Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Кафеени зърна - условия за засаждане?
Свий
X
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Колега, здравей.
Скоро се върнах от Гватемала и там посетих музея на кафето в град Jocotenango.
http://www.museoscentroamericanos.ne...museo_cafe.htm
Изрично попитах екскурзовода в музея какви зърна трябва да си взема, за да си засадя кафе. Отговорът бе - узрели. Узрели са именно зърната, когато станат наситено червени. Твоите са изсъхнали. Имам снимки и мога и да покажа, ако има интерес.
В нета също има снимки на узрели зърна:
Червената обвивка на зърната се маха и от всяко плодче излизат две ядки в светла обвивка. Така се засаждали - с цепката на ядката надолу. Не иска много вода и не е добре да е на пряка слънчева светлина. Моите ги засадих, но за съжаление още не са поникнали. Ако поникнат ще пиша. Нещо не съм много обнадежден.
Иначе в Гватемала ги гледат на високо - около 1500-1600 м нмв и температури от 12 до 28 градуса приблизително. Не е много различно от при нас с тази особеност, че там под нулата не пада.
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Страшен си, мерси за инфото кафеените зърна са от голямо пораснало вече 3 метра кафе при нашите, зърната бяха зелени после червени и накрая изсъхнали, мислех че трябвало да изсъхнат и тогава да се засаждат, но нищо за другия път ще знам. Ще направя снимка на голямото ни 15 годишно кафе от 2 листенца отгледано до 3 метра
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Кафените дръвчета започват да раждат от около 3 годишна възраст и това продължава докато станат на 45 години. Тогава престават да дават плод.
Едно дърво може да роди около 3 кг плод, от което се получава около половин кг печено кафе. Общо взето доста тегло се губи при обработката.
Това в паничката е кафе в различните му фази на обработка.
1. Червените плодчета се белят. (в центъра)
2. От всяко от тях излизат по две лигави зърна. (виждат се между жълтите вляво)
3. След 3 седмици сушене, жълтите зърна се белят и стават изумрудено зелени. (тези вдясно)
4. Зелените се пекат 10-12, 20 или 25 минути в зависимост колко силно кафе правим. (печените зърна са горе вдясно)
5. Накрая се смила и се получава мляното кафе.
Ако има интерес имам доста информация от музея. Мислех да я включва в пътеписа от Гватемала...
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Имам интерес, любопитен съм.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениеИмам интерес, любопитен съм.
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Ще взема да подбера малко снимки и да пусна информация. Само време да имам.
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Да изтупам малко темата, най-после кафето което е при нашите вече има зрели червени кафеени зърна, взех 3 зърна обелих ги и с цепката надолу ги посадих в малка глинена сакция с лека пръст за палми и екзотични растения като кафето, казаха ми че първите листенца ще поникнат много бавно до 3 месеца, та ще видим какво ще се получи
Ето и снимки:
Червените узрели зърна
Тук ги обелих внимателно от червените им ципи
И засадих и трите зърна да видим кое ще тръгне
След време при първо поникване ще снимам и кача снимка да видите, дано да стане
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Първоначално публикуван от biol Преглед на мнениеВ ботаническата градина на БАН продават вкоренени около 50-60см за 6лв, а удоволствието да успея от зърната да порасне кафе от кафето при нашите което е вече на около 18 години
, кафето от нашите е било само 2 листенца когато са го купували
, да видим дали ще стане, веднъж вече е ставало и то от случайно паднало зърно в саксията и то заедно с люспичките и сега е метър и половина високо
Коментар
-
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Сега да не почнеш, като Карлсон , всеки ден да изравяш другите за да видиш дали са покълнали.
Коментар
-
От: Кафеени зърна - условия за засаждане?
Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнениеСега да не почнеш, като Карлсон , всеки ден да изравяш другите за да видиш дали са покълнали., ще ги оставя сами да се покажат
Коментар
-
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар