Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кафеени зърна - условия за засаждане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кафеени зърна - условия за засаждане?

Привет колеги, имам истински кафеени презрели зърна, бихте ли ми казали с каква торопочвена смеска ще е най-подходяща за да поникне кафето, и колко дълбоко в пръстта да е, какво поливане да има?

Ето ги и на снимка

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:310320142357.jpg
Прегледи:1
Размер:93.8 КБ
ID:6051491

От: Кафеени зърна - условия за засаждане?

Колега, здравей.

Скоро се върнах от Гватемала и там посетих музея на кафето в град Jocotenango.
    http://www.museoscentroamericanos.ne...museo_cafe.htm

Изрично попитах екскурзовода в музея какви зърна трябва да си взема, за да си засадя кафе. Отговорът бе - узрели. Узрели са именно зърната, когато станат наситено червени. Твоите са изсъхнали. Имам снимки и мога и да покажа, ако има интерес.

В нета също има снимки на узрели зърна:

Червената обвивка на зърната се маха и от всяко плодче излизат две ядки в светла обвивка. Така се засаждали - с цепката на ядката надолу. Не иска много вода и не е добре да е на пряка слънчева светлина. Моите ги засадих, но за съжаление още не са поникнали. Ако поникнат ще пиша. Нещо не съм много обнадежден.

Иначе в Гватемала ги гледат на високо - около 1500-1600 м нмв и температури от 12 до 28 градуса приблизително. Не е много различно от при нас с тази особеност, че там под нулата не пада.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Страшен си, мерси за инфото кафеените зърна са от голямо пораснало вече 3 метра кафе при нашите, зърната бяха зелени после червени и накрая изсъхнали, мислех че трябвало да изсъхнат и тогава да се засаждат, но нищо за другия път ще знам. Ще направя снимка на голямото ни 15 годишно кафе от 2 листенца отгледано до 3 метра

Коментар

П.С. Дублиране по погрешка мнение

Коментар

Кафените дръвчета започват да раждат от около 3 годишна възраст и това продължава докато станат на 45 години. Тогава престават да дават плод.
          Едно дърво може да роди около 3 кг плод, от което се получава около половин кг печено кафе. Общо взето доста тегло се губи при обработката.

Име:IMG_1969.jpg
Размер:87.7 КБ
ID:5575858

Това в паничката е кафе в различните му фази на обработка.
          1. Червените плодчета се белят. (в центъра)
          2. От всяко от тях излизат по две лигави зърна. (виждат се между жълтите вляво)
          3. След 3 седмици сушене, жълтите зърна се белят и стават изумрудено зелени. (тези вдясно)
          4. Зелените се пекат 10-12, 20 или 25 минути в зависимост колко силно кафе правим. (печените зърна са горе вдясно)
          5. Накрая се смила и се получава мляното кафе.

Ако има интерес имам доста информация от музея. Мислех да я включва в пътеписа от Гватемала...
          ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Имам интерес, любопитен съм.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
              Имам интерес, любопитен съм.
              И аз Стас имам интерес

Коментар

Ще взема да подбера малко снимки и да пусна информация. Само време да имам.
                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Да изтупам малко темата, най-после кафето което е при нашите вече има зрели червени кафеени зърна, взех 3 зърна обелих ги и с цепката надолу ги посадих в малка глинена сакция с лека пръст за палми и екзотични растения като кафето, казаха ми че първите листенца ще поникнат много бавно до 3 месеца, та ще видим какво ще се получи

Ето и снимки:

Червените узрели зърна

Име:IMG_0242.jpg
Размер:141.3 КБ
ID:5638619

Тук ги обелих внимателно от червените им ципи

Име:IMG_0245.jpg
Размер:212.8 КБ
ID:5638620

И засадих и трите зърна да видим кое ще тръгне

Име:IMG_0246.jpg
Размер:83.1 КБ
ID:5638621

След време при първо поникване ще снимам и кача снимка да видите, дано да стане

Коментар

В ботаническата градина на БАН продават вкоренени около 50-60см за 6лв

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                      В ботаническата градина на БАН продават вкоренени около 50-60см за 6лв
                      Привет колега, тук не става въпрос да си купя готово растение кафе , а удоволствието да успея от зърната да порасне кафе от кафето при нашите което е вече на около 18 години , кафето от нашите е било само 2 листенца когато са го купували , да видим дали ще стане, веднъж вече е ставало и то от случайно паднало зърно в саксията и то заедно с люспичките и сега е метър и половина високо

Коментар

Откак засадих 3-те кафеени зърна на 2.02. днес 26.03 забелязах че едно от зърната показа първи признаци на живот , на снимката се виждат двете половинки на разполовеното от едното зърно кафе

Име:IMG_0392.jpg
Размер:151.4 КБ
ID:5650380

Ще следя растежа му и ще поствам периодично снимки

Коментар

Сега да не почнеш, като Карлсон , всеки ден да изравяш другите за да видиш дали са покълнали.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                            Сега да не почнеш, като Карлсон , всеки ден да изравяш другите за да видиш дали са покълнали.
                            Точно като Карлсон почнах да поглеждам леекичко под пръстта дали са се показали и другите 2 зърна , ще ги оставя сами да се покажат

Коментар

Ето още снимки от развитието на кафеените зърна, за моя радост тръгнаха и другите които бях засадил и вече са се показали стройно

Тук с изненада се показват и другите кафеени зърна

Име:IMG_0421.jpg
Размер:138.6 КБ
ID:5654300

Няколко дни по-късно вече правят стойка

Име:IMG_0438.jpg
Размер:120.6 КБ
ID:5654301

Това засега от кафето

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X