Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лайм, зелен лимон и разни други цитруси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Лайм, зелен лимон и разни други цитруси

    От много години се опитвам да си намеря дръвче Лайм или т.н. зелен лимон. Къде заради красивите и полезни плодове и заради това, че на терасата пече яко слънце и нищо не вирее, освен цитруси или кипарис. Преди време ми подариха кумкуат, но след първия завръз - роди около 40 плодчета, бавно взе да съхне и загина. Сега съм на път да си купя грейпфрут, има прекрасни и не скъпи дръвчета в разсадник до Пловдив. Но зеленият лимон си ми е на сърце. Преди 2 години ми подариха лимоново дръвче, около 50 см., за което ми казаха, че е от сорта Лимер. Цъфтя много пъти, но не връзваше плодчета, едва миналата година успя да задържи едно и сега е точно колкото зелените лимони и независимо, че вече е голямо изобщо не пожълтява. Дали пък случайно не съм уцелила Лайм!!! Нека погледнем по- отблизо този прекрасен плод, който се оказва, че освен красива добавка към храни и напитки е с неоценими качества, които могат да ни бъдат полезни. Позволявам си да поднеса информация от интернет:

    "Учудващото е, че този дребен, ярко зелен плод има множество ползи за здравето. Сокът на два лайма предлага 50 процента от необходимата ви дневна стойност на витамин С и също така подсилва нивата ви на фолиева киселина, калий, магнезий, витамин В6 и фибри. Плодовете лайм често биват пренебрегвани що се отнася до здравословното хранене, но те със сигурност би следвало да се приемат като мощна добавка в дневния хранителен режим.
    Зелените лимони, както също наричаме тези цитрусови плодове, са естествени лечители и лекуват по много начини. Освен че са богати на витамин С, лайм плодовете също така съдържат антиоксиданти, борещи се с свободните радикали, които да ви помагат да се поддържате по-здрави. Добавянето на малко лайм към храната или водата може да ви помогне да се борите със животозастрашаващи болести.Флавоноидите в лайм, наречени флавонол гликозиди биват хвалени за способността им да спират деленето на клетките при няколко вида рак. Те са изследвани също и заради антибиотичните им свойства. Изследване, проведено в Университета на Коста Рика в Сан Педро описва антибиотичната сила на лайма в битката с холерата.
    Изследването, публикувано в списанието Revista de Biologia Tropical (1994 г.) прави заключението: „Добавянето на сок от лайм в некиселинни храни, напитки и вода силно се препоръчва за предпазване от инфектиране с холера вибриос и с други чувствителни на киселини микроорганизми”. В много села в Западна Африка сокът от лайм е част от храната и тази практика доказано помага за предпазването от холера.Този дребен кисел плод ще придаде на кожата ви по-здрав вид. Включването на лайм в храната може да намали петната, бори се с инфекциите и придава на кожата свеж блясък. Сокът от лайм може дори да се използва като ексфолиант за премахването на мъртвите клетки. Изследванията показват, че сокът от лайм в топла вана е чудесен за премахването на пърхот, обриви и контузии.Лайм е включен в списъка на най-полезните „суперхрани при диабет” на Американската диабетична асоциация. Други цитрусови плодове, които спомагат предпазването от диабет са грейпфрутът, портокалите и лимоните заради съдържащите се в тях разтворими фибри и високо съдържание на витамин С. Изследванията показват, че ако пиете по чаша топла вода с прясно изстискан сок от лайм това ще ви помогне да отслабнете. Напитката също така невероятно ви зарежда с антиоксиданти и по този начин ви дава енергия и концентрация през целия дълъг работен ден. Правете това една седмица и почувствайте подобренията, те със сигурност ще ви изненадат.Високото съдържание на калий в плодовете лайм е много ефикасно в премахването на токсичните субстанции и на отлаганията в бъбреците и пикочния мехур. Дезинфектиращите свойства на лайм помагат и в лечението на инфекции на уринарния тракт. Освен това плодът спира растежа на простатата (много често срещан при мъжете над 40) и премахва блокажите по пътя на урината, които могат да се появят от наслагване на калций по пикочните пътища.Малките зелени лимончета са полезни за предизвикване на апетита и като диджестив. Те помагат в лечението на венците, при ревматизъм, рак на простатата и на дебелото черво, скорбут, умора и дори при треска. И най-хубавото е че нямат никакви вредни странични ефекти! "

    И така, надявам се, че информацията ще ви е полезна и интересна, а също тук да обменяме идеи за отглеждани от нас други цитруси.



  • #2
    От: Лайм, зелен лимон и разни други цитруси

    Преди доста години имахме лимон и портокал. Бяха посадени в 50-60 литрови варели. И двете раждаха. Но нямаха време да узреят. Точно така ставаха големи и зелени. Прибирахме ги за зимата на топло и на пролетта ги изкарвахме отново на двора. Плодовете продължаваха да си зреят и на втората година ставаха жълти и оранжеви. Не бяха много добри за ядене. Ставаха едни сухи и портокалите не бяха сладки.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X