Имам 90 литров акавриум и по принцип се занимавам с разни рибоци от бая време,но от всичките остана един скалар дето не ще да съжителства с никакви други рибоци ,каквито и да са ги убива ,стана доста голям колкото длан ,много як ,но ми е жал да го разкарам имам го от 6 години.Давайте акъл какво да предприемам и с какви видове ,мисля да пробвам със сомчета по-големи или трихогастери,хелери ,гупи,шлаери съм пробвал,скалари също ,изкарват най-много 2-3 месеца.Аквариума беше пълен с рибоци,сега е само скалара?!?!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Акваристика.
Свий
X
-
От: Акваристика.
Не знaм дaли и е тясно ,но я гони някaквa aгресия ,a средaтa е идеaлнa,нямaм обяснение.Гледaм рaзни рибоци отдaвнa,нa периоди тоя aквaриум е от 9-10г. някъде ,тaковa животно досегa не бях виждaл,тa стaнa кaто шопa в зоопaркa пред жирaфa"тaковa животно немa".Преди години имaх проблем със едни змиоркови сомчетa дето ловувaхa нощтно време по-мaлките рибоци,но зaдръстих по -едри живоротки и нещaтa се опрaвихa,дребосъците ги рaзделих в по мaлък обем ,пaк вътре в aквaриумa ,мaлко поотрaснaхa ,пуснaх ги и сомовете.не ги зaкaчaхa вече,тa се чудя дaли дa не приложa тaя тaктикa към скaлaрa зa някaкъв период ,дa видя дaли ще спре дa нaпaдa другите рибоци кaто вземa някaкви.Много биковитa рибa!!Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Коментар
-
за една възрастна бройкаПриблизителен размер дължина 15 см, височина 30 см Минимален размер на аквариума височина 50 см, обем 150 л
Това от тук-http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=129
Не ми се мисли как си ги гледал досега,горките рибки...Калин Владов,09РСПБЗН
Коментар
-
Първоначално публикуван от kalin09 Преглед на мнениеза една възрастна бройкаПриблизителен размер дължина 15 см, височина 30 см Минимален размер на аквариума височина 50 см, обем 150 л
Това от тук-http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=129
Не ми се мисли как си ги гледал досега,горките рибки...ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
Здравей, обикновено скаларийте отстояват територия само, когато хвърлят хайвер а тази риба си пази аквариума , като своя територия. Според мен е хубаво да я сложиш в по голям аквариум с още риби от нейния вид да разпредели агресията. Каква точно скалария е като вид, защото тук може да е проблема? Аз гледам скаларий с рейнболки и агресия съм виждал само при хвърляне на хайвер, но при мен си имат място в 6 пъти по голям аквариум от твоя. Бих те посъветвали в БАЕ и Аквапортала да пуснеш тема там има хора гледащи риби от много отдавана и може да се сетят нещо друго.
Коментар
-
Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Коментар
-
Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнениеСпоред моята сметачка това е 22,5 литра, как стават 150? ... Сметни и ти, ако се е развалила - да я сменямКалин Владов,09РСПБЗН
Коментар
-
Рибката ти е хубава , ама аквариума е за пълен рестарт.
Грозен е и само мъчиш рибката.
Няколко съвета. Първо нужен ти е хубав капак с хубави лампи за аквариум. Лампите освен че са изключително важни за биологията, правят аквариума вълшебен. Задължително поне две лампи, червена и синя, резултата е страхотен.
Второ не знам с какъв капак си но ако позволява вземи си топ филтър, може и да си го направиш сам, това е най евтиното решение. По-доброто е , хубав външен филтър, с хубав пълнеж. (за сегашния аквариум някой до 150-200л филтър ще е добре.) Има добри магазинчета където ще ти помогнат с избора или можеш и да отидеш в събота на подуенския пазар, да напазаруваш. И тогава почваш рестарта. Водата от аквариума я запазваш в кофа и слагаш рибата вътре, аквариума хубаво го измиваш. Този пясък може да го пресееш и измиеш, но ти е нужно още доста, също много истински растения. като го аранжираш, върни половината от старата вода и пясък. и чак след седмица може да ходиш за риби.
Задължително реши какъв тип аквариум искаш и се опитай да се придържаш максимално до природата. Ако запазиш скаларията, при аранжирането се води от амазонка. Много растения, мека вода и корени.
Ето един професионален
но може да се опиташ нещо такова
Последно редактирано от biol; 02-08-15, 17:49.
Коментар
-
Аквариума е правен от професионалист дето правеше аквариуми ,товарени от 5-6 човека от 10мм калено стъкло,прави ми го докато се занимавах с дограми и идваше при нас за големи парчета стъкла ,от тях правеше аквариумите ,та изпълнението си е на ниво ,стъклен капак ,с плъзгаща врата,двойно усилен в ъглите и така нататък.За рестарт като среда не съм съгласен ,занимавам с мнооого години и знам как се подържа идеална среда ,риби от липса на такава не съм изпускал,стара вода не изхвърлям,а при почистване на десет дена се доливат5-7л.престояла вода подхранена с малко сол и сода за хляб ,други неща не ползвам ,но водата винаги е сълза с лек тон като в естествен водоем и така си и мирише ,а разбирам от състав на водата ,щото се занимава и с басейни,нече има много общо ,но поне си наясно с елементарният състав на водата.Изпуснах рибите /липсващите вече/,защото в последно време откарах доста седмични командировки ,а освен мене друг в къщи не се занимава с аквариума , и като си прибера се сещаш ,че няма какво да направя много по въпроса.Аквариума си е добре и като среда и като осветление и като филтрационна помпа,а тя е за 150 литров писал съм по горе,проблема е в рибата и ще го реша по някакъв начин,независимо как ,просто исках мнения по въпроса .Със сигурност ще сложа още растения и ще почна с нови риби и първоначално с прегради,ще се експериментира до успех.За доста години занимания ,на такава риба не съм попадал....Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Коментар
-
за рестарт имах предвид че е доста зацапано стъклото, да се изчисти добре,
Капака можеш да го направиш от ПДЧ- тези тънките 3мм за гръб на кухня. Задължително остави отвор за вентилация, в задната страна монтирай дросела за 2 пури или дори 4 , добра комбинация е Sylvania Aquastar и Sylvania GroLux, като може да експериментираш и с 2 червени и някой модерен лед за дневна светлина и като нощна луна. Осветлението е много важно, с повече игра освен че помагат да растат растенията, аквариума става направо вълшебен, изпъкват цветовете на рибите и водата става кристална. Горните снимки са хубави заради светлината.
Сложи и някакъв хубав тъмен фон - тъмно синьо фолио
Много години гледам риби, и от много видове съм извадил малки. Сол не слагам във водата, не знам сега лятото като се изпарява водата, а добавяш постоянно сол, каква е станала. Сода се слага ако е много кисела, липса на растения и много риби, вместо сода може да сложиш един камък варовик но трябва да пазиш да не стане много твърда водата. Преди време заради цветята пусках СО2 и пак не съм слагал сода. Водата не трябва да мирише на нищо, за това трябва да има добър баланс риби - растения и голяма повърхност на филтъра.
За филтъра не съм съгласен, тези вътрешните за нищо не стават, малки са - но за сметка на това шумни и харчат ток, вземи външен има добри китайци и немски да не рекламирам, но се презапаси - минимума ти е за 150л аквариум- отделно много пада дебита като се запуши. И хубав пълнеж- сипоракса и лава.
Принцип при агресивна риба се слагат повече от един вид, така агресията се размива или може да си намери майстора. При цихлидите е така.
Коментар
-
Водата трябва да мирише на естествен чист водоем ,не на блато!По въпроса за светлината ,направил съм я с реостатен ключ и в зависимост от светлината през прозорците се коригира,като гледам да е ограничена,само сеирджийските аквариуми ги правят със супре ярка и супер ефектна или цветна светлина ,гоня максимално естествена среда.За солта и содата ,говориме за по една щипка на 98литра, стабилизира състава и пак казвам ,че проблеми с водата и изпуснати риби заради това не съм имал никога.Фиртъра е с едно отделение с вулканична пемза и върши страшна работа има си и груб предфилтър,за шум не коментирам,няма такъв освен приятното плицикане на водата ,прави и перфектна циркулация като поток,рибата иначе е супер щастлива ,по разперена и надута риба плуваща енергично из аквариума трудно може да се види!Стъклото е кристално чисто и не само предното ,а всичките ,но снимка с телефон толкова.Мерси за съдействието на всички !Ако няма нови идеи темата нека бъда затворена!Помощта и съдействието са налице!Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Коментар
-
може би трансформация на paludarium
https://www.youtube.com/watch?v=oD7y...JGLXF4PYI-JF-B
https://www.youtube.com/watch?v=Ayrm...JGLXF4PYI-JF-B
Коментар
-
Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение... не ще да съжителства с никакви други рибоци ,каквито и да са ги убива ,стана доста голям колкото длан ,много як...О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар