуално част от покрива трябва да дава сянка. Ако теренът позволява, едни подвижни колела които да дават възможност за местене и става супер. А с разните съвременни техники и джунджурии може да се направи така, че да се посещава веднъж седмично, примерно казано.

        • #7
          Нещата се наредиха. Съседът каза, че му е по-лесно да гледа 10 кокошки повече в неговия курник, вместо да идва да храни моите, когато ме няма. Остави ми само 2 лехи с домати и лук за салата, щото ракията ми знаел къде отлежава...
          Благодаря на отзовалите се!
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X