Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Жива ограда -бодлива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: До: Жива ограда -бодлива

Да събудим темата.

Тази година съм решил по някакъв начин да си реша проблема с оградата на вилата. Коловете, бодливата тел и мрежата не вършат работа. Все се намира някой "доброжелател" да ми счупи някой кол, а не ми се дават пари за една къща, за масивна ограда и ефекта да е същия. Та от тази гледна точка съм решил да търся вариант за нещо бодливо. Давайте идеи и снимки.
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

От: Жива ограда -бодлива

Обикновена хвойна. Смрика му казват по нашия край. Бодливо, красиво, сухоустойчиво, шишарчиците му миришат на джин.
      Тази земя, по която тъпча сега,
      тази земя, която пролетен вятър пробужда,
      тази земя – не е моя земя,
      тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
        Обикновена хвойна. Смрика му казват по нашия край. Бодливо, красиво, сухоустойчиво, шишарчиците му миришат на джин.
        Откъде? Има ли го в природата или се купува от разсадници?
        О, я да питам чичко Гугъл.

Коментар

Аз съм решил да го добия от гората. Има при нас едно място дето така са се разселили, че майката Природа ще ми бъде благодарна ако поразчистя малко.

Коментар

От известно време и аз се вълнувам от живия плет. Имам да направя около 140 метра ограда и търся евтин начин за това. Преди около пет години си купих две съседни места в едно близко село на южен баир и имах идеи и планове да строя, като преди това опитам да склоня някой съсед да купя и неговото. Миналата есен не намерих къде са се дянали идеите ми и реших да засадя някое дръвче поне, че да има какво да ферментира един ден. Обаче е разграден двор и козите вече може и да са ги изгризали. От ровенето ми в нета разбрах, че евтино или безплатно няма. Последно съм решил да разсадя шипки по края и да им опъна по два-три реда тел. Имам в изобилие в местото, само трябва да си направя разсад. Също есента насадих десетина метра лешници, гъсто един до друг. Ако ми допаднат като гъстота - тая есен ще продължа.

Коментар

Днес отнех от майката Природа 15 броя хвойни високи около 40-50 см. Засадих през 1.5 метра около една ограда на вилата. Ако се хванвт след три години ще имам чудесен бодлив красив жив плет.

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
                Смриката не става. Даже дратхаара я минава на 5-та. Виж акацията е друго нещо, но трябва да расте на храст. Според мен решението е лонгоз от разни бодливи - акация, шипка, глог, трънкосливка + къпини за стягане на редиците. Освен това растителният бент трябва да е широк поне метър.
                Ееееех, ако можеше на пауловнията да се ашладиса нещо от горепосочените.....
                За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

От: До: Жива ограда -бодлива

Айде и аз да поразмърдам темата, щото и пред мен стои едноименния въпрос от заглавието.

Та, това
                  Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
                  Това не е ли добра непроходима ограда:- бодлив берберис, вечнозелен и непрогледен през зимата. Стига до височина от 2-3 метра, ако вземеш мерки да не го подрязваш.

много е важно, докато растенията са още малки и с гъвкави стебла, да ги преплетеш едно с друго, и тогава оградата става непроходима дори за диви животни, или за стадо от крави или овце.

МОД :
                  Препратки към други сайтове не са позвлени.
                  дето го е посочила колежката (или колегата, както се оказа, че било по-правилно)
                  някой пробвал и го е, или нещо подобно вечнозелено ?

P.S. Трябва ми нещо, добре изглеждащо, подходящо за ограда към улицата.
                  ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Да пораздвижа малко темата, че ми е все по-актуална.
                    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Проблемът с каквито и да е плетове е това, че растат сравнително бавно. Иначе за мен, глога е номер едно.
                      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Аз насадих Пираканта (PYRACANTHA COCCINEA)(по-късно ще ходя да я наснимам в градината). Вечнозелено, трънливо, широколистно, расте сравнително бързо и е страшен бурен, над два метра стават, цъвти бяло, на есен оранжеви плодчета, които птичките много обичат.

Ето това е снимка от интернет, така изглежда на есен, ако не се подстригва:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Pyracantha-coccinea.jpg
Прегледи:1
Размер:272.6 КБ
ID:5502373
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от Вива ViRuS4eto; 17-07-13, 17:43.
                        The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

На какво разстояние се сее?

Коментар

Първоначално публикуван от Liebherr4eto Преглед на мнение
                            Аз насадих Пираканта (PYRACANTHA COCCINEA)(по-късно ще ходя да я наснимам в градината). Вечнозелено, трънливо, широколистно, расте сравнително бързо и е страшен бурен, над два метра стават, цъвти бяло, на есен оранжеви плодчета, които птичките много обичат.

Ето това е снимка от интернет, така изглежда на есен, ако не се подстригва:

[ATTACH=CONFIG]607467[/ATTACH]
                            Най - добрия избор!!!! Растението става 2м високо и 2м диаметър. Перфектно става за оформяне на жив плет. Първата година искаше повече грижи понеже беше сухо, но тази година не съм правил нищо по него , а вече е 1м. високо. Достига пълен размер за 3-5 години. Сади се на 70 см, но аз съм го боцнал на 50см. Става много гъст и има страшни бодли! Най-хубавото е , че е и много евтино, 4лв бр, на расадника на Враня(посока софия преди резиденцията в дясно). Цветовете на моя седяха до края на януари. Издържа до -20 С. Нямам снимки.
                            Поздрави!!!
                            ЛАДА НИВА 1.7
                            Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

Коментар

Забравих да добавя! Въпреки , че човека който ми го продаде каза , че не трябва нищо да се прави още от саденето първата година го поливах редовно и ми слагах тор през 2-3 месеца. Като се хване няма никакви грижи тогава
                              ЛАДА НИВА 1.7
                              Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

Коментар

Подкрепям за пиракантата.Вечнозелена, красиви плодове,непретенциозна и расте бързо.Захваща се и от резници .Лесно растение.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X