Здравейте приятели, отново ме вълнува един въпрос, ще се радвам, ако някой даде някаква идея. Взех си почвени проби от масивите и ги пратихме за анализ за установяване съдържанието NPK та уж да торим по-правилно, и пратиха резултатите, но се оказа, че уволнили агронома там който пишел и препоръките и сега имам само цифри, дайте оптимално съдържание или нещо подобно, Благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
NPK запасеност на почвата?!
Свий
X
-
До: NPK запасеност на почвата?!
Ами като начало е най-разумно да напишеш всичко което са показали пробите. Може и направо да сканираш листа от лабораторията. и ги поствай ТУК!
Вторият начин е да хвърлиш боб и да гадаеш!
Третият е чрез Би Ти Ви - те имат там разни гадатели и екстрасенси!
Кмето
-
Първоначално публикуван от stokiz Преглед на мнениеЗдравейте приятели, отново ме вълнува един въпрос, ще се радвам, ако някой даде някаква идея. Взех си почвени проби от масивите и ги пратихме за анализ за установяване съдържанието NPK та уж да торим по-правилно, и пратиха резултатите, но се оказа, че уволнили агронома там който пишел и препоръките и сега имам само цифри, дайте оптимално съдържание или нещо подобно, Благодаря!
1. Каква култура ще засяваш на площите ?
4. Има ли проба за Нематода ?
След това ще продължим .
Коментар
-
-
Това е една от пробите http://media.snimka.bg/3313/012881356.jpg
Резултатите са направени от: Централна Лаборатория за Химични Изпитвания и Контрол
листите са доста....на тези масиви ще е пшеница, интересува ме колко точно тор на декар е нужно за оптимума, има доста време разбира се до тогава, но трябва от рано да си правя сметките...
Благодаря Ви предварително!
Коментар
-
Първоначално публикуван от stokiz Преглед на мнениеТова е една от пробите http://media.snimka.bg/3313/012881356.jpg
Резултатите са направени от: Централна Лаборатория за Химични Изпитвания и Контрол
листите са доста....на тези масиви ще е пшеница, интересува ме колко точно тор на декар е нужно за оптимума, има доста време разбира се до тогава, но трябва от рано да си правя сметките...
Благодаря Ви предварително!
Всяка култура си има хранителни нужди .
Ти казваш -- ще сееш житни . Провери нуждите на твоето жито - колко са му нужни от основните торове.( азот , фосфор,калии).
Те са най-важните - доколкото аз виждам - почвата ти е бедна на тези торове .
Пробата ти има много листи ( така пишеш ) - няма ли препоръки за торене при тази проба ?
Микроторовете се внасят лесно .
За да си спокоен - чети какво казват специалистите :
Давидков - четвъртата статия - но я разгледай по-обстойно !
http://www.geocities.com/usb_dobrich/cereals-bg.htm отваряш статия и .... четеш .Приятно четене !
Тя е точно за жито !
Коментар
-
Аз на проби вече не вярвам,нося една почва в Пушкаров и ВСИ Пловдив и резултатите напълно противоположни,едните показват висока запасеност другите много ниска.
Препоръчвам торене с минимум 50кг/дк. калиев сулфат(може и калиев хлорид поради по-ниската цена,при житни става) и 50кг/дк. троен суперфосфат,внесени с основната обработка на почвата.Азотните торове се внасят през вегетацията,поради лесното им придвижване в почвата(измиват се,проникват в дълбочина на почвата).
Но проблема с възвращаемостта на вложените средства за торове при ниските цени на житото и изключителното повишаване на цената на торовете си остава нерешен.ТЛК 80 4,2ТД-95г
Коментар
-
Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнениеАз на проби вече не вярвам,нося една почва в Пушкаров и ВСИ Пловдив и резултатите напълно противоположни,едните показват висока запасеност другите много ниска.
Препоръчвам торене с минимум 50кг/дк. калиев сулфат(може и калиев хлорид поради по-ниската цена,при житни става) и 50кг/дк. троен суперфосфат,внесени с основната обработка на почвата.Азотните торове се внасят през вегетацията,поради лесното им придвижване в почвата(измиват се,проникват в дълбочина на почвата).
Но проблема с възвращаемостта на вложените средства за торове при ниските цени на житото и изключителното повишаване на цената на торовете си остава нерешен.
Има си смесени торове - азот-фосфор-калии с добавка на микроторове.
За различни култури са различни концентрациите на отделните съставки . Пише ги на самата опаковка дори .
Ето как се тори при картофите , поне при нас :
Урея - 50 кг на декар ( уреята е азотен тор с повишено съдържание на азот 51% ).
Двуфосфорен петоокис - фосфорен тор - 25 кг/дек. Може и по-рано да се хвърли . Той по-трудно се разтваря и усвоява от растението.
Калиев сулфат - 25 кг/дек- по време на сеитбата , или Калиев хлорид - хвърлен месец-два по-рано заради хлора .
Това са минималните норми за торене.
Тези килограми са за тор - а не за активно вещество ( което е процент от количеството тор ).
За това - е важно да се знае какви са пробите . По лесно и вярно се изчислява колко активно вещество ( чист азот, фосфор и калии ) са нужни на почвата . От там , като се знае процентното съдържание на тези активни елементи в торовете - се изчислява колко килограма тор да се хвърли на декар .
Малко сложно го обясних - но в действителност е елементарно .
Дано сте ме разбрали .
Има интересен начин да се снабдите с по-евтини торове .
В Димитровград - намерете познат . Да отиде да ви купи непакетиран азот - такъв който е паднал извън попточната линия и има малко примеси - прах , камъчета и подобни . На половин цена е !
Ако имате познат износител или вносител на Урея - излиза по-евтино от Амониевата селитра ( при еднаква цена - Амониевата съдържа 34% азот , а Уреята 51% азот ). Смятайте сами !
Фосфор - Стара Загора . Когато го купувахме в завода - ако купувате по-малки разфасовки - излизаше по-евтино (????? ) . Странно - но се възползвахме !
Освен това има различни видове фосфорни торове - вземете този , който е най-усвоим в почвата . Не помня кой беше - но в завода са много усмихнати и услужливи . Не е тайна !
Дано все още така си стоят нещата !
Успех !
Коментар
-
Колега за да се изхрани едно растение добре,в почвата трябва да има хранителни вещества колкото на добре запасена почва(25-30мг/100г. почва Азот,Фосфор,Калий) +толкова колкото ще извлече културата за цялата вегетация.
Това са го писали в книгите Български и Руски учени(поне аз такива съм чел,че то няма други,новите са само преписани).
Когато показателите на отделните хранителни елементи са под нормалните за даден вид почва някои елементи се блокират,като се свързват в недостъпни х.съединения за растението.
Никога по-високите торови норми за Фосфорни и Калиеви торове не могат да навредат,затова съм дал и такава препоръка,макар че и с тях няма да достигне прага на добра запасеност на почвата.ТЛК 80 4,2ТД-95г
Коментар
-
Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнениеКолега за да се изхрани едно растение добре,в почвата трябва да има хранителни вещества колкото на добре запасена почва(25-30мг/100г. почва Азот,Фосфор,Калий) +толкова колкото ще извлече културата за цялата вегетация.
Това са го писали в книгите Български и Руски учени(поне аз такива съм чел,че то няма други,новите са само преписани).
Когато показателите на отделните хранителни елементи са под нормалните за даден вид почва някои елементи се блокират,като се свързват в недостъпни х.съединения за растението.
Никога по-високите торови норми за Фосфорни и Калиеви торове не могат да навредат,затова съм дал и такава препоръка,макар че и с тях няма да достигне прага на добра запасеност на почвата.
Аз не пиша против твоето изказване - подкрепям те . За жалост - ти си го написал - цената на зърното ..... и цената на торовете не се движат в една посока . За това съм посочил МИНИМАЛНИ норми на торене при нас - картофите !
За успокоение на всички колеги земеделци - ето как се тори в Гърция :
Там са поливни площите - което позволява 2-3 реколти .
За по бърза вегетация - вадите се пълнят с 5 см торове - нивата побелява. Следва поливане ... много и културата се развива по-бързо - и като големина .
