Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой знае ли какво е това и как да го уморя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Някой знае ли какво е това и как да го уморя?

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
    Аз лично пръсках моите бурени със Глифозад и не ме кефи.
    Бях забъркал 500мл със 15литра вода.Пожълтяха и на другата година бяха повече.
    Относно тровенето на почвата,не знам.Просто така съм чувал от телевизията.
    Въпроса е ,че проблема не може да се реши тотално.
    Петьо ,храста не би трябвало да никне наново ,освен ако не напръска някоя друга издънка .По този начин съм пръскал драки ,и не посмяха да излязат нови
    Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Аз лично пръсках моите бурени със Глифозад и не ме кефи.
      Бях забъркал 500мл със 15литра вода.Пожълтяха и на другата година бяха повече.
      Относно тровенето на почвата,не знам.Просто така съм чувал от телевизията.
      Въпроса е ,че проблема не може да се реши тотално.
      Дозата която съм препоръчал е 500мл на 10л вода.
      Трябва да се пръскат обилно, за по добър ефект 4-5 дена след първото пръскане още едно със същата доза.
      Активното вещество е разрешено за употреба във водни басейни, за борба с характерните за тези места плевели, без да вреди на рибата!
      ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Глифозад не знам, но аз пръсках пролетта с Глифоган и не съм доволен.
        Чаках почти три седмици тревата да пожълтее и умре за да изора.
        Може и да съм отслабил дозата, при все това.
        После захванаха дъждовете.
        Тревата умря и изкара нова по-голяма от пролетната овчарска торбичка.

Това ли е въпросната гад?
        Днес го снимах.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:310520142965.jpg
Прегледи:1
Размер:203.5 КБ
ID:5591199Натиснете снимката за да я уголемите

Име:310520142964.jpg
Размер:179.0 КБ
ID:5591194Натиснете снимката за да я уголемите

Име:310520142966.jpg
Размер:163.0 КБ
ID:5591198
        Последно редактирано от TigerHunter; 31-05-14, 22:09.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
          Дозата която съм препоръчал е 500мл на 10л вода.
          Трябва да се пръскат обилно, за по добър ефект 4-5 дена след първото пръскане още едно със същата доза.
          Активното вещество е разрешено за употреба във водни басейни, за борба с характерните за тези места плевели, без да вреди на рибата!
          Ако искаш да направиш добра реклама на горепосочения продукт заповядай у дома на място.
          Ще покажем на всички колко добре работи !!!
          Даже можеш да си пийнеш и от тубата,да се уверят хората колко е безвреден !

Коментар

Ако искаш да направиш добра реклама на горепосочения продукт заповядай у дома на място.
            Ще покажем на всички колко добре работи !!!
            Даже можеш да си пийнеш и от тубата,да се уверят хората колко е безвреден !
            Не му правя реклама, хич не ми и трябва, лично съм ползвал количества от препарата, чел съм където трябва и зная действието му, зная как се ползва по добре от всички пишещи тук!
            И ми е през оная работа дали приемате съвети от знаещи и опитни хора!

В отговор на предложението да си пийвам, да те уведомя, че от магазините си купувате много по големи боклуци , и дори ви харесват.

А аз се чудех защо много от читавите хора спряха да пишат, имало причина, основателна при това

Приятна борба, не с плевелите, с друго трябва да се борите.
            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Колеги, нека се успокоим. Петьо, палиш се и спориш не с когото трябва. Не го познавате повечето, но Краси е земеделски производител в голям мащаб и работи с тия неща професионално, по-добре го чуйте какво казва, правил го е много пъти и опита му е огромен( не се мъчи в малката си градинка, а на стотици декари зеленчуци). Факта че го споделя му прави чест.
              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активното вещество "глифозад" се разпада в почвата за броени часове и е напълно безвредно.
                За съжаление това не е истина. В зависимост от климата (температурата на почвата) и типа почва глифозата се разпада за различно време - от няколко дни, а не часове - до към 2 години. Също така веществото, което е проникнало в корените и надземната маса на вече изсушените растения се разгражда по-бавно, отколкото ако е в почвата.

На българските етикети на Раундъп (за незапознатите "Раундъп" е търговското име на глифозата, който се произвежда от Монсанто) пише "Биоразградим". През 2009 г. Монсанто бяха осъдени във Франция именно заради този надпис, защото явно не е биоразградим. Разбира се в България не е проблем да си стои по етикетите, защото няма кой да ги осъди за заблуждаваща реклама, или лъжа - който както предпочита. Ако някой се съмнява, че наистина бяха осъдени, ще потърся и ще предоставя нужните линкове.

Да, активното вещество се ползва за тази цел.

Цитат от етикета на Раундъп, който стои пред мен:
                "ЕКОТОКСИЧНОСТ: Биоразградим. Токсичен за водните организми. Да не се замърсяват водоизточници, водни басейни и отточни води."

Обяснението на Монсанто е, че прилепителят, който се ползва в Раундъп е по-вреден за водните организми от чистия глифозат и съответно под друга формула може да се ползва. Проблемът обаче е, че да вярваш изцяло на думите на която и да е корпорация е все едно да вярваш на сегашните политици, особено когато има независими проучвания, които подлагат тезата ти под съмнение.

Ако се налага мога да кажа някоя и друга дума от личен опит и за другия масово използван хербицид - 2,4Д, как и за него се твърди, че не остава в почвата и не влияе на следващите култури т. н.

Не го приемай като заяждане. Важно е да се знае каква е истината, защото това касае на практика всички ни. Огромната част от хората, които не са свързани със селското стопанство нямат реална представа колко замърсена е голяма част от селскостопанската продукция. Ако знаеха, щяха да спрат да използват "селянин" като обидна дума и щяха да започнат да се замислят как сами да си произвеждат "туй-онуй". Липсата на контрол от страна на държавата е ясен проблем. Другият голям проблем обаче е, че за съжаление много голяма част от производителите дори не осъзнават, че химията, която ползват не е толкова безвредна, колкото им казват производителите на тази химия. Меко казано е притеснително, когато чета из българските форуми как си дават съвети да пръскат плодовете няколко дни преди беритбата, за да гният по-малко по време на съхранение, и други подобни безумия. Това не се прави от зла умисъл, а от несъзнаване на потенциалната вреда, защото съм сигурен, че те също консумират от тези плодове.

Не, аз не съм биопроизводител. Ползвам и глифозат и други купени пестициди, но с мярка във времето.

Коментар

Колеги, даите съвет с какво да изплакна машината с която пръскам хербициди, за да напръскам за листни въшки с Би58.
                  Тази ръчна машина я ползвам обикновено само за хербициди ( Раундъп, Наса, Глифоган...)
                  Не ми се разнася моторната, че тежи, пък и нямам толкова много за пръскане.
                  С една, до две машини ще се справя.

Винаги я изплаквам след пръскане, но не знам доколко може да е опасно, ако не е измита идеално.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                    Колеги, даите съвет с какво да изплакна машината с която пръскам хербициди, за да напръскам за листни въшки с Би58.
                    Тази ръчна машина я ползвам обикновено само за хербициди ( Раундъп, Наса, Глифоган...)
                    Не ми се разнася моторната, че тежи, пък и нямам толкова много за пръскане.
                    С една, до две машини ще се справя.

Винаги я изплаквам след пръскане, но не знам доколко може да е опасно, ако не е измита идеално.
                    С амониева селитра, 200-300 грама на 10л вода, след това изплакваш с чиста вода.
                    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Благодаря много, колега!

Коментар

Първоначално публикуван от Христо_Шн Преглед на мнение
                        За съжаление това не е истина. В зависимост от климата (температурата на почвата) и типа почва глифозата се разпада за различно време - от няколко дни, а не часове - до към 2 години. Също така веществото, което е проникнало в корените и надземната маса на вече изсушените растения се разгражда по-бавно, отколкото ако е в почвата.

На българските етикети на Раундъп (за незапознатите "Раундъп" е търговското име на глифозата, който се произвежда от Монсанто) пише "Биоразградим". През 2009 г. Монсанто бяха осъдени във Франция именно заради този надпис, защото явно не е биоразградим. Разбира се в България не е проблем да си стои по етикетите, защото няма кой да ги осъди за заблуждаваща реклама, или лъжа - който както предпочита. Ако някой се съмнява, че наистина бяха осъдени, ще потърся и ще предоставя нужните линкове.

Да, активното вещество се ползва за тази цел.

Цитат от етикета на Раундъп, който стои пред мен:
                        "ЕКОТОКСИЧНОСТ: Биоразградим. Токсичен за водните организми. Да не се замърсяват водоизточници, водни басейни и отточни води."

Обяснението на Монсанто е, че прилепителят, който се ползва в Раундъп е по-вреден за водните организми от чистия глифозат и съответно под друга формула може да се ползва. Проблемът обаче е, че да вярваш изцяло на думите на която и да е корпорация е все едно да вярваш на сегашните политици, особено когато има независими проучвания, които подлагат тезата ти под съмнение.

Ако се налага мога да кажа някоя и друга дума от личен опит и за другия масово използван хербицид - 2,4Д, как и за него се твърди, че не остава в почвата и не влияе на следващите култури т. н.

Не го приемай като заяждане. Важно е да се знае каква е истината, защото това касае на практика всички ни. Огромната част от хората, които не са свързани със селското стопанство нямат реална представа колко замърсена е голяма част от селскостопанската продукция. Ако знаеха, щяха да спрат да използват "селянин" като обидна дума и щяха да започнат да се замислят как сами да си произвеждат "туй-онуй". Липсата на контрол от страна на държавата е ясен проблем. Другият голям проблем обаче е, че за съжаление много голяма част от производителите дори не осъзнават, че химията, която ползват не е толкова безвредна, колкото им казват производителите на тази химия. Меко казано е притеснително, когато чета из българските форуми как си дават съвети да пръскат плодовете няколко дни преди беритбата, за да гният по-малко по време на съхранение, и други подобни безумия. Това не се прави от зла умисъл, а от несъзнаване на потенциалната вреда, защото съм сигурен, че те също консумират от тези плодове.

Не, аз не съм биопроизводител. Ползвам и глифозат и други купени пестициди, но с мярка във времето.
                        Разбира се, че с мярка.
                        Относно етикета, той се е променял много пъти откакто аз използвам глифозад, не само на монсанто.
                        Информацията която имам не е от етикетите, а от стари книжки, в които са описани и още по стари препарати, даже и такива които не се произвеждат

А за хормонални препарати като 2,4-Д няма какво да говорим, само ще спомена, че някои "защитници" на природата ги използват да си "опрашват" доматите, а всъщност не извършват опрашване, а стимулират растеж.И отгоре на това и се хвалят, тук във форума, със снимки при това.
                        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Maй не можахме да са разберем.Даже и съм готов да се извиня.
                          Аз и повечето колеги искаме да си напръскаме поляната с гореспоменатата отрова и да решим проблема.
                          Да ама не !
                          Колегата предполагам е обработил почвата многократно и са му се появили две стръкчета и ги е напръскал и естественно е доволен.
                          По принцип нищо не разбирам от земеделие,обаче чета етикета на тубата и съм недоволен от резултатите,спрямо написаното.
                          Почти съм сигурен че не съм купил менте.!
                          Все пак и годината е много валежна и бурените полудяват . Покрай тях и ние!!!

Коментар

Все пак и годината е много валежна и бурените полудяват . Покрай тях и ние!!!
                            +1
                            От бурените де!
                            А някой нещо от "бабешките" методи не е ли ползвал? Зелева чорбица, кисело млекце, отвара от хрян. Не вярвам да няма някой "народен" лек за буреновите ни болежки!
                            И това сериозно!
                            Не говоря за "трижди препикано след три дни пияно".
                            GPS системи https://www.easytracking.bg/
                            Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
                              А някой нещо от "бабешките" методи не е ли ползвал?
                              "Методът" на моята баба е почвата под растението да се поръси със сол (NaCl). Няма да се впускам в обяснения, а просто ще кажа, че това въобще не е добър метод - и като резултат, и най-вече като последствия.

Не ми е известно да има достатъчно ефективни еко хербициди. Биологичните производители най-често използват 10-20% оцетна киселина, 5-10% лимонена киселина и/или някои други, които са по-трудни за намиране у нас. Проблемът е, че всички те действат само контактно, което означава, че многогодишните растения покарват отново от корените. Дори и при едногодишните ефективността им е 100% само срещу по-младите растения.

Храсти и малки дръвчета се изкореняват лесно, ако ги завържеш и дръпнеш с колата. Другото, което действа на почти всички видове растения е изтощаването им до смърт. За това обаче се изисква упоритост. От пролетта до есента трябва да се изрязват напълно, без да остават листа. В дъждовни години може да се наложи това да се прави над 7-8 пъти, докато изсъхнат. Когато става дума за храсти и дървета, за да си улесните работата не ги изрязвайте докато са в покой (без листа), а чак след като е започнал активният им растеж. През покоя повечето хранителни вещества са складирани в корените, затова, ако се изрежат през този период те се употребяват за образуването на множество леторасти и/или издънки. Когато първото изрязване се прави след разлистването на практика се отстраняват повечето от складираните от миналата година хранителни вещества, защото те вече са се преместили в надземните части, така новите издънки са много по-слаби и малобройни. По този начин значително си улеснявате работата.

И накрая се връщаме пак към хербицидите. Ако искате да унищожите повечко храсти и/или дървета без да ги изкоренявате, най-лесно и без много замърсяване става с хербициди, които се нанасят в не разреден или силно концентриран вид (над 25% за глифозата), не върху листата, а директно върху проводящите тъкани на растенията. Например, отсичате/срязвате храста/дървото и веднага нанасяте хербицида върху раната. Ако стъблото е дебело над 10-тина см. може да нанесете само по периферията на отреза - на границата между кората и дървесината +/- 0,5-1 см., защото сърцевината и корковия слой на кората са мъртви и е неефективно да се третират и те. Така с много малко количество хербицид може да се свърши работата. В зависимост от качествата на хербицида и жизнеността на растението, ако се появят издънки може да се наложи и второ третиране. За целта първо трябва да се направи нов отрез, за да се нанесе върху свежа тъкан. Този метод дава над 90% ефективност в зависимост от вида на растението, хербицида и времето на прилагане. Освен него има и доста други варианти да се изсуши дърво с много малко хербицид, чрез нанасяне директно върху проводящите тъкани дори и без да се реже/сече цялото растение. Основното е хербицида да е в контакт с проводящите тъкани, които се намират в най-голямо количество в близост до границата между кората и дървесината - използвайте въображението си.

Правени са опити, които да покажат кога е най-ефективно да се използват хербициди за изсушаване на дървета и храсти. Теорията е, че е най добре е да се прави септември - октомври, преди листопада. Тогава основният поток от сокове/хранителни вещества е насочен не към образуване на листа и клони, а към корените, където се складират хранителните вещества за презимуване и пролетния растеж. Опитите обаче показват, че може да се прави с висок успех от пролетта до есента, дори и през покоя, но със значително по-ниска ефективност. Различните хербициди обаче може да са по-ефективни пред един сезон и по-малко през друг. Глифозата например е по-ефективен в края на лятото - началото на есента.

П. П. Ще използвам случая да дам линка относно биоразградимостта на глифозата:
                              http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8308903.stm

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X