Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смърч

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смърч

В двора на братовчеди има няколко към петдесетгодишни смърча високи около 10-15 метра. Под тях са се хванали от шишарки шепа дребосъци по около педя и един вече към 80 сантиметра. Обещани ми са и мисля тези дни да ги преместя в едно мое местенце. Разкопал съм за целта дълбоки трапове с диаметър около 0,7 - 1м, добавил съм повърхностна почва от близка стара засадена смърчова гора с подобни на размер дървета, обръщал съм траповете няколко пъти.
    Лаик съм в тази материя и съм отворен за всякакви съвети какво още да направя през следващата седмица или две преди да съм съсипал от мерак и неграмотност малки и красиви иглолистни дръвчета.

От: Смърч

http://chaletstudena.com/засаждане-и...листни/

Коментар

Аз само бих дал един съвет.Засаждайте тези дървета по далече от жилищни сгради,електропроводи,огради и т.н.
      Те са като добри малки хишници.Докато са малки са красиви и безобидни.
      Като пораснат стават страховити и опасни.
      Има примери доста.Да не споменавам че,имат доста нестабилна коренова система и...........!
      Вятър и дъжд и става страшно.

Коментар

Дърветата още не са заспали и едно присаждане сега почти сигурно ще ги убие.
        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Мaркирaй си еднaтa посокa север.... и го зaсaди по същия нaчин.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Опитът ми сочи, че не се влияят от сезона, осеверяването и почвата. Най-ми се получава, когато са по-малки и задължително след дъжд. Някакви капиляри имали по корена и тогава се запазвали...

Коментар

Благодаря за отговорите

Страничката за засаждане и отглеждане съм я чел, тя излиза измежду първите такива.
              Няма да ги засадя до сграда - такава там все още няма. Ще спазя посоките по компас - и да не помогне, то поне няма да навреди.
              След дъжд - хубаво, то сега е порой при нас, ма поне няколко дена трябва да минат, че минавам през едно дере в което се утаява всичката кал от баирите наоколо и няма минаване с неподготвеното ми за тежки терени превозно средство.
              Цезаре, не знам кога заспиват смърчовете, но съм решил да го пресадя до седмица-две. Тези саморасли малки дръвчета са обречени - братовчедите ми ще ги махнат ако не ги взема понеже си имат достатъчно и им пречат вече в двора. Поникнали са не под големите а някъде си наоколо насред обработваемата част на двора (зеленчуци, плодни дръвчета, цветя...)

Имам време за още съвети.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                Цезаре, не знам кога заспиват смърчовете...
                Като всички останали дървета - през зимата...

В края на краищата нищо не ти пречи да опиташ. И да не ти се получи не е повод за трагедия.
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Не оголвай корените- нека да са с топка пръст.

Коментар

Рапортувам:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:smrch.JPG
Прегледи:1
Размер:124.5 КБ
ID:5685971

Име:smrche.JPG
Размер:143.1 КБ
ID:5685972

Име:smrchence.JPG
Размер:128.5 КБ
ID:5685973

След дъжд и преди прогнозния за тази вечер, посоките спазени долу-горе, буцата пръст за съжаление се разпиля докато ги превозя а мъниците въобще не можаха да си задържат пръстта при ваденето още.

Коментар

Май мъниците се хванаха, съдейки по новите клонки половин година след като ги засадих:

Име:borche goliamo.JPG
Размер:145.3 КБ
ID:5715346

Име:borche malko.JPG
Размер:168.1 КБ
ID:5715347

Чудя се дали не трябва да се торят и пръскат, ще поровя да видя има ли писано нещо из мрежата.

Коментар

Това ако искаше торене и пръскане нямаше да са покрити с него толкова планини.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X