И така - освен субсидиите , много, много торове ( стотици килограми на декар ) и поливки . Ккак да нямат големи реколти !
И честито на нас - дето им ядем прекрасните плодове и зеленчуци !
Така , че спокойно може да торите в ПЪТИ повече отколкото се препоръчва .Само да имате вода и .... субсидии !
Успех на всички земеделци ! И дано да завали !
Коментар
-
Тук обикновено се ползва Амониева селитра и NPK. Сърбите ползват предимно карбамид и доколкото си спомням това има някакво отношение към киселинността на почвата, а не към съдържанието на азот.
Занимавал съм се внос и реекспорт на торове повече от 5 години, та затова.
Краси може да си прави експерименти, защото си познава района от доста време, но колегата, който е пуснал питането дори не е посочил в кой район е.
Иначе, мога да те свържа с бившите ми колеги - те ще съдействат с каквото могат за необходимите консултации.Зима иде
Коментар
-
Първоначално публикуван от huko Преглед на мнениеТук обикновено се ползва Амониева селитра и NPK. Сърбите ползват предимно карбамид и доколкото си спомням това има някакво отношение към киселинността на почвата, а не към съдържанието на азот.
Занимавал съм се внос и реекспорт на торове повече от 5 години, та затова.
Краси може да си прави експерименти, защото си познава района от доста време, но колегата, който е пуснал питането дори не е посочил в кой район е.
Иначе, мога да те свържа с бившите ми колеги - те ще съдействат с каквото могат за необходимите консултации.
Пък аз ще черпяТЛК 80 4,2ТД-95г
Коментар
-
Въпроса е там, че 50кг/дк от фосфор и калий на есен и отделно, азотен все още не можем да си позволим, тъй като фирмата няма възможностзатова и направих пробите, поне минимума да покрием на всички... иначе става дума за местност - Софийска община, Пирдоп ....и аз съм от скоро и нямам особени наблюдения, но определено почвата е бедна, и кисела... затова и сложихме карбамид до колкото успяхме да си позволим миналата есен като подхранване, а на есен комбиниран NPK 16:16:16
Благодаря за отговорите!
Коментар
-
Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнениеАко само ще се тори , без точни изчисления до килограм - това е друга песен .
Има си смесени торове - азот-фосфор-калии с добавка на микроторове.
За различни култури са различни концентрациите на отделните съставки . Пише ги на самата опаковка дори .
Ето как се тори при картофите , поне при нас :
Урея - 50 кг на декар ( уреята е азотен тор с повишено съдържание на азот 51% ).
Двуфосфорен петоокис - фосфорен тор - 25 кг/дек. Може и по-рано да се хвърли . Той по-трудно се разтваря и усвоява от растението.
Калиев сулфат - 25 кг/дек- по време на сеитбата , или Калиев хлорид - хвърлен месец-два по-рано заради хлора .
Това са минималните норми за торене.
Тези килограми са за тор - а не за активно вещество ( което е процент от количеството тор ).
За това - е важно да се знае какви са пробите . По лесно и вярно се изчислява колко активно вещество ( чист азот, фосфор и калии ) са нужни на почвата . От там , като се знае процентното съдържание на тези активни елементи в торовете - се изчислява колко килограма тор да се хвърли на декар .
Малко сложно го обясних - но в действителност е елементарно .
Дано сте ме разбрали .
Има интересен начин да се снабдите с по-евтини торове .
В Димитровград - намерете познат . Да отиде да ви купи непакетиран азот - такъв който е паднал извън попточната линия и има малко примеси - прах , камъчета и подобни . На половин цена е !
Ако имате познат износител или вносител на Урея - излиза по-евтино от Амониевата селитра ( при еднаква цена - Амониевата съдържа 34% азот , а Уреята 51% азот ). Смятайте сами !
Фосфор - Стара Загора . Когато го купувахме в завода - ако купувате по-малки разфасовки - излизаше по-евтино (????? ) . Странно - но се възползвахме !
Освен това има различни видове фосфорни торове - вземете този , който е най-усвоим в почвата . Не помня кой беше - но в завода са много усмихнати и услужливи . Не е тайна !
Дано все още така си стоят нещата !
Успех !Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар